152 resultaten
ID: 36233 | Bouwkundig element
Caritasstraat 35 (Melle)
Kasteel in neoclassicistische stijl, gebouwd rond 1905 door Verplancke de Diepenhede naar verluidt volgens diens eigen ontwerp. Inplanting en architecturale uitwerking met accentuerende voorgevel dusdanig opgevat dat het gebouw ondanks zijn beperkte bouwdiepte prestigieus overkomt. Gebouwd op een lichte verhevenheid aan het eind van het kasteelpark achter een U-vormige vijver en in de as van de parkingang. Breed ijzeren toegangshek tussen twee zware, gewitte vierkante hekpijlers met hardstenen sokkel en dekplaat.
ID: 36234 | Bouwkundig element
Caritasstraat 37 (Melle)
Eenvoudige, omhaagde kleine boerderij van het langgestrekte type. Bakstenen boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, met zadeldak, uit het derde tot vierde kwart van de 19de eeuw.
ID: 36236 | Bouwkundig element
Caritasstraat 40 (Melle)
Achterin gelegen burgerhuis, verscholen achter oude beuk. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit midden 19de eeuw, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op gecementeerde plint.
ID: 36235 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Caritasstraat 43-45, Heidestraat 1 (Melle)
L-vormige buitenplaats vergroot tot een rechthoekig buitenhuis naar ontwerp van architect Louis Minard, 1842 met omgevend park. Dubbelhuis van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak. Kasteelhoeve met hoog rechthoekig gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën onder schilddak, vermoedelijk uit begin 19de eeuw. Koetshuis met paardenstallen van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag, onder schilddak, aanpassing van circa 1875 van een bestaand huis. Ommuurde moestuin met ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers, beglaasde houten serre op een bakstenen voeting en ijskelder van circa 1860 onder heuvel achter de noordoostelijke kasteelgracht.
ID: 36237 | Bouwkundig element
Caritasstraat 74-76 (Melle)
Het psychiatrisch ziekenhuis Caritas is een instelling voor vrouwelijke psychiatrische patiënten opgericht ter vervanging van het vroegere Sint-Jozefsgesticht voor krankzinnigen te Gent. Het complex is belangrijk omwille van zijn paviljoensysteem volgens de toen nieuwe opvattingen in verband met de psychiatrische ziekenhuisverpleging, namelijk naar het voorbeeld van eigentijdse Nederlandse en Duitse modelinstellingen gebouwd. Bouwwerken van 1905-1911 naar ontwerp van architect J. Haché.
ID: 36238 | Bouwkundig element
Dorpsplein (Melle)
Romaanse kruiskerk na poging tot vergroting in 1837 wegens instorting gesloopt. Aanvang bouw van een volledig nieuwe kerk in 1837 waarvan aanvankelijk de toren instortte; in 1838 opnieuw opgetrokken, voltooid in 1839 en ingewijd in 1841. Eenvoudige neoromaanse plattelandskerk naar ontwerp van architect L. Minard met een driebeukig schip van zes traveeën met ingebouwde vierkante westtoren, leien zadeldak en koor met driezijdige sluiting.
ID: 36239 | Bouwkundig element
Dorpsplein 21 (Melle)
Ten noordoosten achter de parochiekerk nabij de Schelde-oever ingeplante landelijke bedrijfsgebouwen, naar verluidt voorheen horende bij een steenbakkerij. Oud woonhuis gesloopt en vervangen door een eenvoudige woning uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Hoge rechthoekige bakstenen dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak. Haaks aangebouwde bakstenen vleugel van een vroeger wagenhuis met stallen; bakstenen gebouw van vijf traveeën onder een laag zadeldak.
ID: 36245 | Bouwkundig element
Driesstraat 101 (Melle)
Oud boerenerf waarvan het vroegere boerenhuis in het eerste kwart van de 20ste eeuw vervangen werd door een alleenstaand bakstenen burgerhuis van het dubbelhuistype, met twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat).
ID: 36240 | Bouwkundig element
Driesstraat 58 (Melle)
Boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen, nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk uit eind 18de eeuw met latere aanpassingen.
ID: 36241 | Bouwkundig element
Driesstraat 61 (Melle)
Boerenburgerhuis met door haag afgesloten voortuin; vijf traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak, uit eind 19de eeuw. Links twee vierkante, bakstenen hekpijlers naast een tot autobergplaats omgevormd bakstenen dienstgebouw met zadeldak.