152 resultaten
ID: 36242 | Bouwkundig element
Driesstraat 63 (Melle)
Kleine hoeve, erf aan de straat afgesloten door een haag met toegangshek. Boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak, in kern waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw maar met latere aanpassingen.
ID: 36243 | Bouwkundig element
Driesstraat 75 (Melle)
Rijhuisje van één bouwlaag en één travee, met zadeldak (kunstleien, nok parallel aan de straat), uit de 19de eeuw.
ID: 36244 | Bouwkundig element
Driesstraat 77 (Melle)
Schuin en met de rugzijde naar de straat ingeplant voormalig boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw.
ID: 308243 | Bouwkundig element
Geerbos (Melle)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de tweede verdedigingslijn. De bunker bevat twee bunkerruimtes met een schietopening voor mitrailleur.
ID: 308270 | Bouwkundig element
Geerbos (Melle)
Belgische bunker, tijdens het interbellum opgetrokken als onderdeel van het Bruggenhoofd Gent. De bunker maakte meer bepaald deel uit van de eerste verdedigingslijn en bevat twee ruimtes, elk voorzien van een schietopening voor mitrailleur.
ID: 36246 | Bouwkundig element
Geerbos 2 (Melle)
Hoeve met boerenwoning van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, uit de 19de eeuw. Rechts aansluitende dwarsschuur en stal onder doorlopend zadeldak. Pomp tegen de voorgevel op de scheiding van het woonhuis en het bijbehorend bedrijfsgebouw. Afzonderlijk bakhuisje van het samengestelde type.
ID: 132134 | Landschappelijk element
Geerbosstraat, Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een beukendreef aangelegd op een verhoogd drevenperceel met drainagegrachten. Het is een ontginningsdreef die werd aangelegd in functie van de exploitatie van het Geerbos.
ID: 132135 | Landschappelijk element
Geerbosstraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een hooghoutperceel met opgaande beuken, aangelegd op een bosperceel met rabatten. Parallel loopt een beukendreef in functie van de exploitatie van het Geerbos.
ID: 200933 | Bouwkundig element
Gemeenteplein (Melle)
Het gedenkteken voor de Franse vlootfusiliers werd onthuld in 1937 en nog hetzelfde jaar kreeg het op het Concours National des Maîtres-carriers de Belgique de tweede prijs na het Albertmonument te Gent. Het beeld is van de hand van architect W. Van Hove uit Ukkel in samenwerking met beeldhouwer J. Bernaerts.
ID: 215630 | Bouwkundig element
Gemeenteplein (Melle)
Op het Gemeenteplein, naast het gemeentehuis van Melle, staat een gedeeltelijk oorspronkelijke schandpaal. De paal werd opgericht door één van de heren van Melle, markiezen van het Land van Rode, uit het geslacht Rodriquez d'Evora y Vega en zou te dateren zijn tussen 1682 en 1787. Eind 1986 nam de Cultuurraad van Melle het initiatief om op basis van de teruggevonden en geschonken achthoekige trede en zuil, de schandpaal op een historisch verantwoorde wijze te reconstrueren.