Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

152 resultaten


ID: 36248 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Gemeenteplein 10 (Melle)
Verbouwing van een bestaand rijhuis tot dokterswoning in de tweede helft van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect G. De Vloed. Gele bakstenen voorgevel aansluitend bij de nieuwe zakelijkheid. Gekleurde glas-in-loodramen met geometrische motieven, in de deurportiek met dokterssymbool.


ID: 36249 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Gemeenteplein 11 (Melle)
Neoclassicistisch burgerhuis van twee bouwlagen en drie traveeën, onder pseudomansardedak, uit eind tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand en pilastergeleding.


ID: 36247 | Bouwkundig element

Station van Melle

Gemeenteplein 2 (Melle)
Stationsgebouw opgericht aan de spoorlijn Gent-Brussel in 1837 en in 1870 vergroot tot het huidige station. Landelijk station van heden geelgeschilderde bak- en natuursteen in eclectische stijl met neoclassicistische ingrediënten. Hoofdgebouw van twee verdiepingen en vier traveeën, onder schilddak met een zijvleugel van anderhalve bouwlaag en aanvankelijk vier traveeën, verlengd tot vijf traveeën, onder een overstekend zadeldak. Gelijkaardige perron- en straatgevel.


ID: 36250 | Bouwkundig element

Watertoren

Geraardsbergsesteenweg (Melle)
Moderne watertoren, aan de spoorlijn Gent-Brussel, gebouwd in 1952 naar ontwerp van 1950 van architect Paul Felix, geselecteerd door de Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Waterbedeling uit de ingezonden ontwerpen na wedstrijdopgave. Hyperstatische constructie van 53 meter hoogte. Vierkante onderbouw en uitkragende cilindrische bakstenen bovenbouw.


ID: 308528 | Landschappelijk element

Weideboomgaard

Geraardsbergsesteenweg, Vinkeslag (Melle)
Binnen de driehoek die gevormd wordt door de Geraardsbergsesteenweg, de Vinkeslag en de Kalverhagestraat bevind zich een monumentale hoogstamboomgaard met een oppervlakte van bijna 7 ha groot. De boomgaard is voornamelijk beplant met peren, aangevuld met appels en is een mooi voorbeeld van een traditionele weideboomgaard waarbij veeteelt en fruitteelt gecombineerd werden.


ID: 36251 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Geraardsbergsesteenweg 1 (Melle)
Middelgroot burgerhuis in omringende beboomde tuin met ijzeren toegangshek aan de straat.


ID: 36254 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Geraardsbergsesteenweg 10 (Melle)
Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak, met geometriserende bak- en natuurstenen lijstgevel met art-deco-inslag. Volgens opschrift sluit- en gevelsteen daterend van 1929 en naar ontwerp van architect Georges De Vloed.


ID: 36302 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Geraardsbergsesteenweg 133 (Melle)
Eenbeukige neogotische kruiskerk naar ontwerp van priester - architect Jan August Clarysse, gebouwd in 1854-1855 en ingeplant op een heuveltop met gedeeltelijk omringend en voornamelijk achterliggend kerkhof waar de oude parochiekerk was gelegen.


ID: 36305 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Bavoparochie

Geraardsbergsesteenweg 141 (Melle)
Pastorie ten zuidoosten van de kerk, nieuw gebouwd in 1784 mogelijk op de plaats van de vorige pastorie. Aanvankelijk een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, verhoogd met een bovenverdieping onder zadeldak, in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 36307 | Bouwkundig element

't Hof van Ghinderomme

Geraardsbergsesteenweg 204 (Melle)
Oudste hoeve van Gontrode, opgericht in de 10de of 11de eeuw als ontginningscentrum door de Aalmoezenije van Sint-Baafs, afhangend van het uitbatingscentrum van de Sint-Baafsabdij te Gijzenzele. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf met bakstenen poortgebouw van één bouwlaag en drie traveeën, onder zadeldak, minstens uit 18de eeuw. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder vernieuwd zadeldak, minstens opklimmend tot de 18de eeuw maar in kern of oorsprong vermoedelijk nog ouder. Bakstenen langsschuur en bakhuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw.