720 resultaten
ID: 308046 | Landschappelijk element
Avelgem (Avelgem), Harelbeke (Harelbeke), Kortrijk (Kortrijk), Ronse (Ronse), Heestert, Moen, Zwevegem (Zwevegem)
Het tracé van de oude spoorlijn 85 Kortrijk-Ronse is tussen Kortrijk en Avelgem en ten westen van Ronse-centrum nog duidelijk herkenbaar in het landschap als een lijnelement. Langs de route is sporadisch nog signalisatie en spoorweginfrastructuur aanwezig. Ook enkele spoorwegtaluds herinneren nog aan de vroegere functie van het huidige fietspad. In Ronse is de oude spoorwegbedding gedeeltelijk in gebruik voor landbouwverkeer en gedeeltelijk verbreed en aangepast voor autoverkeer.
ID: 135391 | Landschappelijk geheel
Berchem, Kwaremont, Ruien, Zulzeke (Kluisbergen), Etikhove, Nukerke (Maarkedal), Melden (Oudenaarde), Ronse (Ronse)
De ‘West-oostelijke heuvelkam’ strekt zich in dit gebied uit vanaf het Kluisbos (Kluisbergen) over de kam van Heynsdale (met Heynsdalebos), de Hotond (met Hotondbos-Scherpenberg), de heuvelkam van de Zandstraat en van de Ommegangstraat tot Bois Joly (Ronse). De zone ‘Plateaurand’ sluit aan bij de Pleistocene Scheldevallei en vormt een overgang naar de West-oostelijke heuvelkam. Tot deze fysische entiteit behoren onder andere het Koppenbergbos en het Elenebos. Het gebied ‘Kwaremont en omgeving’ betreft de dorpskern van Kwaremont, de Paterberg en Waaienberg, en ook het Feelbos, Beiaardbos en Ingelbos. Tot het pleistocene Scheldeterraslandschap van Berchem-Melden behoren ‘Paddenbroek’ en ‘Waarde’. Het betreft laaggelegen, natte tot vochtige grasland- en moerasgebieden.
ID: 308110 | Landschappelijk element
Maarkedal, Ronse (Oost-Vlaanderen)
De dreven in en palend aan het Sint-Pietersbos zijn historisch verbonden met de kasteelhoeve “Villa Bois Sint-Pierre” en maken deel uit van een negentiende-eeuws ontginningspatroon.
ID: 135217 | Landschappelijk geheel
Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.
ID: 27874 | Bouwkundig element
La Salettestraat (Maarkedal)
Naar het zuiden georiënteerde plattelandskerk met voornamelijk achterliggend ommuurd kerkhof. Driebeukige kerk van baksteenbouw; aanvankelijk zes traveeën met ingebouwde vierkante toren in de eerste noordelijke travee en koor met driezijdige sluiting tussen lage sacristie en berging, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851, hoogst waarschijnlijk van architect Louis Minard.
ID: 27875 | Bouwkundig / Landschappelijk element
La Salettestraat 18 (Maarkedal)
Pastorie van Louise-Marie met ruime achterliggende beboomde tuin, ten oosten palend aan het kerkhof. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder laag hellend en voorheen niet afgeknot zadeldak, gebouwd volgens bewaarde plannen van 1851 van architect Louis Minard. Gebogen serre tegen de achtergevel.
ID: 27912 | Bouwkundig element
Tenhoutestraat (Maarkedal)
Wegkapelletje aan de grens met Ronse, horend bij en opgericht aan een bocht van de toegangsweg van een achterin gelegen hoeve. Verankerde rechthoekige bakstenen pijlerkapel vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw. Pannen ezelsrug met ijzeren topkruis.
ID: 28108 | Bouwkundig element
Tenhoutestraat 19 (Maarkedal)
Voormalig molenaarshuis met verdwenen geïncorporeerde watermolen, ingeplant aan de straat nabij de Pauwelsbeek. In 1894 opgerichte korenwatermolen; stoommachine geplaatst in 1901. Vanaf 1924 watermolen niet meer in werking, sinds 1953 ingelijfd bij de woning. Hoge vierkante schoorsteen boven rechter zijpuntgevel getuigend van vroegere bedrijfsfunctie.
ID: 300596 | Archeologisch geheel
Ronse (Ronse)
Deze zone omvat de historische stadskern van Ronse.
ID: 308392 | Landschappelijk geheel
Ronse (Ronse)
Ten zuiden van de stad Ronse ligt het gebied de 'Pyreneeën', een zuidelijke uitloper van de west-oostelijke heuvelkam Kluisbos-Brakelbos. Het landschap kenmerkt zich als een compartimentenlandschap, bestaande uit een mozaïek van bossen, graslanden al dan niet met perceelsrandbeplanting van knotbomen of oude, opgaande populieren (enkele oude variëteiten) en akkers. Aan de rand van het gebied bevinden zich verspreid kleine gehuchten en hoeves. Enkele trage wegen doorkruisen het gebied.