Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

720 resultaten


ID: 28527 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Charles Vandendoorenstraat 27 (Ronse)
Neo-Vlaamserenaissance-getint burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), 1905 gedateerd boven de deur.


ID: 28528 | Bouwkundig element

Burgerhuis neo-Lodewijk XVI-stijl

Charles Vandendoorenstraat 31 (Ronse)
Rijkelijk gedecoreerd burgerhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, volgens bouwplan van 1931 een verbouwing van twee woningen voor industrieel J. De Wael naar ontwerp van architect H. Cuvelier.


ID: 28522 | Bouwkundig element

Ensemble van rijhuizen

Charles Vandendoorenstraat 5-9 (Ronse)
Speels uitgewerkt ensemble van drie bakstenen rijhuizen met speklagen, elk twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien), nummer 7 en 9 met bekronende, neo-Vlaamse- renaissancegetinte topgevels met schouderstukken en smeedijzeren bekroning, van circa 1900


ID: 28591 | Bouwkundig element

Café du Boulevard

Coupl'Voie 2, Fostierlaan 13 (Ronse)
Hoekgebouw in art-decostijl, volgens bouwplan van 1928 naar ontwerp van architect A. Van Laethem.


ID: 29057 | Bouwkundig element

Gekoppelde stadswoningen

Cypriaan de Rorestraat 5-7 (Ronse)
Twee identieke enkelhuizen van twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak, gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw op de nieuwe in 1874 goedgekeurde rooilijn.


ID: 28529 | Bouwkundig element

Reeks arbeiderswoningen

Cyriel Buyssestraat 2-16 (Ronse)
Onder het straatniveau gelegen arbeidershuisjes toegankelijk via de Kruisstraat; nagenoeg blinde achtergevels uitziend op de Cyriel Buyssestraat.


ID: 29193 | Bouwkundig element

Weverij Utexbel

César Snoecklaan 30, Zonnestraat (Ronse)
Weverij Utexbel, voorheen textielfabriek Delhaye-Hennion zogenaamd Le Soleil, in 1908 in gebruik genomen en deeluitmakend van de groep Lagache, in 1945 Utexbel. De resterende bakstenen gebouwen omvatten magazijnen, een ketelhuis en ronde fabrieksschoorsteen, en maken deel uit van een groter gebouwencomplex.


ID: 28531 | Bouwkundig element

Hoeve Landenbourg

Dammekensstraat 119 (Ronse)
Hoeve gelegen aan een onverharde zijstraat van de Dammekensstraat, zogenaamd Landenbourgstraat. Het Vrijgoed van "Audenbroecke" of vanaf de 18de eeuw "Landenbourg" maakte deel uit van het gebied "Grans-Breucq" te Escanaffles, een Henegouwse enclave, een leen behorend tot de heerlijkheid van Frasnes. Gesloten hoeve naar verluidt met 16de-eeuwse kern, herhaaldelijk aangepast met nog recentere wijzigingen aan de dienstgebouwen.


ID: 28530 | Bouwkundig element

Châlet Royal

Dammekensstraat 2 (Ronse)
Begin 20ste eeuw druk bezochte landelijke herberg zogenaamd "Châlet Royal"; vermoedelijk in 1912 en naar verluidt onder leiding van architect A. Massez volledig aangepast tot "Châlet d' Hoogerlucht" van R. Hantson.


ID: 133296 | Landschappelijk element

Knotbeuk bij voormalige kapel- en molensite

David Teniersstraat 26 (Ronse)
Langs de David Tenniersstraat, waar vroeger een kapelletje en een windmolen stond, staat een zeer oude beuk. Op oude postkaarten van de inmiddels verdwenen molen is deze beplanting reeds te zien. De Massez-molen was vanaf 1819 voorzien van een speciaal molenrad. Boven op de stenen molenromp werd toen een metalen windroos of –rad gebouwd. Omdat de windvang van deze molen zich hoger bevond dan normaal heeft zich een boom kunnen ontwikkelen dicht bij de romp. Omwille van een optimale windvang werden bomen bij windmolens steeds geweerd. Om de groei in de hoogte te beperken werd de boom geknot op ongeveer 4 meter. Het is echter niet duidelijk of de beuk bij de kapel of op de perceelsrand van het perceel van de molen werd geplant. Op de postkaarten zien we dat er meerdere bomen hebben gestaan, wat doet vermoeden dat het een perceelsrandbeplanting is geweest.