Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

32 resultaten


ID: 302890 | Archeologisch geheel

Archeologisch sitecomplex in alluviale context in de Demervallei

Donk, Herk-de-Stad, Schulen (Herk-de-Stad), Linkhout (Lummen)
De archeologische zone omvat een deel van de Demervallei met de hierin gelegen donken waarop vondsten van het paleolithicum tot en met de middeleeuwen werden aangetroffen.


ID: 303008 | Archeologisch geheel

Prehistorisch sitecomplex in alluviale context in de Wingevallei

Holsbeek, Kortrijk-Dutsel, Nieuwrode (Holsbeek), Wilsele (Leuven), Rotselaar, Wezemaal (Rotselaar)
De alluviale vlakte van de vallei van de Winge en diens zijlopen is bekend door talrijke vindplaatsen uit de prehistorie, meer specifiek het paleolithicum en het mesolithicum. Deze vindplaatsen zijn gekend uit oppervlakteprospecties en enkele opgravingen, en bestaan voornamelijk uit spreidingen van lithisch materiaal.


ID: 302887 | Archeologisch geheel

Federmessersite Meirberg

John Lijsenstraat, Kettingdreef, Tjongerenweg (Hoogstraten)
De Meirberg is een beboste duinrug en een van de laatste restanten van een reeks fossiele landduinen in de Noorderkempen die circa 15.000 jaar geleden zijn ontstaan op het einde van de laatste ijstijd.


ID: 303550 | Archeologisch geheel

Steentijdsites Sonisse Heide

Sonnisstraat (Houthalen-Helchteren)
Helchteren Sonisse Heide omvat finaalpaleolithische en mesolithische sites op duinen rond een ven in militair gebied.


ID: 307684 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Negenbunderweg-Bonastraat-Groeneweg

Bonastraat, Negenbunderweg (Linter)
De Negenbunderweg vormt samen met de Bonastraat en de Groeneweg een geheel van 20ste-eeuwse kasseiwegen in Wommersom. Vooral de Negenbunderweg heeft historische waarde omdat hij een onderdeel is van de historische route tussen Tienen en Zoutleeuw over het interfluvium tussen de Grote en de kleine Gete. De Bonastraat en Groenweg takken daar op aan.


ID: 307670 | Landschappelijk element

Kasseiwegen Viskotstraat-Viskotweg-Narbunderweg

Viskotstraat (Linter)
Deze kasseiwegen zijn een samenvoeging van drie buurtwegen, waaronder 1° de Viskotstraat (buurtweg nr. 15) die vrij homogeen in Tiense kwarsiet is gelegd, 2° de Viskotweg en 3° de Narbunderweg.


ID: 307803 | Archeologisch geheel

Molse Nete

Lommel (Lommel)
Lommel Molse Nete is een rijk, uitgestrekt en goed bewaard finaalpaleolithisch en mesolithisch sitecomplex langs de vallei van de Molse Nete.


ID: 307804 | Archeologisch geheel

Nieuwe Koop

Nieuwe Kopen, Rijtenstraat, Speelpleinstraat, Zeisstraat (Lommel)
Lommel Nieuwe Koop omvat een steentijdvindplaats in een begraven laatglaciaal landschap, dat bewaard is langs de rand van een beekvallei.


ID: 307805 | Archeologisch geheel

Kikbeek

Weg naar Zutendaal (Maasmechelen)
De zone van Opgrimbie Kikbeek strekt zich uit langs de oostelijke rand van het Kempisch Plateau en omvat naast enkele steentijdsites net onder het huidige oppervlak een finaalpaleolithische vondstlocatie in laatglaciale paleobodems.


ID: 1663 | Archeologisch / Bouwkundig element

Midddeleeuwse centraalbouw en toren oude parochiekerk Sint-Lambertus

Muizen-Dorp (Mechelen)
Site van de voormalige Sint-Lambertuskerk, die in 1944 werd getroffen door een Duitse V1-bom en waarvan enkel de toren behouden bleef. De toren onderging ingrijpende herstellingen voltooid in 1625, maar gaat in kern terug tot een centraalbouw, waarvan de restanten bij archeologisch onderzoek in 1949 werden blootgelegd. Deze centraalbouw had een doorsnede van ongeveer 16 meter en een lengte van 23 meter. De bouw moet - op basis van recent archeologisch onderzoek - gedateerd worden in de laat-Ottoonse periode of de vroeg-romaanse periode, en zeker na 1020.