Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

117 resultaten


ID: 135119 | Landschappelijk geheel

Kongoberg

Galmaarden, Tollembeek, Vollezele (Galmaarden), Nieuwenhove, Waarbeke (Geraardsbergen), Denderwindeke (Ninove)
De Kongoberg (hoogte 105 meter boven zeespiegel) ligt ten zuiden van het gehucht Nieuwenhove en ten westen van de weg Denderwindeke-Vollezele. Tussen de Dender- en Markvallei liggen heuvelruggen die tevens als waterscheiding dienen. Tot in de eerste helft van de 18de eeuw was de Kongoberg bebost. Het Molenbos is hiervan een laatste restant. Ten oosten van Hof ten Berg lag reeds op het einde van de 18de eeuw een koutercomplex. De perceelsrandbegroeiingen zijn intussen grotendeels verdwenen. De beide vierkantshoeven Hof ten Berg en Hof te Leisbroek dateren uit de 18de eeuw.


ID: 135118 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

Vollezele (Galmaarden), Oetingen (Gooik), Denderwindeke (Ninove)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 135231 | Landschappelijk geheel

Sint-Antelinks en Duivenbos

Sint-Antelinks, Sint-Lievens-Esse (Herzele), Aspelare (Ninove)
De valleien van de Ransbeek en Beverbeek worden gekenmerkt door historische graslandpercelen en talrijke taluds. Op de steile valleiflanken komen bossen met kwelzones voor zoals het Duivenbos dat volledig werd heraangeplant in de 19de eeuw. In de bronzone van de Ransbeek zijn nog veel oud bos-soorten aanwezig. Het gebied heeft haar historisch gesloten karakter met bomenrijen en houtkanten langs de perceelsranden bewaard. De hogere, vlakkere zones liggen onder akkerland. Hier komen heel wat historische hoeven voor zoals het Hof te Ransbeek en hoeve Tortelboom.


ID: 9334 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Anghereel

't Angereelstraat 104-106 (Ninove)
Het Hof ter Anghereel is sinds 1573 bekend als pachthoeve. De vermoedelijk oorspronkelijk gesloten hoeve heeft een U-vormige plattegrond met bakstenen gebouwen onder zadeldaken uit de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in een grote tuin met parkallure. Bij de hoeve bevindt zich een oorlogsmonument. Dubbelhuis van één bouwlaag, tien traveeën met drie centrale dakkapellen en dakruitertje; klokje van 1830.


ID: 9310 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

't Angereelstraat 2-4 (Ninove)
Voorheen langgestrekt hoevetje, heden éénlaagse arbeidershuisjes met oude kern, onder zadeldak (nok loodrecht op straat, vernieuwde leien).


ID: 9305 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Groeninge

Aalstersesteenweg 298 (Ninove)
L-vormige hoeve uit eind 19de-, begin 20ste eeuw. Eénlaags woonhuis gemarkeerd door verspringend volume onder complexe bedaking voorzien van dakkapellen. Haaks dienstgebouw gedomineerd door uitspringend middenvolume met vierkante toren onder hoog schilddak op houten schoorstukken. Laterale vleugels onder zadeldak


ID: 9306 | Bouwkundig element

Hof ten Berg

Aalstersesteenweg 362 (Ninove)
Gesloten hoeve met rechthoekig erf, uit eind 19de eeuw, gelegen aan het einde van een mooie dreef midden de weilanden. Gebouwen in uniforme baksteenstijl op gecementeerde plint afgelijnd met rechte muizentandlijst onder afgesnuite en gewone zadeldaken. Roodgeschilderd houtwerk. Inrijpoort tussen bakstenen hekpijlers ten noordoosten.


ID: 9312 | Bouwkundig element

Hoeve Kapittelhof

Appelterre-Dorp 16 (Ninove)
Kapittelhof, naar verluidt opgetrokken in 1637 in traditionele stijl. Vermoedelijk gaat het om het Nivelhof, vermeld sinds begin 15de eeuw, afhangend van de abdij van Nijvel. Mooi volumespel van witgeschilderde bakstenen gebouwen met ritmische herhaling van zadeldaken en aanleunende lessenaarsdaken ten noorden. Woonhuis van twee bouwlagen, twee traveeën onder mank zadeldak, uit de 17de, 18de eeuw, met lagere aanbouw rechts, en aanbouw links. Haakse stallen onder zadeldaken uit 18de, 19de eeuw: bewaarde zandstenen deurstijlen, rechthoekige venstertjes met houten lateien en zandstenen onderdorpels; houten armpomp. Dwarsschuur onder zadeldak uit de 19de eeuw.


ID: 9315 | Bouwkundig element

Hoeve in U-vorm

Appelterre-Dorp 38 (Ninove)
U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw met recente aanpassingen.