Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

106 resultaten


ID: 135388 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Munkbosbeek met het kasteeldomein van Beerlegem

Dikkelvenne (Gavere), Balegem, Scheldewindeke (Oosterzele), Velzeke-Ruddershove (Zottegem), Beerlegem, Dikkele, Meilegem, Nederzwalm-Hermelgem, Paulatem, Sint-Maria-Latem (Zwalm)
De kleinschalige vallei van de Munkbosbeek loopt centraal door dit gebied. Aan de rand van de vallei bevinden zich de kleinschalige dorpskernen van Paulatem, Beerlegem en Dikkele. Paulatem en Beerlegem bevinden zich op de overgang van de vallei en de hoger gelegen koutergronden. Dikkele bevindt zich meer in de vallei van de Munkbosbeek. Het kasteeldomein van Beerlegem is in de vallei van de Munkbosbeek, net stroomafwaarts Beerlegem, uitgebouwd. De oostelijke grens wordt gevormd door de Munkboshoeven met omgevend landschap, gelegen in het open gebied tussen de Munkbosbeek en de Schaapsveldbeek. Aan deze laatste beek grenst het Spiegeldriesbos, een restant van het vroegere Munkbos.


ID: 135396 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Cotthembeek met omringende kouters

Hillegem (Herzele), Balegem (Oosterzele), Sint-Lievens-Houtem (Sint-Lievens-Houtem), Elene, Oombergen (Zottegem)
Het gebied omvat de vallei van de Cotthembeek, stroomopwaarts van de dorpskern van Sint-Lievens-Houtem, het gehucht Cotthem en de open koutergebieden ten noorden en ten zuiden van deze vallei. Het is een onverstoord gebied met een sterk contrast tussen de gesloten beekvallei en de open kouters, die in Oombergen nog aansluiten op de historische dorpskern.


ID: 8937 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Goten

Koekelberg 9 (Herzele)
Grote, gesloten hoeve met aaneengesloten bakstenen gebouwen onder zadeldaken; witgeschilderde erfgevels op gepikte plinten, gegroepeerd rondom een vierkante binnenplaats met tuin. Ten oosten, rechthoekige inrijpoort opgenomen in de stalvleugel aan de straatkant.


ID: 36730 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Waterhof en omgeving

Walzegem 33 (Oosterzele)
Het Waterhof is een achterin gelegen, enkelvoudig omgrachte en door populieren omringde grote hoeve van het semigesloten type, voorheen met stokerij. Gewit bakstenen hoevecomplex onder schild- en zadeldaken, uit de 17de eeuw met uitbreidingen en aanpassingen uit de 19de eeuw. Gekasseid rechthoekig binnenerf geopend aan de achterzijde; vroeger gesloten. Brede korfboogpoort in zandstenen omlijsting met booglijst op imposten voorzien van het jaartal 1675. De hoeve ligt vandaag in een overwegend agrarisch landschap en is toegankelijk via een onverharde oprijlaan. De grachten zijn bewaard langs drie zijden en worden gemarkeerd door onder andere een rij populieren op de wal.


ID: 9803 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Astridstraat 54 (Zottegem)
Recente en vernieuwde bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een nagenoeg vierkante gekasseide binnenplaats. Ten zuidoosten, twee rechthoekige poorten opgenomen in dienstgebouw. Ertegenover, boerenburgerhuis uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw..


ID: 9835 | Bouwkundig element

Hoeve Hof van Oranje

Balegemstraat 2 (Zottegem)
Het Hof van Oranje, met resten van omwalling, is ingeplant in een beboomde omgeving en werd reeds vermeld in de 15de eeuw. Tot 1772 stond er een klein kasteel. De hoeve bestaat uit witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt. De arduinen latei van het voetgangersdeurtje naast de inrijpoort draagt het jaarinschrift 1773.


ID: 300933 | Bouwkundig element

Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beugelstraat, Blarenhoek, Gehuchte, Herenput, Julius Caesarweg, Kerklandstraat, Kerkweg, Knutsegemstraat, Korte Munte, Kouterken, Letterkouter, Lippenhovestraat, Molenlos, Paddestraat, Penitentenlaan, Romeins Plein, Sint-Martinusplein (Zottegem)
De dorpskern van Velzeke-Ruddershove, deelgemeente van Zottegem, bevat onder andere de parochiekerk Sint-Martinus, het klooster van de Grauwe Zusters - Penitenten, de hoeve Schaliënhof en kasseiwegen.


ID: 9837 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Beugelstraat 46 (Zottegem)
Witgekalkt L-vormig hoevetje op gepikte plint afgedekt met afgesnuite zadeldaken (kunstleien, Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 9838 | Bouwkundig element

Hoeve in L-vorm

Beugelstraat 60 (Zottegem)
L-vormig hoevetje ingeplant in een bocht van de straat. Eénlaags boerenhuis, dubbelhuistvpe van zes traveeën onder zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 9836 | Bouwkundig element

Watermolen en gesloten hoeve

Beugelstraat 94 (Zottegem)
Watermolen, naar verluidt van 1774 en verbouwd molenaarshuis. Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen en houten dwarsschuur gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf.