1256 resultaten
ID: 135392 | Landschappelijk geheel
Aalst, Erembodegem, Meldert, Moorsel (Aalst), Hekelgem (Affligem)
Het Kluisbos is een belangrijk oud bos met een laaggelegen broekbos met typerende flora. In het Kluisbos staat de Kluiskapel oorspronkelijk opgericht in de 7de-8ste eeuw door de abdij van Lobbes op een plaats met een heidense boom- en broncultus. De relicten van het abdijcomplex van Affligem liggen op een verhevenheid in het landschap wat een uitstraling geeft van haar vroegere macht over deze streek. De Faluintjes en het Kloosterbos bestaan uit graslanden en akkerlanden, met verspreide bosjes en lokale hopteelt. Er lopen talrijke los- en voetwegen die noord-zuid georiënteerd zijn richting Molenbeekvallei. De beekvalleien zijn meestal vrij smal en sterk in het landschap ingesneden met meanderende beken, drassige graslanden en bosjes in een natte omgeving.
ID: 166 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselbaan 2, Brusselse steenweg 211-213 (Aalst)
Het domein Ronsevaal omvat het eclectisch landhuis met aanhorigheden uit circa 1892-1895, het omgevend landschappelijk aangelegd park met daarin de in 1930 opgerichte cottagevilla Les Trembles, die in 1960 L-vormig uitgebreid werd naar ontwerp van architect Jacquelin Taylor Robertson en voorzien werd van een eigen tuinaanleg door Russell Page.
ID: 164 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Brusselse steenweg 75 (Aalst)
Neoclassicistisch getint landhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van zeven traveeën, onder mansardedak, uit midden 19de eeuw, in een grote tuin met hek met ijzeren balusters en beukendreef. Links, neogotische kapel van de 19de eeuw door architect Jean-Baptiste de Béthune.
ID: 349 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Dokter De Cockstraat 1-3, Neerhoflaan (Aalst)
Van het in 1954 gesloopte kasteel van Gijzegem resten nog de rechthoekige omwalling, de 17de-eeuwse poortgebouwen aan de ingang met de inrijpoort en brug. Ten zuidwesten bevindt zich de kasteelhoeve. Kasteeldreef verbindt het domein met de dorpskern en de kerk.
ID: 466 | Bouwkundig element
Heidebosstraat 34 (Aalst)
Grote gesloten hoeve van bakstenen gebouwen onder zadeldaken, daterend uit de 19de eeuw en gelegen aan een dreef met knotwilgen en met haag en hopvelden op de achtergrond. Inrijpoort geflankeerd door bakstenen pijlers met neoclassicistische inslagen en ernaast kapelletje Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.
ID: 165 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Overhammedreef 26-32 (Aalst)
Resterende dienstgebouwen van een voorheen omgracht kasteel, gesloopt in 1946. Het kasteel werd uitgebreid en gewijzigd in de tweede helft van de 18de eeuw; de aanhorigheden, nu fungerend als woning en als dusdanig aangepast, dateren uit die tijd. Park en dubbele toegangsdreef in quinconce-verband.
ID: 160 | Bouwkundig element
Rozendreef (Aalst)
Stichting uit de eerste helft van de 13de eeuw, Cisterciënzerinnenorde. Heden bevindt zich op het domein een school voor gehandicapte kinderen, deels ondergebracht in een herenwoning uit de 19de eeuw. Dubbelhuistype van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (mechanische pannen), uit de 19de eeuw.
ID: 480 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Waterkasteel 1, 5 (Aalst)
Renaissancistisch waterslot met neerhof, gelegen in een ommuurd park in landschappelijke stijl op de zuidelijke flank van de Eksterenberg, door middel van rechte dreven verbonden met de Opwijksesteenweg en het dorp. Het waterkasteel werd gebouwd tussen 1521-1526 als slot van de heerlijkheid Moorsel, in opdracht van Carolus van Croy, abt van Affligem en later bisschop van Doornik. Het onderging meerdere restauratiecampagnes en sommige onderdelen werden heropgebouwd omstreeks 1908, bijvoorbeeld de westvleugel.
ID: 135180 | Landschappelijk geheel
Aalter (Aalter), Ruiselede (Ruiselede)
Dit gebied strekt zich uit langs de Wantebeek op grondgebied van de gemeenten Ruiselede (West-Vlaanderen) en Aalter (Oost-Vlaanderen). Ze loopt van gehucht Doomkerke (Ruiselede) tot vóór de kaarsrechte weg tussen Ruiselede en Aalter. Het is een gevarieerd gebied gelegen op een cuesta. Er liggen zowel landbouwgronden als historische bossen. In de vallei van de Wantebeek zijn de gronden voornamelijk als weiland in gebruik. Centraal ligt het Schoonbergbos-Slangenbos, dit was in de 17de eeuw - na een eerste ontginning vóór de 12de eeuw - als bos in gebruik. Het rechthoekige ontginningspatroon van de daaropvolgende ontginning is bewaard gebleven. Ten zuiden van het bos bevindt zich een (mogelijk 12de-eeuwse) boswal. Het gebied wordt gekenmerkt door typische graslanden langs de Wantebeek in het zuiden en door natte en droge bossen en akkerlanden binnen het historisch drevenpatroon in het noorden.
ID: 135182 | Landschappelijk geheel
Aalter (Aalter), Beernem, Sint-Joris (Beernem)
Dit gebied omvat het kasteeldomein van Schuurlo met omgevend landbouwgebied als onderdeel van het voormalige Bulskampveld.