Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

28 resultaten


ID: 135392 | Landschappelijk geheel

Kluisbos, Faluintjes en Abdij van Affligem

Aalst, Erembodegem, Meldert, Moorsel (Aalst), Hekelgem (Affligem)
Het Kluisbos is een belangrijk oud bos met een laaggelegen broekbos met typerende flora. In het Kluisbos staat de Kluiskapel oorspronkelijk opgericht in de 7de-8ste eeuw door de abdij van Lobbes op een plaats met een heidense boom- en broncultus. De relicten van het abdijcomplex van Affligem liggen op een verhevenheid in het landschap wat een uitstraling geeft van haar vroegere macht over deze streek. De Faluintjes en het Kloosterbos bestaan uit graslanden en akkerlanden, met verspreide bosjes en lokale hopteelt. Er lopen talrijke los- en voetwegen die noord-zuid georiënteerd zijn richting Molenbeekvallei. De beekvalleien zijn meestal vrij smal en sterk in het landschap ingesneden met meanderende beken, drassige graslanden en bosjes in een natte omgeving.


ID: 304685 | Landschappelijk element

Voetweg over Kruisberg

Asse (Asse)
In het centrum van Koudertaveerne vertrekt op een braakliggend perceel aan de Heedstraat een onverharde weg naar het zuidoosten. De weg kruist de Edingsesteenweg en vervolgt als een goed onderhouden en deels opgehoogde grasweg die tussen tuinpercelen en weilanden loopt. Dit deel van de weg wordt gemarkeerd door een talud aan de zuidwestkant met oud bosflora en knotbomen. De voetweg volgt de vallei tussen weilanden en akkers en leidt de Kruisberg op met open zichten rondom. Op de Kruisberg passeert de weg langs de Sint-Jozefkapel en een kruising met een tweede voetweg. Ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwkapel met drie Canadapopulieren maakt de weg een scherpe hoek naar het zuiden. De weg loopt hier tussen open weilanden met knotwilgen en volgt de flank van de Moretteberg richting een industrieterrein.


ID: 304739 | Landschappelijk element

Parallelweg naar Kruisborrekapel

Asse (Asse)
Op de Edingsesteenweg zijn er tussen verschillende huizen doorsteekjes naar een onverharde weg die parallel loopt met de hoofdbaan. Deze voetweg volgt de perceelsgrens en loopt tussen tuinpercelen en weilanden. De weg kruist nog twee onverharde paden en komt tenslotte uit bij de Kruisborreweg die naar de gelijknamige kapel leidt. Deze voetweg vormde een alternatieve route naar de bedevaartkapel en bron. Om de drukke 'Chaussée de Ninove à Assche' te vermijden, werd gekozen voor een parallel traject over de uitgestrekte dorpsakkers.


ID: 306202 | Landschappelijk element

Voetwegen naar Kruisborrekapel

Asse (Asse)
Vanuit verschillende richtingen lopen smalle wandelpaden richting de Kruisborrekapel en de heilige bron. De paden passeren langs achtertuinen en boomgaarden op de rand van de Kruisberg en bieden open zichten rondom. Veel van deze wegen dragen de naam ‘Kruisborreweg’ en sluiten aan op voetwegen over de komende uit Koudertaveerne en Asse over de dorpskouters.


ID: 200725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Begraafplaats Campo Santo

Visitatiestraat (Gent)
Het Campo Santo is gelegen op de noordelijke helling van de Kapelleberg, een stuifzandheuvel. De oprichting van het Campo Santo is te danken aan pastoor Van Damme. Op 8 december 1847 werden zowel de nieuwe parochiekerk, toegewijd aan Heilige Amandus en Heilige Jozef, als het kerkhof ingewijd. Het huidige kerkhof met zijn aanzienlijke omvang en onregelmatige begrenzingen is het resultaat van verschillende uitbreidingen. Het geheel is volledig omheind of ommuurd en voorzien van verscheidene hekken, wat de begraafplaats het typisch gesloten karakter verleent. Het heuvelachtige reliëf en de kapel op de heuveltop maakt de begraafplaats tot een bijzonder landschappelijk geheel.


ID: 307982 | Landschappelijk element

Holle weg naar Marollenkapel

Hoegaarden (Hoegaarden)
Op de weg Klein Overlaar vertrekt een brede holle weg naar het noordwesten. Halverwege het tracé zijn er sporen van kasseiverharding met Tiense kwartsiet in onregelmatig verband. Op het plateau gaat de holle weg over in een onverharde voetweg met open zichten op de omliggende akkers. De weg eindigt bij de Marollenkapel of Kapel van Klein Scherpenheuvel, een voormalige bedevaartplaats tegen huidziekten, opgericht door de congregatie van het domein Mariadal.


ID: 210829 | Landschappelijk element

Gemengde haag langs kapelweg

Kapelhoek, Stationsstraat (Ichtegem)
De houtkant is ruim 110 meter lang en bestaat uit een oude haag met een zeer diverse soortensamenstelling met dominantie van hulst, gladde iep, éénstijlige meidoorn en beuk. De haag staat langs de kapelweg die van de markt doorloopt tot aan de Engelenkapel.


ID: 306453 | Landschappelijk element

Steenkouterbaan

Steenkouterbaan (Lebbeke)
De Steenkouterbaan loopt van in Denderbelle naar het noordoosten en sluit aan op de hoofdweg naar Dendermonde. Voorbij de laatste huizen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die tussen de akkers loopt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) loopt deze weg dwars door de uitgestrekte dorpsakkers of kouter ten noorden van Denderbelle waar de naam Steenkouter naar verwijst. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende velden en op de kleine veldkapel 't Steenkouterkapelleken die hier eind 19de-begin 20ste eeuw werd opgericht.


ID: 304790 | Landschappelijk element

Voetweg naar Lourdeskapel

Nederhasselt (Ninove)
Naast de boomgaard bij een semigesloten hoeve, gekend als het Steppeshof, loopt een onverharde wegel de heuvel op. Het graspad is langs weerszijden begrensd door een rij opgaande populieren met wat uitval. Onder de bergoeiing zijn nog kasseien zichtbaar van de oorspronkelijke verharding en langs de bomen zijn resten aanwezig van een betonnen afsluiting. De voetweg loopt dood op de aangrenzende omgeploegde akkers maar ligt in een rechte lijn met de Lourdeskapel op het hoogste punt van de heuvel in een knik van de bochtige weg. De voetweg is al aanwezig op de Atlas der Buurtwegen van 1843-1845 en werd volgens de overlevering vroeger als doorsteek of bidwegel intensief gebruikt.


ID: 306771 | Landschappelijk element

Voetwegen Pollare dorp

Pollare (Ninove)
Op de steilrand langs de Dender tussen Pollare dorp en het gehucht Neuringen ligt een netwerk van voetwegen die het gebied doorkruisen. De wegen zijn vaak onverhard, soms deels verhard, en bieden ruime zichten op de omringende akkers en de Dendervallei. Waar de voetwegen elkaar of andere wegen kruisen, staan vaak kleine veldkapellen. De wegen en paden zijn al aanwezig op de 18de-eeuwse kaarten als verbinding tussen de verschillende gehuchten en grote boerderijen en liepen vaak dwars over de grote dorpsakkers.