45 resultaten
ID: 33365 | Bouwkundig element
Looierijstraat (Aalter)
Romp van de Devreesesmolen, een stenen stellingmolen die opgetrokken werd in 1866-1867 als koren- en oliewindmolen. In 1872 werd een stoommachine toegevoegd. In 1946 werd de site uitgebreid met een leerlooierij.
ID: 11176 | Bouwkundig element
Helmstraat 107 (Antwerpen)
Fabrieksgebouw, volgens de bouwaanvraag uit 1863 opgetrokken als leerlooierij door H. Meeus. In 1907 vormde Alfred Martougin de leerlooierij om tot de chocoladefabriek Chocolaterie Modèle, later Chololat Martougin. Neoclassicistisch dubbelhuis met bakstenen lijstgevel gemarkeerd door driehoekig verhoogde middentravee.
ID: 207875 | Bouwkundig element
Kortrijksestraat 15 (Ardooie)
Woning, voornamelijk uit het begin van de 20ste eeuw, op oudere site.
ID: 46368 | Bouwkundig element
Chaamseweg 4 (Baarle-Hertog)
Halfvrijstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, samen met voormalige leerlooierij van vier traveeën en drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak. In kern opklimmend tot de 19de eeuw, echter met circa 1931 herbouwde woning en vernieuwd bedrijfsgebouw.
ID: 51959 | Bouwkundig element
Markt 23 (Balen)
Halfvrijstaand herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in kern opklimmend tot het eerste kwart 19de eeuw.
ID: 84696 | Bouwkundig element
Gaver 51 (Berlare)
Aanvankelijk burgerhuis, nadien hoeve. Achterin, bij een knik in de straat ingeplante hoeve met een met gras begroeid voorerf, nu te midden van verkavelingen. Oorspronkelijke woning met aanhorigheden opgesteld in U-vorm, gebouwd in 1858. Diep rechthoekig erf met ten noorden lange L-vormige vleugel teruggaand op het vroegere bedrijfsgebouw met wagenhuis, omgevormd tot vijf huisjes.
ID: 84725 | Bouwkundig element
Schuitje (Berlare)
In 1862 werd een stoomwatermolen opgericht en onder leiding van ingenieur Theodoor Leysen slaagde het droogleggen van Berlare-Broek. In 1924 werd het machinehuis herbouwd en gewijzigd van bestemming tot een leertouwerij. Aansluitend werd er in 1925 er een nieuw en nu nog bestaand waterpomphuis tegenaan gebouwd. Pomphuis in rechthoekig bakstenen gebouw van twee verdiepingen onder plat dak, met de achterzijde aanleunend tegen het overblijvend deel van de voormalige leerlooierij Folchi.
ID: 306921 | Bouwkundig element
Dijver, Eekhoutstraat, Groeninge, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Kartuizerinnenstraat, Kastanjeboomstraat, Katelijnestraat, Mariastraat, Nieuwstraat, O.-L.-Vrouwekerkhof-Zuid, Oude Burg, Wollestraat (Brugge)
Deze bescherming betreft de Dijver, het Arentshuis, het Gruuthuse en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met omgeving.
ID: 82350 | Bouwkundig element
Groeninge 12 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd schilddak (Vlaamse pannen). Verankerde, bakstenen lijstgevel met licht getoogde openingen op arduinen lekdrempels. Moderne vormgeving van houtwerk, luiken, vensterleuningen en garagepoort.
ID: 82356 | Bouwkundig element
Groeninge 35 (Brugge)
Diep hoekhuis (in de knik van de rooilijn) van drie + één travee en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, gebouwd in 1873. Verankerde, bakstenen lijstgevel, afgeboord door geprofileerde, houten kroonlijst; dakvenster met puntgevel, oorspronkelijk het laadluik, zie de nog aanwezige hijshaak boven de middentravee. Voorts licht getoogde vensters onder strek, beluikt op de begane grond.