Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

399 resultaten


ID: 132799 | Landschappelijk element

Opgaande gemengde bomenrij langs pad

Verrebeke (Brakel)
Bomenrij staat op de perceelsgrens van een tuin, langs pad haaks op de Verrebeek. De opgaande bomen bestaan uit linde, populier en gewone es.


ID: 132657 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Vissegem (Brakel)
Een beek begeleidende houtkant van meer dan 300 meter lang bestaande uit meerdere soorten. De soorten met sporen van een traditioneel kapbeheer zijn: es en haagbeuk als knotboom; schietwilg en els als hakhout. Een canadapopulier markeert er de hoek van een perceel en kraakwilg, meidoorn en vlier staan er vermoedelijk ten gevolge van natuurlijke uitzaaiingen. De schietwilg waarvan sprake (in oorsprong wellicht een hakhoutstoof) heeft een omtrek van circa 7 meter en een totale hoogte van 25 meter. Het is een enorm groot meerstammig exemplaar. Naast de houtopbrengst vervult de houtkant ook een belangrijke nevenfunctie, namelijk het vastleggen van de diep uitgesneden beekoever.


ID: 132658 | Landschappelijk element

Houtkant op talud langs bronbeekje

Vissegem (Brakel)
Op de grens tussen Els en Michelbeke, langs een bronbeekje, staat een gemengde houtkant. Sporen van traditioneel beheer kunnen we vaststellen op haagbeuk, schietwilg, zwarte els en meidoorn. Zomereik en canadapopulier zijn in de houtkant aanwezig als opgaande bomen. De aanplantingen met canada’s zijn hier uitgevoerd met oude populierenklonen.


ID: 132660 | Landschappelijk element

Kaphaag bij verdwenen hoeve

Vissegem (Brakel)
Gemengde kaphaagrestanten als erfafsluiting bij een inmiddels verdwenen hoevetje. Het gemengd voorkomen van els, haagbeuk, es, canadapopulier en kraakwilg geeft ons mogelijks een beeld van een veelal verdwenen praktijk.


ID: 132664 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant met populier als hoekboom

Vissegem (Brakel)
Gemengde houtkant op een talud met in deze beekvallei een erosie werende functie.


ID: 133443 | Landschappelijk element

Grauwe abeel als hoekboom

Wallekouter (Brakel)
De grauwe abeel staat in een perceelshoek tussen een bos, weiland en akker. Het bosperceel behoort tot de vallei van de Verrebeek.


ID: 133445 | Landschappelijk element

Gemengde houtkant langs beek

Wallekouter (Brakel)
De soortenrijke houtkant ligt langs de oever van een zijbeek van de Verrebeek. De beek loopt hier tussen een beweid en een verbossend grasland.


ID: 133454 | Landschappelijk element

Opgaande populier als hoekboom

Zureveldweg (Brakel)
De opgaande populier staat in de perceelshoek van enkele percelen grasland. Het betreft een oude variëteit van populier.


ID: 304658 | Landschappelijk element

Jaagpad langs St.-Trudoledeke

Assebroek (Brugge)
Ter hoogte van de Hoeve 't Leitje loopt er langs de afwateringssloot St.-Trudoledeke een jaagpad of trekweg. Naast de sloot die begrensd wordt door een rij opgaande populieren loopt een parallelle onverharde weg tot aan de kruising met de oude spoorwegbedding. Dit jaagpad vormt ook de administratieve grens tussen de gemeenten Oostkamp en Assebroek.


ID: 304659 | Landschappelijk element

Toegangsdreef Gemene Weiden

Assebroek (Brugge)
Van op de Michel Van Hammestraat leidt een kaarsrechte dreef tot in de Gemene Weiden. Het betreft een half verharde dreef met grindlaag die langs weerszijden beplant is met een rij opgaande populieren. De private dreef biedt toegang aan de aangelanden van de Gemene- en Loweiden en doorkruist dit weilandenblok tot aan de oude spoorlijn Brugge-Maldegem-Eeklo. De Gemene Weiden vormden sinds de middeleeuwen een gemeen en onverdeelde eigendom van de afstammelingen van oude families wat betekende dat deze percelen voorbehouden waren voor eigen gebruik. In 1863 besliste de Bestendige Deputatie van West-Vlaanderen de meersen als gemeentelijke secties te beschouwen. In de tweede helft van de 19de eeuw werd zo een horizontale ontsluitingsweg aangelegd in de Gemene Weiden.