Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

120 resultaten


ID: 2145 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amands met kerkhof

Oude Kerkstraat 18 (Puurs-Sint-Amands)
Vrijstaande kerk in laatgotische, laatrenaissance- en neorenaissancestijl, opklimmend tot de 17de eeuw, uitgebreid in de loop van de 18de en 19de eeuw. omheen de kerk bleef een deel van het voormalige kerkhof bewaard.


ID: 23328 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Omwald kasteel met zuidelijk voorhof bestaande uit oost gelegen poortgebouw met aanpalend koetshuis en conciërgewoning en westelijk poortgebouw met aanpalende paardenstal. Voorheen omwald neerhof ten westen van het kasteel en ten oosten motte met bloemenhof. Park ten noorden toegankelijk via 18de-eeuwse bakstenen hekpijlers met natuurstenen vazen. Sterrenbos met tiental lanen uitkijkend op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens en op speciaal daartoe opgerichte beelden. In het park nog een Engelse tuin met merkwaardige bomen, twee kwadrantvijvers en een derde vijver aan de overzijde van de Moorsleedsesteenweg,


ID: 42737 | Bouwkundig element

Huis van de Aartshertogen

Isabellaplein 1 (Scherpenheuvel-Zichem)
Stadspaleis in renaissancestijl van drie verdiepingen opgetrokken uit bak- en zandsteen, opgetrokken circa 1601.


ID: 14990 | Bouwkundig element

Gevangenis Ciperage

Grote Markt 45 (Sint-Niklaas)
Voormalige gevangenis in renaissancestijl, gebouwd in 1661-1662 door Jan Colaes naar ontwerp van Lucas Faid'herbe. Symmetrische gevel van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen schilddak. Centrale travee voorafgegaan door dubbele steektrap van arduin met sierlijke smeedijzeren leuning in rococostijl.


ID: 40679 | Bouwkundig element

Hof te Nederloo

Postweg 265 (Sint-Pieters-Leeuw)
Omgracht complex in traditionele bak- en zandsteenstijl met Vlaamse renaissance-elementen, grotendeels opklimmend tot 16de eeuw, doch al vernoemd in 13de eeuw en kenmerken van oorspronkelijke aanwezigheid van donjon, hersteld en gerestaureerd in 1910.


ID: 22877 | Bouwkundig element

Refugiehuis van de abdij van Averbode

Clockemstraat 5, 5A, Ursulinenstraat 7 (Sint-Truiden)
Thans klooster der zusters ursulinen.Het refugiehuis vormt in zijn huidige toestand een vierkant complex, met centrale binnenkoer. Eind 19de, begin 20ste eeuw werden de overige gebouwen toegevoegd aan de Sluisbergstraat en een gedeelte der Ursulinenstraat.


ID: 22956 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Maarten

Stapelstraat 29 (Sint-Truiden)
Neoromaanse kruisbasiliek, aanleunend bij de vroeg-renaissancetoren, gelegen tussen het Sint-Maartenplein ten zuiden, de Breendonkstraat ten noorden en de Stapelstraat ten westen.


ID: 15803 | Bouwkundig element

Sint-Jozefkapel

St.-Jozefstraat (Temse)
Voormalige parochiekerk, omringd door het gedesaffecteerde kerkhof, heden ingericht tot ommegang. Rechthoekige, eenbeukige kapel in renaissancestijl, van zeven traveeën onder zadeldak. Spiegelbogig portaal in rijk geprofileerde arduinen omlijsting; timpaan met bas-reliëf in pleister; rijk uitgewerkte houten barokke makelaar met jaartal 1672.


ID: 86767 | Bouwkundig element

Belfort en halle

Markt (Tielt)
Belfort en halle centraal gelegen op de "Neermarkt". Het huidige uitzicht van het belfort dateert grotendeels van 1558-1560 met de gesloten romp opklimmend tot de 14de (romp) en 15de (gewelf) eeuw en de in 1620 aangebrachte campanile. De gaanderijen en de traptoren zijn herbouwd op het einde van de 19de eeuw.


ID: 37527 | Bouwkundig element

Hoeve Herkwinning

Herkerhofweg 55 (Tongeren)
Hoeve, gelegen in een laag, moerassig brongebied aan de Molenbeek. Bakstenen gebouwen rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een gekasseide oprit en een poortgebouw.