Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

146 resultaten


ID: 36356 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Hundelgemsesteenweg 125-133 (Merelbeke)
Rij van vijf arbeiderswoningen van één bouwlaag en één travee, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 36378 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Hof ter Wallen

Kerkstraat 42-44 (Merelbeke)
De kasteelhoeve bestaat uit stallen, een schuur en een woonhuis, geschikt rond een onregelmatige binnenkoer, en enkele bijgebouwen. Het huidige woonhuis dateert uit de tweede helft van de 17de of de 18de eeuw. Het bakstenen gebouw is van het dubbelhuistype en telt vijf traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak. De schuur, een langgerekt bakstenen gebouw, is duidelijk te onderscheiden op de gravure van 1641. Achter het woonhuis bevinden zich nog een vrijstaand dubbeltoilet en het bakhuis.


ID: 89986 | Bouwkundig element

Station Meulebeke

Achtste Linielaan (Meulebeke)
Voormalig stationsgebouw gebouwd in 1854. Eenvoudig stationsgebouw in neoclassicistische stijl van een bouwlaag en aanvankelijk vijf, thans resterende vier traveeën onder schilddak. Overkragende en omlopende geprofileerde houten kroonlijst. Witgepleisterde baksteenbouw met zwartgeschilderde plint voorzien van geblokte horizontale lagen, strekgewijs boven de muuropeningen.


ID: 54913 | Bouwkundig element

Visserswoning

Duinenweg 212 (Middelkerke)
Vissershuisje uit de tweede helft van de 19de eeuw ten noorden van de weg in een uitgegraven stuk duin. Geplaveid voortuintje met betonnen ommuring. Links van het huis, privaat onder lessenaarsdak en ronde waterput. Laag huisje van drie traveeën + twee staltraveeën onder mank zadeldak.


ID: 24164 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Ravestraat 4 (Moorslede)
Wederopbouwhoeve, naar verluidt van 1926, waarbij stallingen echter zouden dateren van voor de Eerste Wereldoorlog. Teruggaand op de regionale hoevebouw.


ID: 24194 | Bouwkundig element

Hoeve Dakravenhof

Ravestraat 2 (Moorslede)
Hoeve met losse, lage bestanddelen rondom een deels verhard erf met deels behouden bakstenen stoepen; boerenhuis en bakhuis, schuur, ast, en stallingen respectievelijk ten nooden, oosten, zuiden en westen; erftoegang ten zuiden.


ID: 24226 | Bouwkundig element

Tuinwijk De Blokken

Stationstraat 159-169, 173-205 (Moorslede)
Tuinwijk gebouwd door de Dienst der Verwoeste Gewesten. Volgens bouwplannen zogenaamd cité ouvrière de Moorslede van 1919-1920 naar ontwerp van architecten Bytebier en Schaessens, met vijftien blokken van gekoppelde huizen aan de straat. Nog deels omhaagde voortuintjes, naar verluidt vroeger met esdoorn als symbolische verwijzing naar Canada dat via een noodfonds mede de bouw van deze tuinwijk zou hebben gefinancierd.


ID: 56765 | Bouwkundig element

Sanitaire installatie met toiletten

Zeedijk (Oostende)
Sanitaire installatie met toiletten, vermoedelijk eind jaren 1930 geïnstalleerd door architecten B. Christiaens (Oostende), M. Colombie (Oostende) en G. Vallay.


ID: 36622 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.


ID: 88325 | Bouwkundig element

School

Vrijgeweidestraat 2, 2A (Oostkamp)
School, bestaande uit twee in een L-vorm gelegen klassenvleugels met in de oksel een ruime, ommuurde speelplaats. In de late jaren 1930 laat de kerkfabriek van de Sint-Godelieveparochie een noodkerk/feestzaal bouwen naar een ontwerp van de architect Jan Callant. In 1955 wordt de aanpalende L-vormige vleugel gebouwd, naar een ontwerp van de architect S. Smis. In 1959 laat de kerkfabriek de noodkerk verbouwen tot feestzaal.