180 resultaten
ID: 307888 | Landschappelijk element
Steenrotsstraat (Lubbeek)
De Zavelstraat in Pellenberg is een gekasseide, holle weg, waarbij onder andere het streekeigen materiaal kassei van Tiense kwartsiet maar ook van porfier en grès werd gebruikt. In het verlengde ligt de gekasseide Steenrotsstraat. Het tracé van beide wegen loopt verder door, maar dat is niet verder in streekeigen materiaal uitgevoerd.
ID: 135217 | Landschappelijk geheel
Etikhove, Nukerke, Schorisse (Maarkedal), Ronse (Ronse)
Het gebied situeert zich grotendeels in Ronse. Een deel van Louise-Marie, Ten Houte en het noorden van de vallei van de Pauwelsbeek liggen in de gemeente Maarkedal. De afbakening omvat de boskernen ‘Muziekbos’, ‘Sint-Pietersbos’ en ‘Bos ter Eecken’, met het aanliggend halfopen, kleinschalig landschap dat aan deze bossen gerelateerd is. De Muziekberg is een beboste restheuvel, die behoort tot de keten restheuvels van de Vlaamse Ardennen. De heuvels tellen bronbossen, archeologische sites, oude groeves, houtig erfgoed, onverharde wegen,… Verschillende hoeves, gehuchten, landhuizen en molens vormen het belangrijkste bouwkundig erfgoed.
ID: 135223 | Landschappelijk geheel
Etikhove, Maarke-Kerkem (Maarkedal), Oudenaarde (Oudenaarde)
In de vallei van de Maarkebeek is de meanderende beek dikwijls vergezeld van beekbegeleidende vegetatie en watermolens, zoals de Ladeuzemolen. Ten noorden van de beek ligt een steile helling met taluds en perceelsrandbegroeiing. Op de top van de heuvel ligt de kouter als open akkerlandgebied met verschillende holle wegen. De kapel van Kerselare gaat terug tot de 15de eeuw en is een bekend bedevaartsoord met de ommegang van O.-L.- Vrouw van Zeven Weeën. Op de zuidflank van de Kapelleberg staat de bedevaartskapel van Sint-Vincentius. Boven op de Edelareberg ligt het voormalige Kezelfort gebouwd onder het Hollands Bewind als gedetacheerd werk van de vesting Oudenaarde. Op de helling tussen de Kapellekouter en de Maarkebeek staan verschillende indrukwekkende gesloten hoeven uit de 18de eeuw.
ID: 135348 | Landschappelijk geheel
Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van dit gebied.
ID: 306772 | Landschappelijk element
Pollare (Ninove)
Tussen Pollare Dorp en Flierendries loopt een holle weg genaamd Puitenkasj. De weg is onverhard en sterk ingesneden in de oostelijke steilrand van de Dendervallei. De bermen zijn begroeid met houtkanten met dominantie van es. De weg is al aanwezig op de 18de-eeuwse Villaretkaart als een van de vier hoofdwegen die het gehucht Flierendries uitmaken. Op de Poppkaart wordt de weg aangeduid als 'Boschstraet dam' als verlengde van de Damstraat, een opgehoogde losweg in de Kwaadbroeken. In de loop van de 20ste eeuw geraakte de weg in onbruik. Vermoedelijk zorgde het onverharde karakter en de steile helling voor een minder goede begaanbaarheid zodat alternatieve wegen de voorkeur kregen en het verkeer zich geleidelijk aan verlegde.
ID: 301492 | Bouwkundig element
Borrekensveldweg, Cyriel Prieëlsstraat, Tortelboomstraat, Waagstraat (Ninove)
Het agrarisch landschap vormt de gaaf bewaarde landelijke omgeving van de twee gesloten hoeven, waarvan de occupatiegeschiedenis minstens terug gaat tot de 18de eeuw.
ID: 135209 | Landschappelijk geheel
Balegem, Oosterzele, Scheldewindeke (Oosterzele)
Dit gebied situeert zich tussen Oosterzele en Scheldewindeke (Oosterzele) in het noorden en Balegem (Oosterzele) in het zuiden. Op het kasteelpark van Keiberg sluit het Ettingebos aan, dat in de vallei van de Ettingebeek gelegen is. Ten zuiden van het Ettingebos bevindt zich de stokerij ‘Van Damme’ en ten westen en zuiden daarvan liggen twee kouters met elk een windmolen.
ID: 304559 | Landschappelijk element
Kapelweg (Oosterzele)
Van in het gehucht Berg leidt de Kapelweg naar de O.-L.-Vrouwkapel met kapellinde die een kruispunt in Issegem markeren. De weg in betonplaten volgt het plateau van de dorpskouter en is deels ingesneden bij een houtkant met opgaande eik en beuk. Op het hoogste punt biedt de weg open zichten op de omringende akkers, gehuchten en de Guillotinemolen. Deze weg vormde de historische verbinding dwars over de dorpskouter tussen de gehuchten 'Hissegem' en 'Denbergh en maakte deel uit van het (postkoets)traject Gent-Geraardsbergen.
ID: 308180 | Landschappelijk element
Aardeweg (Overijse), Glazemakerstraat, Huldenbergstraat, Keersmaekersstraatje, Oliestraat (Tervuren)
Ten zuidoosten van Duisburg komen op het plateau bij een kruispunt gemarkeerd door een veldkapel en zomerlinde vijf wegen samen. Het betreft vier kasseiwegen en een onverharde holle weg die de open akkers doorkruisen. Deze wegen speelden een centrale rol in de ontsluiting van het akkerlandschap ten zuiden van Duisburg en de verschillende kleine gehuchten aan de rand.
ID: 302534 | Landschappelijk element
Kouterstraat, Walravensbosstraat (Overijse)
Het hellingsbos op de Koningsberg, omgeven door akkers en grasland, vormt een relict van de landschappelijke structuur ten tijde van Ferraris (1770-1778) met versnipperde bebossing op hellingen en in valleien.