Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3055 resultaten


ID: 78035 | Bouwkundig element

Herenhuis in rococostijl

Grote Markt 33 (Diksmuide)
Imposant herenhuis in rococostijl, heropgebouwd in 1922. Vermoedelijk naar ontwerp van architect Jozef Viérin (Brugge) met een duidelijke referentie aan een 18de-eeuws pand te Veurne. Naar verluidt woonde arrondissementscommissaris Maes na de oorlog eerst in het huis Zwartenonnenstraat te Veurne en bouwde daarna een kopie op de Grote Markt te Diksmuide, echter met zes in plaats van zeven traveeën. Asymmetrisch dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met houten dakkapellen.


ID: 78059 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Ijzerlaan 79 (Diksmuide)
Vrijstaand herenhuis van de jaren 1930 naar ontwerp van architect E. Popelier (Brugge), zie gesigneerd in de plint. Eclectische baksteenbouw met gebruik van similisteen voor de horizontale banden, de vensteromlijstingen en de twee opvallende afgeronde erkers op de eerste bouwlaag. Op de erkers guirlandes en 'hoorn des overvloeds' als decoratie. Boven de deur, centraal paneeltje met guirlandes en het opschrift "JOSETTE ROBERT".


ID: 78068 | Bouwkundig element

Herenhuis

Kasteelstraat 5 (Diksmuide)
Herenhuis heropgebouwd in de jaren 1920. Geelbakstenen lijstgevel van twee bouwlagen onder mansardedak met oeils-de-boeuf. Pilastergevel centraal benadrukt door gebogen fronton met oculus. Links


ID: 78085 | Bouwkundig element

Vredegerecht van Diksmuide

Koning Albertstraat 10 (Diksmuide)
Voor de Eerste Wereldoorlog was het vredegerecht ondergebracht in het Stadhuis. Na de oorlog aankoop van twee percelen (1925) gelegen aan de Koning Albertstraat en aan de Grote Markt, waarop respectievelijk het "Huis Pieters" en "'t Groot Sint-Joorishof" (enkel het deel naar de Koning Albertstraat wordt aangekocht) waren opgetrokken.


ID: 78423 | Bouwkundig element

Herenhuis van brouwerij Matsaert

Nieuwkapellestraat 8 (Diksmuide)
19de-eeuws herenhuis van de voormalige brouwerij Matsaert, wellicht het enige gebouw in het dorpscentrum van Nieuwkapelle dat niet volledig vernietigd werd tijdens de oorlog. Rechts, lager poortvolume. Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk met kruisindeling in kleine roedeverdeling in de bovenlichten van begane grond.


ID: 78111 | Bouwkundig element

Herenhuis

Reuzemolenstraat 14 (Diksmuide)
Herenhuis in de jaren 1920 heropgebouwd naar ontwerp van architect Remael (herkomst niet bekend). Het pand met een lichte art-deco-inslag wordt gekenmerkt door verzorgd materiaalgebruik van baksteen en natuursteen voor plint, banden en lisenen. Uitgewerkte pilasters, casementen in speciaal metselverband, risalieten - rechts met erker - oplopend in gebogen dakvensters.


ID: 78211 | Bouwkundig element

Herenhuis uit de wederopbouwperiode

Roeselarestraat 1 (Diksmuide)
Herenhuis uit de wederopbouwperiode, in nu beschilderde baksteenbouw. Neoclassicistische pilastergevel met uitgewerkte borstwering met klokgevel met halfrond fronton.


ID: 78212 | Bouwkundig element

Herenhuis

Roeselarestraat 8 (Diksmuide)
Herenhuis uit de wederopbouwperiode, licht achteringelegen tegenover rooilijn zie voortuin (recent muurtje). Dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (gevat tussen aandaken), afgelijnd door gootlijst op klossen.


ID: 78126 | Bouwkundig element

Herenhuis

Stationsstraat 9 (Diksmuide)
Herenhuis met links ruime tuin met onder meer rode beuk, ijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. Heropgebouwd in 1920 naar ontwerp van architect Lucien Coppé, in sobere baksteenarchitectuur met neoclassicistische inslag zie lijstwerk en geriemde vensteromlijstingen.


ID: 78153 | Bouwkundig element

Herenhuis 't Oud Duinkerke

Wilgendijk 55 (Diksmuide)
Wederopbouwpand van 1922 ter vervanging van een 19de-eeuws herenhuis. De naamsteen refereert aan het vooroorlogse pand, voor het eerst vermeld in 1532 onder de naam "Duynkercke".