Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1853 resultaten


ID: 60079 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Buitengoed Patersmote

Patersmotestraat 40 (Kortrijk)
Landhuis gebouwd in 1655, als buitenverblijf van de paters jezuïeten op het "Hof ten Houtte". Bij de afschaffing van de orde wordt het landgoed aangekocht door de familie Vercruysse. In 1930 werd baron J. (de) Bethune eigenaar van het pand. Hij laat het gebouw herstellen en vergroten naar ontwerp van André Carette (Kortrijk). Via een toegangsdreef te bereiken omwalde site met tuin en ovaalvormig plantsoen met in peervorm geschoren taxussen, alsook waterpartij en prieeltje.


ID: 60178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis Delacroix met park

Sint-Anna 8 (Kortrijk)
Park en kasteeltje van Delacroix, in de 18de eeuw vermeld als "Bewalde speelmote van de Penthevilles". Omwalde mote met poortgebouwtje. Landhuis dateert in kern van 1759.


ID: 307735 | Landschappelijk element

Van Belleghemdreef met opgaande linden

Van Belleghemdreef (Kortrijk)
De Van Belleghemdreef is reeds bekend als private toegangsdreef naar het 'Goed te Marke' sinds de 16de eeuw. De opgaande lindes in de dreef hebben een variabele leeftijdsopbouw, met deels oorspronkelijk aangeplante bomen, deels met later ingeboete exemplaren en deels met heraangeplante bomen in het kader van de heraanleg van de dorpskern van na 2005.


ID: 60996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Blommeghem

Van Belleghemdreef 6 (Kortrijk)
Het neogotisch landhuis Blommeghem werd in 1900 opgetrokken naar ontwerp van Emmanuel Bethune en architect Joseph Viérin en uitgevoerd door Jules Carette leerling van Jean-Baptiste Bethune en later de familie-architect van de familie de Bethune. Een vroeg 20ste-eeuws omhaagd parkje omgeeft het landhuis.


ID: 60427 | Bouwkundig element

Domein Isengrim

Wolvendreef 65 (Kortrijk)
Domein "Isengrim". Vóór 1780 tot na 1807 blekerij van familie Condé, zie enkele behouden sloten. Een dreef leidt naar het woonhuis met jaarankers 1799, vergroot in 1919. Bergplaatsen met ovenhuis verbouwd binnenin. Combinatie van Franse tuin, bos en weiland.


ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van Walle

Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.


ID: 135094 | Landschappelijk geheel

Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren

Kraainem (Kraainem), Overijse (Overijse), Duisburg, Tervuren (Tervuren)
Het Zoniënwoud, met een oppervlakte van circa 4400 hectare, is het grootste en best bewaarde relict van het historische Kolenwoud, dat stelselmatig kleiner werd. Een uitgebreid drevenpatroon doorsnijdt het bos. Het Zoniënwoud bestaat uit twee deelgebieden: het zuidwestelijk deel van het Zoniënwoud tussen Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode en het noordoostelijk deel in Tervuren en Kraainem, dat ook het Kapucijnenbos, het Bos van Marnix en het arboretum van Tervuren bevat.


ID: 131601 | Landschappelijk element

Lindendreef bij Kasteel van Wissekerke

Bazel (Kruibeke)
De circa 600 meter lange kasteeldreef bij het Kasteel van Wissekerke te Bazel is een noord-zuid georiënteerde dreef die hoofdzakelijk uit lindes bestaat en de Lange Gaanweg verbindt met de Kemphoekstraat.


ID: 17540 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Doorn 13-15 (Kruibeke)
Gekoppelde woningen uit de 18de tot de 19de eeuw op het einde van een dreefje in baksteenbouw onder doorlopend zadeldak (deels, kunstleien, deels golfplaten, deels riet). Gewitte voor- en achtergevels.


ID: 17629 | Bouwkundig element

Woning van het Geelhof en motte

Kerkstraat 220 (Kruibeke)
Gelegen aan het einde van een vrij lange dreef of dam. Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, op een zolderbalk 1641 gedateerd. Baksteenbouw op een gecementeerde plint.