Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2944 resultaten


ID: 205312 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoog Hemelrijk

Europastraat 42, 42A (Harelbeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve "'t Hoog Hemelrijk"; hoeve met losse bestanddelen gelegen langs de Leie, ten zuiden van de dorpskern van Bavikhove. Historische benaming verwijzend naar de ligging in de heerlijkheid 't Hoog Hemelrijk, een achterleen van de heerlijkheid ter Coutere. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met een deels bewaarde omwalling van 100 op 90 meter; omgevende watergracht met op sommige plaatsen een breedte van 15 meter. Bewaarde boomgordel (onder meer populieren) en haag rond het hof.


ID: 205048 | Bouwkundig element

Neerhof van kasteel Oosterluys

Gentsesteenweg 230 (Harelbeke)
Voormalig neerhof van kasteel "Oosterluys", Dieper gelegen hoevesite die zeker opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Hoevesite met toegang tussen wit beschilderde, bakstenen hekpijlers met verjongende bekroning, waartussen smeedijzeren toegangshek. Deels begraasd, voorts onverhard erf waarlangs aan de oostzijde het 18de-eeuwse boerenhuis is gelegen en aan noordzijde een lange schuur-/stalvleugel.


ID: 205415 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hazenstraat 2 (Harelbeke)
Voormalige tweewoonst uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen bij de Potteriehoek. Later omgevormd tot één woning. Eénlaagse woning van vijf traveeën voorafgegaan door gekasseid voorland. Achterliggend erf links van de straat afgesloten door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers (rondboognis met heiligenbeeld in rechterpijler).


ID: 205315 | Bouwkundig element

Hoeve

Helleput 2 (Harelbeke)
In oorsprong 18de-eeuwse hoeve bestaande uit een boerenhuis en stal, volgens het kadaster grondig verbouwd/herbouwd in 1953. De hoeve was gelegen in de heerlijkheid Ten Aerden. Erftoegang met vernieuwd, ijzeren hek tussen twee bakstenen pijlers. verharde erfoprit. Sterk verbouwd woonhuis van 1952 aan de straatkant. Drie landgebouwen ten zuiden van het woonhuis; verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Vermoedelijk 18de-eeuwse schuur verbouwd in 1953 aan de westzijde van het erf.


ID: 205437 | Bouwkundig element

Hoeve Goed Schiervelde

Kasteelstraat 58 (Harelbeke)
17de-eeuwse hoeve, Goed "Schiervelde", eertijds neerhof bij het sinds het begin van de 19de eeuw gesloopte kasteel "Schiervelde". Voormalig centrum van heerlijkheid Schiervelde. Thans fraaie hoeve bestaande uit losse bestanddelen, gelegen op de grens met Bavikhove en bereikbaar via een lange dreef die haaks op de Muizelstraat straat en in het verlengde van de Kasteelstraat loopt.


ID: 205138 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortrijksesteenweg 158 (Harelbeke)
Hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw en naar verluidt tot 1792 herberg "Het Goed Leven".


ID: 205455 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Muizelstraat 65 (Harelbeke)
Fraaie landgebouwen op een hoevesite die vermoedelijk al dateert uit de 18de eeuw; het woonhuis is echter in het derde (?) kwart van de 20ste eeuw echter grondig verbouwd. Vlasfabriek met aanpalende cichorei-ast aan overzijde van de straat.


ID: 205179 | Bouwkundig element

Begraafplaats van 1986

Oosterluisdreef (Harelbeke)
Begraafplaats aangelegd in 1986, als uitbreiding voor de oude begraafplaats, verderop ten noordwesten van de Gentsesteenweg gelegen (cf. Gentsesteenweg). De begraafplaats wordt halverwege doorsneden door een geasfalteerde oprit naar de hoeve Gentsesteenweg nummer 162 en loopt door tot aan de N36 waarvan het is afgescheiden door een talud.


ID: 205466 | Bouwkundig element

Hoeve De Voyageur

Oostrozebeeksestraat 16 (Harelbeke)
18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een begraasd erf. Verharde erfoprit afgesloten van de straatkant door een rood beschilderd ijzeren hek tussen twee overgroeide bakstenen pijlers; sterk overgroeide linkerpijler met beglaasde nis met heiligenbeeld.


ID: 205334 | Bouwkundig element

Hoeve Te Vaernewijk

Rijksweg 95 (Harelbeke)
Historische hoeve "Te Vaernewijk" of "Goed te Vaernewyc", gelegen nabij de Vaarnewijkbeek tegen de grens met Kuurne. De hoevegebouwen dateren van 1840, de huidige site gaat terug tot de 18de eeuw.