Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 91367 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dionysius

Esenstraat (Kortemark)
Wederopbouwkerk van 1922-1924 naar ontwerp van architect Jerome Deboutte. Naar het westen georiënteerde vijfbeukige hallenkerk met transept, vijfzijdige apsis en rechte koorafsluitingen. Uiterste zijbeuken slechts drie traveeën breed. Ten zuidwesten, een sacristie op L-vormige plattegrond. Oosttoren op vierkante basis: met traptoren, portaal in de toren en aansluitende zijportalen. De omtrek van de kerk en de toegang zijn gemarkeerd door leilindes. Ten westen en ten noorden van de kerk zijn nog weilanden bewaard.


ID: 91180 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Hadrianus

Handzameplein (Kortemark)
Georiënteerde kerk heropgebouwd in de jaren 1920, omgeven door leilindes, grasperken en struikbegroeiing en bekiezelde paden.


ID: 91039 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Markt (Kortemark)
Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925. Driebeukige hallenkerk van zeven traveeën en acht traveeën voor middenbeuk, met dubbele transeptarmen en driezijdige apsidiale uitbouw. Zijbeuken met vlakke afsluiting. De vierkante toren onder zeszijdige torenspits bevindt zich op een onconventionele plaats, namelijk in de noordelijke oksel van de middenbeuk en de westelijke zijbeuk.


ID: 91243 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart

Pastoor D.Vanhautestraat (Kortemark)
Niet georiënteerde éénbeukige zaalkerk met driezijdige apsidiale uitbouw. Gebouwd als proosdijkapel in 1869-1871 in opdracht van Ludovicus baron Gilles de Pelichy, eigenaar van het voormalige Edewallegoed. Officieel erkend als parochiekerk in 1901.


ID: 91342 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Werkenplein (Kortemark)
Georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Martinus. De kerk is historisch heropgebouwd na de vernielingen van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. De hallenkerk van voor de Eerste Wereldoorlog heeft een achtzijdige romaanse vieringtoren en gotische beuken en koor uit het begin van de 17de eeuw. Ook de noordelijke transeptgevel en een gedeelte van de westgevel bewaren romaanse sporen.


ID: 43343 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bartholomeus

Dorp 6 (Kortenaken)
Voormalige gotische constructie uit de 16de eeuw. Het overige is neogotisch, onder meer de westtoren. Van de oude kerk bleef enkel het laatgotische koor met noordsacristie en vermoedelijk ook het noordtransept bewaard. In 1946 en ook meer recent werden herstellingen uitgevoerd.


ID: 43327 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amor

Dorpsplein 5A (Kortenaken)
De kerk is gelegen op een heuvel en omgeven door het oude kerkhof met kerkhofmuur. Van de romaanse fase zijn geen bovengrondse elementen zichtbaar. De vergroting en restauratie van de kerk in 1906-1911 gebeurde onder leiding van architect Langerock. Daarbij werden de 16de-eeuwse elementen gerestaureerd.


ID: 43340 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Dorpsstraat 112 (Kortenaken)
Neogotisch gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 43331 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Kerkplein 9 (Kortenaken)
Kerk, opgetrokken in twee bouwcampagnes: polygonaal koor van kwartsiet uit de 16de eeuw behorend tot de Brabantse laatgotische stijl; ingebouwde westertoren en beuk van drie traveeën op pijlers met classicistische inslag uit 1794 en volgende.


ID: 43338 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Germanus

Kerkstraat 2 (Kortenaken)
De Sint-Germanuskerk van Miskom is een in bak- en natuursteen opgetrokken bescheiden parochiekerk waarvan het koor dateert uit circa 1600 en het schip in 1785 gedeeltelijk werd herbouwd. In 1874-1877 werd ze uitgebreid naar ontwerp van Louis van Arenbergh.