Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3539 resultaten


ID: 34459 | Bouwkundig element

Sint-Jozefinstituut voor mannen

Weststraat 135 (Evergem)
Oprichting in 1882 van het Sint-Jozefinstituut voor mannen, sinds 1884 onder leiding van Dr. A. Ruyssen. Neoromaans getinte bakstenen gebouwen in ruim park met deels behouden omgrachting en ijzeren afsluiting. Achterin gelegen hoofdgebouw in onregelmatige H-vorm met aan de westzijde een lagere dwarsvleugel en kapelvleugel ten oosten. Uitbreidingen in 1950 en 1963. In de tuin, imitatiegrot van Lourdes, naar verluidt daterend van 1875.


ID: 135118 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Steenhault en omgeving

Vollezele (Galmaarden), Oetingen (Gooik), Denderwindeke (Ninove)
Het kasteel van Steenhault ligt ten zuiden van het gehucht Steenhout, tussen Denderwindeke en Vollezele. Het grote domein omvat een park, een neerhof, een waterkasteel en een kasteelhoeve. De omgeving van het kasteel werd ingericht als een landschappelijk park met een langwerpige vijver die aansluit op de waterpartij rond het kasteel. Het zuidelijk deel van dit ongeveer 200 hectare groot domein wordt ingenomen door het Steenhoutbos. In de sterk heuvelende omgeving liggen talrijke gesloten vierkantshoeven.


ID: 39134 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Hagen

Crijnemstraat 10 (Galmaarden)
Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen, uit einde 18de eeuw en 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats. Inrijpoort onder houten latei met jaartal 1800, opgenomen in een dienstvleugel.


ID: 39084 | Bouwkundig element

Pauwelhoeve

Geraardsbergsestraat 65-67 (Galmaarden)
Ruime gesloten hoeve met geplaveide binnenplaats, daterend uit de 18de eeuw.


ID: 39087 | Bouwkundig element

Baljuwhuis

Kammeersweg 2 (Galmaarden)
Eertijds eigendom der plaatselijke heren. Voormalige brouwerij-boerderij Olemans, ruim complex van gebouwen uit 17de, 18de en 19de eeuw gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.


ID: 134738 | Landschappelijk element

Tuin van het Baljuwhuis

Kammeersweg 2 (Galmaarden)
Herenwoning in het dorpscentrum van Galmaarden in de kern opklimmend tot de 17de eeuw, aangepast in de tweede helft van de 19de eeuw, omgeven door vroeg-landschappelijke tuin met vijvertje van circa 2 hectare; de 'jardin anglais' verdween rond 1880; drie interessante bomen.


ID: 39128 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve

Kasteelstraat 32 (Galmaarden)
Complex van bakstenen gebouwen met gepikte plint onder zwarte pannen daken, gegroepeerd rondom een ruime geplaveide binnenplaats. In zijn huidig voorkomen daterend uit begin 19de eeuw doch met een oudere kern.


ID: 134739 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Steenhout

Kasteelstraat 32-36, 36A (Galmaarden)
Kasteel met bijgebouwen van het voormalige hof van Steenhout, in de kern opklimmend tot 1610, meermaals verbouwd, onder meer in het tweede kwart en het vierde kwart van de 19de eeuw, omgeven door een kasteeldomein van circa 50 hectare teruggaand op site middeleeuwse kasteelmotte, bestaande uit bos, omstreeks 1850 landschappelijk ingeklede landbouwgronden; ten zuiden van het kasteel bevindt zich het voormalige neerhof met kasteelhoeve in de kern opklimmend tot 1654 en een neogotische kapel.


ID: 39140 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof te Reepingen

Repingestraat 1 (Galmaarden)
Ruime gesloten hoeve, met gebouwen uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een geplaveide binnenplaats.


ID: 135239 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein Baudries en omgeving

Dikkelvenne (Gavere)
Het kasteeldomein Baudries werd al in de 14de eeuw vermeld als leen van de heerlijkheid Gavere. In de 19de eeuw werd de kerk van Dikkelvenne herbouwd op grond van het kasteeldomein. Na het sneuvelen van de zoon van de graaf in WO I, worden in 1921 twee monumenten tegen de voorgevel van de kerkmuur aangebracht. De hoofdingang van het kasteel is gelegen in de Kerkstraat die oorspronkelijk beplant was met een rij olmen die later vervangen werden door een dubbele rij beuken. Rondom het kasteeldomein ligt een uitgebreid park met grasperken, mooie exotische boomsoorten en coniferen. Enkel het kasteel en de rechterbijgebouwen worden nu nog door de slotgracht omringd. Rond het park ligt een bos en in het noorden en oosten wordt het kasteeldomein begrensd door de valleien van de Dikvijversbeek en de Boeversbeek. Deze valleien zijn deels ingericht als grasland en liggen deels onder bos.