Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 23121 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Helshovenstraat 1 (Sint-Truiden)
Neoromaanse kruisbasiliek, circa 1880 gebouwd naar ontwerp van architect I.J. Gérard.


ID: 23128 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkstraat (Sint-Truiden)
Zaalkerk met huidig, neoclassicistisch uitzicht, daterend van de vergroting in 1885; afgebrand in januari 1975. Alleen de buitenmuren van toren, schip en koor met de volledige sacristie bleven gespaard.


ID: 23097 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Andreas

Runkelen-Dorp (Sint-Truiden)
Neoclassicistische zaalkerk, uit midden 19de eeuw, met omgevend kerkhof. Eénbeukig schip van vier traveeën met ingebouwde westtoren, en koor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Baksteenbouw met afwerking van hardsteen.


ID: 200282 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats Sint-Truiden

Schurhoven (Sint-Truiden)
De stedelijke begraafplaats van Sint-Truiden ligt ten noordoosten van de stad, juist buiten de vroegere stadsomwalling, in het gehucht Schurhoven. Het oudste gedeelte ligt aan de noordzijde. De begraafplaats werd in gebruik genomen vanaf circa 1850.


ID: 23158 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Genoveva

Sint-Genovevaplein (Sint-Truiden)
Voormalige afhankelijkheid van het Sint-Servaaskapittel van Maastricht. De kerk is gelegen te midden van het kerkhof dat toegankelijk is via een bakstenen poortgebouw.


ID: 23010 | Bouwkundig element

Parochiekerk Salvator Mundi met kerkhof

Sint-Godfriedstraat 11 (Sint-Truiden)
Eerste kerk reeds vermeld in het eerste kwart van de 10de eeuw; pas in 1249 vermeld als afhankelijkheid van de abdij van Sint-Truiden. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid.


ID: 23141 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Sint-Martinusstraat 10 (Sint-Truiden)
Classicistische zaalkerk, samen met de pastorie en het omringend kerkhof ingeplant op een heuvelrug. De kerk dateert van 1783, doch werd in 1912 vergroot.


ID: 23102 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking met kerkhof en pastorie

Wilderenlaan 13 (Sint-Truiden)
Tot voor de Franse revolutie toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Neoclassicistische zaalkerk van 1858, aansluitend bij een rechthoekige, romaanse toren, met omgevend kerkhof.


ID: 72125 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper met kerkhof

Gemeenteplein (Spiere-Helkijn)
Georiënteerde éénbeukige kerk met ingebouwde westertoren, gelegen te midden van een ommuurd kerkhof. De toegang wordt gemarkeerd door een ijzeren hek. Het bedehuis wordt opgetrokken van 1694 tot 1705 ter vervanging van een Romaans bedehuis. Enkele restanten van de Romaanse kerk van circa 1200 bleven bewaard. De plattegrond ontvouwt: éénbeukige kerk met kruisvormig grondplan, ingebouwde westertoren onder ingesnoerde spits bekroond door ijzeren kruis en torenhaan. Schip van vier traveeën, koor van één travee met driezijdige sluiting. 


ID: 72283 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus en Heilig Hart met kerkhof

Robecijnplein (Spiere-Helkijn)
De parochiekerk van Spiere is een georiënteerd neogotisch bedehuis met omringend kerkhof. De huidige kerk, met uitzondering van de toren, wordt opgetrokken tussen 1891 en 1893. Binnen de dorpskern heeft de kerk een beeldbepalende en uitzonderlijke ligging op een kunstmatig aangelegde heuvel. Imposante parochiekerk van het pseudo-basilicale type volledig opgetrokken in Doornikse steen.