Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1246 resultaten


ID: 23809 | Bouwkundig element

Hoeve

De Zilten 125 (Roeselare)
Losse, lage 19de-eeuwse bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met in het midden een treurwilg.


ID: 23820 | Bouwkundig element

Hoeve Wittens wal

Diksmuidsesteenweg 341 (Roeselare)
Losse bestanddelen, U-vormig gegroepeerd rondom een deels begraasd en deels begrint erf met in het midden een grote treurwilg waaronder hondenhok in de vorm van een bijenkorf. Bakstenen stoep voor het boerenhuis, gekasseide stoep rondom schuur en stalvleugel. Ten oosten, rest van de vroegere omwalling.


ID: 23288 | Bouwkundig element

Hoeve Hof ter Leckene

Izegemsestraat 53 (Roeselare)
Historische hoeve waarvan de oudste vermelding teruggaat tot de de 15de eeuw.


ID: 24010 | Bouwkundig element

Hoeve

Meensesteenweg 302 (Roeselare)
Losse, lage bestanddelen van verankerde rode baksteen -wederopbouw verfraaid met gele baksteen- onder zadeldaken, gegroepeerd rond begrint erf.


ID: 300748 | Landschappelijk element

Park van het Kaasterkasteel

Moorseelsesteenweg 2-4 (Roeselare)
Het domein van het Kasteel van Rumbeke of het zogenaamde Kaasterkasteel bevindt zich in een dal van de Regenbeek.


ID: 23648 | Bouwkundig element

Hoeve

Stationsdreef 185 (Roeselare)
In zijn huidige vorm toegankelijk via dreef van fruitbomen. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen; onder leien schilddak, oorspronkelijk plat dak afgelijnd met balusters, omlopende houten kroonlijst op modillons. Achter de villa, aan noord- en zuidzijden twee oostwest-georiƫnteerde stallen.


ID: 23696 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen der Hondermarct

Waterstraat 1 (Roeselare)
Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd en gekasseid erf, bereikbaar via populierendreef. Bakstenen stoep voor stalvleugel.


ID: 28543 | Bouwkundig element

Villa Carpentier

Doorniksesteenweg 9 (Ronse)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd als buitenhuis van garenfabrikant V. Carpentier en echtgenote M. Huybrechts naar ontwerp van architect Victor Horta van 1899, voltooid in 1903. Wordt beschouwd als de enige villa van Horta met omgevende tuin waar het totaalconcept bewaard bleef.


ID: 28732 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat (Ronse)
Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-1639 na de pestepidemie van 1635-1636, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.


ID: 28757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bois Saint-Pierre met dienstwoning, hoeve en tuin

Koekamerstraat 1-2, 3 (Ronse)
Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel, met afsluitingsmuur en dwarsschuur. Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen en bewaarde, deels ommuurde moestuin. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.