Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 90413 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Axpoelmolenstraat 1 (Ruiselede)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.


ID: 90416 | Bouwkundig element

't Waterhuisje

Brandstraat 3 (Ruiselede)
Hoevetje met losse bestanddelen, woonhuis dwars op de straat georiënteerd. De naam houdt verband met de talrijke overstromingen van de nabij gelegen Pachtebeek waarbij het huisje zich telkens als op een eilandje kon handhaven.


ID: 307763 | Landschappelijk element

Dreef met doorgeschoten haag en kapelboom

Bruggesteenweg (Ruiselede)
Het pad door de Gallatasbossen wordt geflankeerd door een aantal grote, opgaande zomereiken. Aan de rand van het bos bevindt er zich ook een oude beukenhaag en kapelboom.


ID: 90443 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruggesteenweg 7 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoevetje met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Bebouwing voor de eerste maal afgebeeld op een figuratieve kaart uit 1769, met achterin gelegen woonhuis, zie huidig.


ID: 90456 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Bruggesteenweg 77 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1866 in opdracht van de familie de Kerchove d'Ousselghem.


ID: 90496 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Buisstraat 17 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1885. Het huis ligt aan een verlaten gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, aan de rechtergevel hangt nog het straatnaambordje. (Op de Atlas der Buurtwegen (1842) staat de Onze-Lieve-Vrouwstraat aangegeven als voetwegel tussen de Mortelwal- en de Buisstraat).


ID: 90514 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning d' Oude Schole

Hamerstraat 1-3 (Ruiselede)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, tussen 1859 en 1880 in gebruik als veld- en kantschool. Voorheen zijn de kinderen van de toenmalige wijk 't Haantje (zie Brandstraat en Haantjesstraat) aangewezen op de school in de verafgelegen dorpskern van Ruiselede. In 1859 aangekocht door pastoor Doom om er een school in te richten. De zusters O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën van Ruiselede  komen er les geven. De school, gewijd aan Sint-Jozef, kent onmiddellijk een groot succes. De leerlingen verhuizen vrij snel naar een nieuw schoolgebouw (ingewijd in 1880) langs de Brandstraat.


ID: 90518 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanegemstraat 2 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een deels met grint bedekt, deel begraasd erf. Zogenaamd "Lampaerts hof", volgens kadaster opgetrokken circa 1861 door Ferdinand De Muynck-Lampaert, volgens de literatuur door de kinderen De Muynck in 1868. De bijhorende kapel wordt circa 1883 opgericht door de kinderen De Muynck.


ID: 90605 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Veldstraat 10 (Ruiselede)
Hoeve met begraasd erf. Op de hoek met een doodlopende aftakking van de Oude Veldstraat, op een kaart in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede afgebeeld als "S. Piters Dreve". De site is op dat ogenblik bebouwd: "Adriaen Storme met syn behuysde hofstede".


ID: 90659 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Pontstraat 17 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, 19de-eeuws uitzicht, eventueel met oudere kern. Staat op de kaart met de schutkring voor de koeplaag van 1774, de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830) met dezelfde configuratie, zie huidig. Het woonhuis, toegankelijk via een onverharde weg, ligt ten noorden van het erf, dit laatste wordt gedeeltelijk als weide gebruikt.