Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 42613 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Site Waterhof met perenboomgaard

Waterhofstraat (Linter)
Restant van een voormalig omwalde herenhoeve waarvan enkel de stalvleugel in typische Maasstijl overblijft, door middel van jaarankers AO 166? gedateerd, een oude productieboomgaard trekt de aandacht door zijn omvang.


ID: 70048 | Bouwkundig element

Hoeve

Kiviethoek 1 (Lo-Reninge)
Historische hoeve, als site reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 met enkele losstaande bestanddelen op een groot rechthoekig perceel met boomgaard. Het omwald opperhof betreedt men via een ijzeren hekken tussen twee bakstenen postamenten, rechts met aanleunend halfrond hondenhok. Links bevindt zich het voormalig melkhuisje. Ten zuiden is tegen het boerenburgerhuis een ast aangebouwd. Het ten noorden aansluitende bakhuis dateert van circa 1866.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70305 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen en kapel

Sint-Corynstraat 9 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen historische hoeve met lage losse bestanddelen rondom onverhard erf. Erftoegang aan de straat, geflankeerd door bakstenen hekpijlers met rechts geelbakstenen kapel uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Verbouwd geelbakstenen boerenhuis met oudere kern. Links van het boerenhuis, geïncorporeerde stalling. Bakhuis van het tweeledige type. 19de-eeuwse stalling onder zadeldak.


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.


ID: 34507 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Brandstraat 67 (Lochristi)
Vroeger omgracht L-vormig boerenerf met boomgaard, heden bewaarde zuidelijke walgracht, overige grachten gedempt. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van oorspronkelijk zes traveeën onder zadeldak, uit de 18de eeuw met ten westen aanleunende stallen.


ID: 34518 | Bouwkundig element

Hoeve Ten Bossche

Haanhoutstraat 114 (Lochristi)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen met rechthoekig omgracht boerenerf deels afgezoomd door populieren achter een circa 100 meter lange aarden toegangsweg. Achter de boomgaard zuidelijk georiënteerd boerenhuis van acht traveeën, onder zadeldak, met oude kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 34213 | Bouwkundig element

Hoeve

Hoekstraat 30 (Lochristi)
Hoeve met boomgaard achter haag met ijzeren toegangshek.


ID: 34153 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kapelstraat 2 (Lochristi)
Kleine hoeve met losse bestanddelen. Boomgaard aan de straat afgesloten door een hulsthaag met twee hulstboompjes. Achterin gelegen naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw.