2577 resultaten
ID: 32711 | Bouwkundig element
Niepkerkestraat 73 (Heuvelland)
Hoeve met jaartal 1888 aangegeven door middel van uitstekende baksteenkoppen in de linker stalgevel; typerende zijpuntgevels met aandaken en muurvlechtingen. Lage bestanddelen van verankerde donkerrode baksteen onder overstekende zadeldaken, semigesloten opgesteld rondom een gebetonneerd erf met westelijke toegang onder pannen ezelsrug en poortjes in de zuidoost- en noordoost-hoek.
ID: 32759 | Bouwkundig element
Rijselstraat 62 (Heuvelland)
Wederopbouwhoeve teruggaand op de regionale hoevebouw. Opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een geasfalteerd erf met oostelijke erfoprit; boerenhuis (nok parallel aan de straat), stal, schuur, tabaksast respectievelijk ten noordoosten, noordwesten, zuidoosten en oosten.
ID: 308179 | Bouwkundig element
Schomminkelstraat 34 (Heuvelland)
De wederopbouwhoeve heeft een kenmerkende semigesloten opstelling in U-vorm. Bij deze hoeve sluit een kleine hoogstamboomgaard aan. Voor de Eerste Wereldoorlog lag de minstens 19de-eeuwse hoeve verder van de weg af. De eigenaar bouwde de hoeve na de oorlogsvernietiging noordelijker, tegen de straat, opnieuw op. De regionalistische baksteenarchitectuur sluit sterk aan bij de hoevebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Ook het bakhuis refereert aan een 19de-eeuwse hoevetypologie. Het erf is toegankelijk via een ijzeren poort tussen sierlijke hardstenen pijlers.
ID: 32772 | Bouwkundig element
Wulvergemstraat (Heuvelland)
Naar het zuiden georiënteerd hoevetje van het langgestrekte type bestaande uit een staltravee links, woongedeelte van drie traveeën en een staltravee links onder overstekend zadeldak. Stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen in achter- en linker zijgevel, uit het begin van de jaren 1920. Ten oosten, bakhuisje.
ID: 43580 | Bouwkundig element
Babelomstraat 4 (Hoegaarden)
Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw met afzonderlijk gelegen boerenburgerhuis en bakhuis.
ID: 39793 | Bouwkundig element
Duboislaan 2-4 (Hoeilaart)
Deze historische hoeve werd vermoedelijk opgetrokken omstreeks 1778 ter vervanging van de oudere kloosterhoeve op het voorplein van de priorij van Groenendaal en is momenteel eigendom van de Vlaamse Overheid.
ID: 308585 | Bouwkundig element
Broekstraat 8 (Hoeselt)
Hoeve met losse bestanddelen, in meerdere fases tussen het einde van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw ontstaan. Het complex bestaat uit een woonstalhuis, een bakhuis en een schuur met bietenkelder.
ID: 802 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat 11 (Hoeselt)
Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, in neoclassicistische stijl, door middel van muurankers gedateerd 1846 met bijhorende tuin.
ID: 833 | Bouwkundig element
Romershovenstraat 120 (Hoeselt)
Het complex bestaat uit een woonhuis-stalvolume, een vakwerkstal en -bakhuis, een bakstenen stal en een waterput.
ID: 835 | Bouwkundig element
Romershovenstraat 199 (Hoeselt)
Langgestrekte hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met ordonnantie: stal - woonhuis.