Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1256 resultaten


ID: 23648 | Bouwkundig element

Hoeve

Stationsdreef 185 (Roeselare)
In zijn huidige vorm toegankelijk via dreef van fruitbomen. Vrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen; onder leien schilddak, oorspronkelijk plat dak afgelijnd met balusters, omlopende houten kroonlijst op modillons. Achter de villa, aan noord- en zuidzijden twee oostwest-georiënteerde stallen.


ID: 23696 | Bouwkundig element

Hoeve 't Leen der Hondermarct

Waterstraat 1 (Roeselare)
Hoeve met verankerde bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een deels begraasd en gekasseid erf, bereikbaar via populierendreef. Bakstenen stoep voor stalvleugel.


ID: 28543 | Bouwkundig element

Villa Carpentier

Doorniksesteenweg 9 (Ronse)
Landhuis in art-nouveaustijl, gebouwd als buitenhuis van garenfabrikant V. Carpentier en echtgenote M. Huybrechts naar ontwerp van architect Victor Horta van 1899, voltooid in 1903. Wordt beschouwd als de enige villa van Horta met omgevende tuin waar het totaalconcept bewaard bleef.


ID: 28732 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Wittentak

Kapellestraat (Ronse)
Gelegen aan de rand van een bospark met Seqouiadreef in de Zandstraat op grond geschonken door de familie Cambier. De oorspronkelijke veelhoekige kapel, opgericht in 1637-1639 na de pestepidemie van 1635-1636, bevond zich iets meer zuidwaarts, op de hoek met de Molekensstraat. Nieuwe bedevaartkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en Heilig Rochus gebouwd onder impuls van de familie Cambier. Neogotische kapel naar ontwerp van architect Hendrik Geirnaert en onder leiding van aannemer J. Hantson in 1891, zie jaarsteen in koor.


ID: 28757 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Bois Saint-Pierre met dienstwoning, hoeve en tuin

Koekamerstraat 1-2, 3 (Ronse)
Nummer 1. Gesloten hoeve, vermoedelijk in de tweede helft van de 19de eeuw aangebouwd tegen kasteel, met afsluitingsmuur en dwarsschuur. Nummer 2. Dienstwoning bij kasteel, namelijk voormalig jachthuis, door middel van jaarankers in blinde straatgevel gedateerd 1869, doch reeds getekend op Poppkaart van 1862. Nummer 3. Kasteel van twee bouwlagen onder zadeldaken op U-vormige plattegrond, aan de straatzijde uitziend op binnenplaats met bovengenoemde hoevegebouwen. Grote aangelegde siertuin, toegankelijk via ijzeren hek aan ijzeren hekstijlen en bewaarde, deels ommuurde moestuin. Een populierendreef leidt naar Schorissesteenweg.


ID: 40532 | Bouwkundig element

Kasteel Rokkenborch

Koning Albertstraat 132 (Roosdaal)
Landhuis van middeleeuwse oorsprong, aangepast in de 18de eeuw en na brand in de loop van de eerste helft van de 20ste eeuw heropgebouwd en gerestaureerd, huidig gebouw met complexe plattegrond, gelegen in beboomde park met vijver en bereikbaar via lang dreef met hekpijlers, tweede ingang in Koollochting met ronde toren en aanhorigheid.


ID: 134509 | Landschappelijk element

Domein van de abdij Vrouwenpark

Aarschotsesteenweg 39 (Rotselaar)
Domein van voormalige Cisterciën­zerinnen­abdij, ongeveer 11 hectare, in 1815-1820 heraangelegd in een vroege landschappelijke stijl met restanten van de abdijgebouwen, vanaf 1927 verbouwd tot kostschool en klooster door de paters montfortanen; met een serpentine­ vijver ('rivier') en talrijke follies (pittoreske boogbruggen en 'gotisch' tuin­paviljoen, 13de-eeuws cellarium als 'grot' enzomeer) binnen de strakke, oude omkadering.


ID: 134510 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Regahof

Steenweg op Gelrode 73-75 (Rotselaar)
Eclectisch kasteel met neogotische kapel en portierswoning gebouwd in 1882-1885 in opdracht van Lambert de Wouters d'Oplinter ter vervanging van een 18de-eeuws 'huis van plaisantie', waarbij het ontwerp van het nieuw kasteel toegeschreven wordt aan de Antwerpse architect Joseph Schadde (1818-1894); kasteeldomein van circa 12 hectare vernoemd naar de Leuvense professor en rector Henricus Josephus Rega (1690-1754) die het goed in 1724 aankocht; kasteel omgeven door park in late landschappelijke stijl met ommuurde moestuin, halve serre, grot en serpentinevijver met boogbrugje, eveneens aangelegd in de jaren 1880; vroeg-18de-eeuwse eilandtuin van 'huis van plaisantie' en diverse oude bomen bleven bewaard.


ID: 90397 | Bouwkundig element

Hoeve De Eendekooi

Aaltervoetweg 9 (Ruiselede)
Hoeve met 18de-eeuwse kern maar eventueel ouder. Toegankelijk via een onverharde populierendreef met aan het begin twee bakstenen pijlers waarop een arduinen bol.


ID: 90403 | Bouwkundig element

Groot Goed ter Vlaagt

Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.