Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4679 resultaten


ID: 38149 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-Baptist met kerkhof

Sint-Janstraat 4 (Deinze)
De parochiekerk Sint-Jan-Baptist is zoals de oudste typische Leiekerkjes ingeplant op een lichte verhevenheid aan de linker buitenbochtoever van een oude afgesneden arm van de Leie. Enkel de achthoekige bakstenen toren van de oude kruiskerk, vermoedelijk rond 1300 te dateren en begin 17de eeuw verhoogd, bleef behouden en werd geïntegreerd in de nieuwe kerk. De neogotische kerk uit 1908 werd ontworpen door Henri Valcke en wordt omringd door een ovaal kerkhof, omgeven door leilinden, hagen en een rij knotwilgen.


ID: 35401 | Bouwkundig element

Herenhuis met bijhorende dienstgebouwen

Stationsstraat 1 (Deinze)
Stijlvol herenhuis met bijhorende dienstgebouwen; daterend uit de jaren 1880. Neoclassicistisch herenhuis met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint van vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Bijgebouwen in L-vorm rondom geplaveide binnenplaats, afgesloten van de straat met ijzeren hek tussen bakstenen pijlers, opgericht na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 35403 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Blasius en Sint-Margrietparochie met tuin

Stationsstraat 11 (Deinze)
Pastorie, volgens gevelsteen boven de plint, rechts van de deur, gebouwd onder F. De Smet pastor 1836. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voortuin afgesloten door ijzeren hekken tussen overhoekse bakstenen pijlers. Ommuurde achtertuin met serre.


ID: 38227 | Bouwkundig element

Goed te Stokstorme

Stokstormestraat 14 (Deinze)
Reeds vermeld in het eerste kwart van de 15de eeuw. Voorheen rechthoekige omgrachte pachthoeve met overwelfd poortgebouw gelegen in de zuidelijke hoek van de gemeente op de grens met Kruishoutem. Heden volledig vernieuwd hoevecomplex met losstaande bestanddelen.


ID: 38328 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Stroomkesstraat 3 (Deinze)
In de knik van de straat ingeplant huisje met oude kern aangegeven door het zijaandak uitziend op de straat, doch met gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen. Stal en woonhuis met blinde straatgevel. Tussen woonhuis en stal ijzeren hek.


ID: 38330 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Stroomkesstraat 7 (Deinze)
Alleenstaande dorpswoning met ommuurd voortuintje en ijzeren hek, uitziend op het kerkhof; naar verluidt voorheen kruidenierswinkeltje. Witgekalkte voorgevel van vijf traveeën onder rechts afgewolfd dak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 38331 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Agnesparochie met tuin

Tabakstraat 2 (Deinze)
Alleenstaand huis met ommuurde tuin en ijzeren hek tussen overhoekse hekpijlers. Bakstenen dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, naar ontwerp van architect Hoste, op een gevelsteentje boven de deur gedateerd 1895. In de beboomde achtertuin, stalletje en bakhuis gebouwd in 1904 en zogenaamde celgevangenis, een bakstenen gebouwtje met twee celdeuren uit de 19de eeuw, naar verluidt in gebruik tot 1910.


ID: 35302 | Bouwkundig element

Hoeve Goed 't Exaarde

Vaartstraat 1 (Deinze)
Heden nog gedeeltelijk rechthoekig omgrachte hoeve met losse bestanddelen met dwarsschuur, varkensstal en bakhuisje met zeer oude geschiedenis. De huidige hoevegebouwen dateren vermoedelijk uit eind 18de eeuw, tweede helft 19de eeuw, met uitbreiding uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Toegankelijk via blauwgeschilderd ijzeren hek tussen vierkante bakstenen hekpijlers naast Sint-Philomenakapel. Ten oosten, groot boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag onder schilddak.


ID: 35307 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vaartstraat 30 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd in U-vorm rondom het erf; afgesloten door haag en groen-witgeschilderd gietijzeren hek. Vroeger in de directe nabijheid van een stenen oliewindmolen, gebouwd in 1832 en in 1944 tot puin vervallen. Gerestaureerde boerenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden en ten zuidoosten, paardenstallen, ten oosten aangebouwd bakhuis.


ID: 35304 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Voorde

Vaartstraat 5 (Deinze)
Hoeve met losse bestanddelen in boomgaard; toegankelijk via ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met niskapelletje. Ten oosten van het erf, slingervormige vijver, vermoedelijk resten van de vroegere omwalling. Boerenwoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak uit de 18de tot 19de eeuw. Grote dwarsschuur onder zadeldak en varkensstallen.