Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 75543 | Bouwkundig element

Firma Smet Putten-Boringen

Oude Markt 1 (Dessel)
De veelzijdige zakenman A. Smet-Ooms legde in 1900 met het slagen van waterputten de grondslag voor het bedrijf.


ID: 75549 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Turnhoutsebaan 5 (Dessel)
Vrijstaand herenhuis in cottagestijl, gebouwd in 1928 in opdracht van brouwer J. Raeymaeckers.


ID: 135248 | Landschappelijk geheel

Katteneie en Schalieveld

Heusden (Destelbergen), Laarne (Laarne)
De Damvallei is ontstaan toen de Schelde een andere loop koos en het gebied verlandde. In dit laagveenmoeras met vele poelen, blauwgraslanden en moerasbosjes liggen nog talrijke turfputjes. De Maan- en Kolkbeek doorsnijden het gebied en in de beekvalleitjes komen vele knotbomen voor. Op het hogergelegen stuk tussen de valleitjes komt akkerland voor. Ten zuiden van de Damvallei ligt het cultuurlandschap rond de historische hoeven Katteneie en Schalieveld. Rond de 14de-eeuwse pachtboerderij van Katteneie is de ondiepe impressie van de vroegere wal die het erf omringde nog bewaard. Vlakbij loopt de Koewegel als oude kerkwegel over de hogergelegen kouter naar Laarne. De Schalieveldhoeve is een grote hoeve met losse bestanddelen op een ruim, rechthoekig erf omringd door een brede walgracht en deels ook door een populierenrij.


ID: 35761 | Bouwkundig element

Bijgebouwen kasteel Runenborg

D'Haenestraat 73 (Destelbergen)
Volgens archiefgegevens aanvankelijk een kaarsenfabriekje opgericht in het tweede kwart van de 19de eeuw. Bedrijfsgebouwen omgevormd tot koetshuis en stallen door Legrand. Bestaande gebouwen circa 1925 door de toenmalige eigenaar, baron Roland, aangepast tot het huidige pittoreske landelijke ensemble deels uitgewerkt in vakwerkbouw met een woning links en voorts voornamelijk paardenstallen. Calvarie tegen de middentravee achter een hardstenen knielkussen versierd met guirlande.


ID: 35668 | Bouwkundig element

Slachthuis

Dendermondesteenweg 519-521 (Destelbergen)
Voormalige paardenslachterij en bloendekapperij (tot 1919). Lang dorpshuis van twee bouwlagen bestaande van links naar rechts uit een enkelhuis van twee traveeën, een brede poorttravee met doorrit en een ruim dubbelhuis van vijf traveeën, onder zadeldak.


ID: 35757 | Bouwkundig element

Brouwerij en herberg Het Meuleken

Dendermondesteenweg 822 (Destelbergen)
Regionaal landelijke woning met opvallende inplanting: gelegen aan een buitenbocht van de steenweg op de hoek met de Meersakkerstraat, in de wijk Ertbuer. Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, tussen verbrede zijpuntgevels met muurvlechtingen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Ten oosten voormalige bedrijfsgebouwen van gewitte baksteen onder zadeldaken.


ID: 35780 | Bouwkundig element

Brouwerij De Klok

Heusdendorp 9 (Destelbergen)
Voormalige brouwerij, ingeplant op het vroeger achtererf van een 19de-eeuwse dorpswoning met in midden 20ste eeuw vernieuwde voorgevel. Eenvoudig, rechthoekig bakstenen brouwerijgebouw van zeven traveeën en twee bouwlagen op kelderverdieping, onder zadeldak en parallelle vleugel met vroegere stallen.


ID: 35723 | Bouwkundig element

Olieslagerij en stokerij bij voormalige hoeve

Houtstraat 29-31 (Destelbergen)
Vrij hoog bakstenen bedrijfsgebouw van vier traveeën onder zadeldak met smalle rondboogdeur en een korfboogpoort met aangebouwde, naar boven toe versmallende vierkante bakstenen schoorsteen. Van de hoeve resteert nog de boerenwoning van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.


ID: 35727 | Bouwkundig element

Romp van Molen Buyst

Kouterstraat 11 (Destelbergen)
Bakstenen romp van de Molen Buyst, een stenen beltmolen met doorgang, die vermoedelijk aan het begin van de 19de eeuw werd opgericht als graanwindmolen. De molen is ingeplant op een gekasseide binnenkoer.


ID: 35890 | Bouwkundig element

Site Remuemolen

Loveldstraat 39 (Destelbergen)
Site met molenaarswoning, maalderij en romp van een stenen beltmolen met doorgang. De naam Remuemolen is genoemd naar de familie, die sinds de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar is. De stenen bergmolen werd in 1867-1868 opgetrokken als korenmolen. Naast de molen werd in 1884 een stoommaalderij gebouwd. De boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak dateert uit de 19de eeuw.