Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1096 resultaten


ID: 84916 | Bouwkundig element

Parochiale lagere jongensschool en schoolmeesterswoning

Heusdensteenweg 4-6 (Wetteren)
Neogotisch ensemble gebouwd naar ontwerp van architect J. De Bosscher in 1880. Schoolmeesterswoning met links aanpalende klaslokalen. Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Schoolgebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.


ID: 84961 | Bouwkundig element

Vrije bewaar- en lagere school

Kerkwegel 31 (Wetteren)
Vrije bewaar- en lagere school voor jongens en meisjes, opgericht in 1907 door de buskruitfabriek Cooppal & Co en geleid door de zusters van Barmhartigheid van Ronse. De oorspronkelijke school omvatte drie klassen. Huidig gebouw van zeven, vier en zeven traveeën en één bouwlaag onder doorlopend pannen zadeldak.


ID: 85157 | Bouwkundig element

Parochiale lagere school met klooster

Massemsesteenweg 242 (Wetteren)
Oprichting van een klooster met school in 1882 naar plannen van Fredericq Van de Meulebroecke. Sober kloostergebouw, nu van dertien traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, opgetrokken uit baksteen op een plint van hardsteenplaten. Aangepaste en uitgebreide achtergevel met voormalige kloosterkapel haaks achter de linker traveeën. In de tuin, kunstmatige Lourdesgrot.


ID: 85049 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Schoolstraat 23 (Wetteren)
Bouw van de nieuwe gemeenteschool met een zaal voor de tekenacademie en een huis voor de directeur in 1866, in opdracht van de gemeente Wetteren, gelijktijdig met de aanleg van de Schoolstraat. In 1876 werden twee nieuwe klassen bijgebouwd, werd de speelplaats vergroot en voorzien van een met pannen bedekte gaanderij en werden nieuwe sanitaire installaties geplaatst. In 1894 werd opnieuw een klas bijgebouwd. Vergroting tussen 1928 en 1930 naar ontwerp van architect Jozef Michaut.


ID: 85081 | Bouwkundig element

Gesubsidieerde vrije kleuterschool De Spelewei

Ten Ede Dorp 14, 14A (Wetteren)
Bestaande dorpswoning aan de straat omgevormd tot klooster, leslokalen ingericht in nieuwe gebouwen op achtererf. Herinrichting en vergroting kadastraal opgetekend in 1921.


ID: 85192 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Westremstraat 17 (Wetteren)
Schoolhuis met klaslokalen, gebouwd in 1873 door de gemeente Massemen-Westrem; achteraan uitgebreid in 1876. Iets achterin gelegen geschilderde bakstenen gebouwen van een kleinschalige dorpsschool met rechts het schoolhuis van drie traveeën en links de schoollokalen van vier traveeën, onder aansluitende pannen zadeldaken.


ID: 85193 | Bouwkundig element

Katholieke lagere school

Westremstraat 48 (Wetteren)
Katholieke lagere school, gebouwd in 1880 door landbouwer L. Matthijs als privéschool; in 1905 gewijzigd van bestemming en gesplitst in twee woningen en in 1920 omgevormd tot één woning. Achterin gelegen dubbelhuis met diepe voortuin. Verankerd, witgeschilderd bakstenen gebouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder een laag hellend zadeldak.


ID: 71680 | Bouwkundig element

Klooster van de Zusters Vincentius

Bissegemstraat 22, Dorpsplein 21, 29 (Wevelgem)
Opgetrokken in 1841, zie jaartal in rechter zijgevel. Langgestrekte verankerde bakstenen lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen. Houten rolluikkasten voor de benedenvensters. Pannen zadeldak bekroond door klokje met windvaan. Hoofdportaal in geriemde omlijsting.


ID: 70937 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool

Hoogstraat 10 (Wevelgem)
Gemeentelijke basisschool. Aan de straat gelegen voormalige klassenvleugel opgetrokken in 1876, doet nu dienst als lokaal voor het atelier plastische kunsten. De huidige klassenvleugel sluit er dwars op aan.


ID: 71775 | Bouwkundig element

Vrije lagere school

Poststraat 20 (Wevelgem)
Aan de straat afgezet door muur met toegangspoort uit de jaren 1930 zie gebruik van gele baksteen en portaal van donkere baksteen met afgeronde hoeken. Dwars op de straat ingeplante langgestrekte klassenvleugel geritmeerd door de getoogde benedenvensters en de rechthoekige bovenvensters.