10625 resultaten
ID: 209989 | Bouwkundig element
Steenbrugsestraat 45 (Zedelgem)
Wellicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Aan de straat gelegen tegenover het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Wellicht pachthoeve van de familie van Caloen. Losse bestanddelen. Woonhuis van anderhalve verdieping in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Schuurstalvolume ten noordwesten in verankerde baksteen, deels met beplanking, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Zomerkeuken ten zuidwesten van het erf.
ID: 209992 | Bouwkundig element
Steenbrugsestraat 93, 91A (Zedelgem)
Burgerwoning met aanpalend magazijn zogenaamd "ONS / GENOEGEN" zie gevelsteen. Verankerde baksteenbouw van drie bouwlagen boven een blauwhardstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Aanleunend magazijn oorspronkelijk enkel bestaande uit rechtertravee en later met linkse uitbreiding zie bouwnaad. Baksteenbouw onder zadeldak.
ID: 209746 | Bouwkundig element
Steenstraat 13 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande dorpswoning met garage. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), gaat mogelijk terug tot het einde van de 19de eeuw. Tijdens het interbellum toevoegen van magazijn/garage, aanpassen van de muuropeningen en aanbrengen van cementpleister. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel bezet met cementbepleistering in geometrische motieven.
ID: 209993 | Bouwkundig element
Sysen 7 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een bekiezelde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig), 19de-eeuws uitzicht. Boerenhuis met aangebouwde stal met stal in bruine, verankerde baksteen onder hoog zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) ten zuiden en schuur ten noorden van een begraasd erf. het geheel is omgeven door een gemengde haag.
ID: 209435 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.
ID: 209998 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 11 (Zedelgem)
De bouw van de herberg met watermolen zou teruggaan tot het einde van de 17de eeuw en verband houden met de drooglegging van de moerassige vijvers in de omgeving. De bebouwing wordt opgetrokken langs de toenmalige "Torhoutschen Brugghewegh", op de kruising met de Watermolenbeek. Omwille van het geringe verval van de beek wordt in 1727 de molenactiviteit gestaakt en het gebouw verder als herberg en hofstede uitgebaat. Bij een heraanleg en rechttrekken van de bocht in 1956 wordt de herberg met woonhuis afgebroken. De bijgebouwen blijven behouden. Witbeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) omgeven door grasvelden. Dwarsschuur met asemspleten en stallingen.
ID: 209436 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).
ID: 210019 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 26 (Zedelgem)
Herberg met afspanning en één van de tolbarelen met tolhuis van de Torhoutsesteenweg in gebruik vanaf 1763. Bouwsporen in de zijgevel van een lager volume met vlechtingen doen een oudere (17de-eeuwse?) kern vermoeden.
ID: 209796 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 454 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf tegenover de Boutensdreef. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met woonhuis en schuur ten westen van het erf (zie huidig). Het woonhuis is wellicht in de loop van de 19de eeuw herbouwd. Boerenhuis met lagere aanleunende stalling aan de straat gelegen. Verankerde, bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Beplankte schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten).
ID: 210023 | Bouwkundig element
Torhoutsesteenweg 52A (Zedelgem)
Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "Ter Loo" waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846" en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel.