Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

15102 resultaten


ID: 76249 | Bouwkundig element

Hoeve

Tingelhoek 15 (Assenede)
Beneden de noordzijde van de dijkweg gelegen boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak, vermoedelijk opklimmend tot de 18de eeuw. Sporen van muurvlechtingen op de zijgevel wijzen op de oude kern.


ID: 76095 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Trieststraat 142 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen op met gras begroeid en beboomd erf, afgesloten door vernieuwd ijzeren hek aan nieuwe bakstenen stijlen, opklimmend tot de 18de eeuw. Ten noorden op erf en haaks op de straat ingeplante boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden, parallel aan woonhuis, ruim bedrijfsgebouw van elf traveeën met schuur en stallen.


ID: 76096 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Valkendijk 1 (Assenede)
Hoeve met losse bestanddelen, minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Woonhuis, aangepast met nieuw bakstenen parement en vergrote muuropeningen en bakstenen schuur onder zadeldak met wolfseinden, oorspronkelijk gedekt met riet. Tussen woonhuis en schuur, voormalig wagenhuis, oorspronkelijk met houten bebording en strodak.


ID: 76063 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vent 14 (Assenede)
Hoeve met losstaande bestanddelen, op de hoek met de Zandstraat. Oud boerenhuis van vier traveeën onder pannen zadeldak met talrijke aanpassingen. Sporen van muurvlechtingen op de rechter zijgevel wijzen op een kleinere oudere bouw.


ID: 76062 | Bouwkundig element

Molenaarshof bij Ventmolen

Vent 6 (Assenede)
Hoeve bij de verdwenen Ventmolen, een houten spillemolen-korenwindmolen. Hoeve met losse bestanddelen. Het woonhuis dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Bakstenen boerenwoning van vier traveeën zonder bovenverdieping, afgedekt met een zadeldak met rode pannen.


ID: 76371 | Bouwkundig element

Hoeve

Vlasgaardstraat 18 (Assenede)
Hoeve van het regionaal kenmerkende open hoevetype met losse bestanddelen op met gras begroeid erf, vermoedelijk daterend uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw, de huidige bedrijfsgebouwen werden later opgetrokken. Voor de boerenwoning staan vijf leilinden met gekalkte stam.


ID: 135161 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Bossuit en omgeving

Bossuit (Avelgem), Helkijn (Spiere-Helkijn), Sint-Denijs (Zwevegem)
Dit gebied omvat een segment van het 19de-eeuwse Kanaal Bossuit-Kortrijk met bijhorende sluizen en pompgebouw. Het oude kanaalsegment heeft aan beide oevers een hoog talud dat begroeid is met bomen en struiken. Vlakbij de aansluiting van het kanaal op de Schelde ligt de historische hoeve Hof van Ename, een voormalig bezit van de gelijknamige abdij. Het kasteel van Bossuit is een (niet volledig) omwald kasteel met park in landschappelijke stijl. In de parkaanleg is getracht om bepaalde vista’s uit te werken naar en vanuit het kasteel en de andere gebouwen van het domein. Rond het park ligt open landbouwgebied.


ID: 79068 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Achterdriesstraat 13 (Avelgem)
Kleine hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf. Ten westen het woonhuis, gewijzigde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk, bewaarde pomp. Ten noorden de schuur.


ID: 79071 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Achterdriesstraat 60 (Avelgem)
Aan de straat gelegen hoeve, bestaande uit losse bestanddelen, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Schuur en woonhuis reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Thans hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Ten noordwesten het boerenhuis, schuren ten noordoosten en zuidwesten en wagenhuis ten zuidoosten. Woonhuis van rode baksteen verfraaid door fries. Bewaarde handpomp voor het woonhuis.


ID: 79337 | Bouwkundig element

Hoeve Blauwe poorte

Blauwe-Poortstraat 3 (Avelgem)
Hoeve reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als Blauwe Poort, bestaande uit losse bestanddelen binnen ovaalvormige omwalling. Aan de straat gemarkeerd door bakstenen kapelletje op cirkelvormige plattegrond. Deels behouden omwalling ten noorden. Ten zuidwesten van het erf boerenhuis, ten noorden dwarsschuur en ten zuiden stalvleugel.