Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1467 resultaten


ID: 302298 | Bouwkundig element

Dorpskom Westende-Bad

Badenlaan, Cottagelaan, Duinenlaan, Henri Jasparlaan, Kursaallaan, Portiekenlaan (Middelkerke)
De dorpskom van Westende-Bad bestaat voornamelijk uit losstaande villa’s te midden van groen en kronkelende paden met centraal de neoromaanse Sint-Theresiakapel. De wijk werd zwaar getroffen tijdens de Eerste Wereldoorlog maar werd heropgebouwd naar vooroorlogs model.


ID: 54920 | Bouwkundig element

Begraafplaats van Middelkerke

Franciscus Dierendonckstraat (Middelkerke)
Begraafplaats van Middelkerke, opgevat als een omhaagde rechthoekige begraafplaats geaxeerd op centrale laan met calvarie. Ten westen van deze laan, geelbakstenen kapel uit de jaren 1920 en begraafplaats voor de Belgische oud-strijders.


ID: 55131 | Bouwkundig element

Sint-Theresiakapel

Henri Jasparlaan 152 (Middelkerke)
Neoromaans getint oostwest georiënteerd kerkje in omringend plantsoen, in 1930 heropgebouwd ter vervanging van een iets verderop gelegen kapel van 1912 en naar ontwerp van architect Victors Rubbers. In de jaren 1950, verlenging van de kerk naar ontwerp van architect H. Dinnewet.


ID: 54959 | Bouwkundig element

Meisjesschool Sint-Jozef

Kerkstraat 41, 41A (Middelkerke)
Meisjesschool, teruggaand op schoolgebouw uit circa 1880; na Eerste Wereldoorlog heropgebouwd, vermoedelijk door architectenduo C. Pil & H. Carbon, min of meer naar vooroorlogs ontwerp. Schoolhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen mansardedak waarin dakkapellen onder leien tentdak. Haaks ingeplante, éénbeukige kapel in neogotische bouwtrant. Rechts nevenliggende en achterliggende toegevoegde klassenvleugels in sobere functionele stijl uit jaren 1950-60.


ID: 54979 | Bouwkundig element

Sint-Theresiakapel

Leopoldlaan (Middelkerke)
Modernistische noord-zuid georiënteerde kapel, in 1932-1933 opgericht ten behoeve van het toenemend aantal badgasten, naar ontwerp van architect A.V. Fobert. In de plint eerste steen met jaartal 1932 en signatuur van ondernemer H. Wybo. Omringend plantsoen, ten noorden afgeboord door middel van bakstenen postamenten met buisvormige leuningen.


ID: 34282 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Heilig Hart en Heilige Rochus

Heirweg (Moerbeke)
Neogotische bakstenen wegkapel met driezijdige sluiting en pannen zadeldak.


ID: 34340 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Antonius van Padua

Terweststraat 95 (Moerbeke)
Oorspronkelijke kapel van 1897 gesloopt bij de verbreding van de straat. Oprichting van een nieuwe heden gewitte bakstenen kapel in 1940 aan de overkant van de straat in de toenmalige bouwtrant op T-vormige plattegrond en met een piramidale leien dakruiter op het centrale pannen zadeldak.


ID: 52802 | Bouwkundig element

Kapel Sint-Willibrordus en Sint-Marculphus

Ezaart 146A (Mol)
Eenvoudig zaalkerkje, rechthoekige plattegrond van vier traveeën en driezijdig koor onder zadeldak met klokkentorentje, van 1696.


ID: 52683 | Bouwkundig element

Gasthuis Heilig Hart van Jezus

Gasthuisstraat 1 (Mol)
Opgericht eind 19de eeuw als godshuis voor zieken, ouderlingen en bejaarden; de toenmalige gebouwen evenals de kapel werden opgetrokken naar ontwerp van de Brusselse architect Ramaekers van 1896.


ID: 52716 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkgesticht

Markt 24-30 (Mol)
Indrukwekkend bakstenen complex: het voorgebouw aan de Markt van 1899, met directeurswoning, poortgebouw en aalmoezenierswoning, later gebouwde vleugels.