Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

10625 resultaten


ID: 43167 | Bouwkundig element

Deel lemen schuur

Retsbaan 1 (Zoutleeuw)
Bezijden de weg een gedeelte van een lemen schuur, een muurvak van vakwerk en baksteenbouw en een wand van bepleisterde leem.


ID: 43168 | Bouwkundig element

Bedevaartcomplex Onze-Lieve-Vrouw van de Osseweg

Runkelenstraat (Zoutleeuw)
Bedevaartcomplex met kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd in de 16de eeuw met uitbreidingen in de 17de en 19de eeuw.


ID: 307085 | Bouwkundig element

Pachthoeve De Pitteurs

Terweidenstraat 33 (Zoutleeuw)
Pachthoeve De Pitteurs is de pachthoeve van het voormalige laatmiddeleeuwse kasteel van Budingen. De hoeve is gelegen op een dubbele site met walgracht, gedeeld met de Sint-Cyriacusparochiekerk. Het centrale woonhuis in de straatvleugel dateert van 1900 terwijl de stallen voornamelijk uit het einde van de 18de eeuw of het begin van de 19de eeuw zijn.


ID: 58056 | Bouwkundig element

Hof ter Rye

Blankenbergse Dijk Noord 19 (Zuienkerke)
Historische hoeve met eerste vermelding in 1554. Aa,geduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Hoeve te bereiken via lange oprit bestaat uit losse bakstenen bestanddelen in een semigesloten opstelling. Oudste delen zijn de boerenwoning vooraan het erf en het parallelle schuurgedeelte met geïncorporeerde stallen van 1716. Boerenwoning met twee opkamertraveeën onder dezelfde nok en twee steunberen. Op de binnenkoer bevindt zich een grote, deels in natuursteen gemetselde mestvaalt.


ID: 58051 | Bouwkundig element

Hoeve

Blankenbergse Steenweg 23A (Zuienkerke)
Hoeve met losstaande bestanddelen, aangeduid op kaart van P. Pourbus van het Brugse Vrije 1561-1571. Lage stallen aangebouwd aan het woonhuis naar verluidt 17de-eeuws en herbouwde boerenwoning midden 20ste eeuw. Bakstenen enkelvoudige dwarsschuur en bakhuis/ stal zijn 19de-eeuws.


ID: 58063 | Bouwkundig element

Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.


ID: 58066 | Bouwkundig element

Hoeve De Hemel

Blankenbergse Steenweg 80 (Zuienkerke)
Eén van de grootste en oudste goederen van het Brugse Sint-Janshospitaal, voor het eerst vermeld in 1300. In een ommeloper van 1690-1691 waren twee langwerpige volumes getekend, in elkaars verlengde, ten zuiden van een omwald erf; deze zijn te identificeren als de huidige boerenwoning. Verder nog verschillende verbouwingen in de 19de eeuw. Anno 2002 is de hoeve rechthoekig, nog deels omwald erf met L-vormig geheel van boerenwoning met kern minimaal 17de-eeuws, 18de- en 19de-eeuwse stallen waarvan één met monogram OOB, en bergschuur met datum 1847, aangevuld met losse stalgebouwen. De bakstenen pijlers gaan wellicht minimaal tot de 17de eeuw terug.


ID: 57983 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Brouwerijstraat 3 (Zuienkerke)
Hoeve met minimaal 18de-eeuwse kern, aangeduid op Ferrariskaart 1770-1778. Witgekalkt langgeveltype, toegang via lange dreef, bestaande uit boerenwoning met opkamer onder verhoogde nok, geïncorporeerde stallen en schuur. Zadeldak met twee opklimmende dakvensters.


ID: 58068 | Bouwkundig element

Hoeve De Vijf Pijpen

Brouwerijstraat 4 (Zuienkerke)
Hoeve met losse bestanddelen, met als blikvanger de deels opgemetselde gracht vooraan het erf. Hoeve vermeld in 1690 en aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778 als deels omwalde hoeve met vier losse volumes; deze kunnen geïdentificeerd worden als de boerenwoning met haaks stalgebouw, voorliggend bakhuis, en achterliggende schuur. Herbouw van enkele gebouwen of gedeeltes ervan in de 19de eeuw zoals het meest zuidelijke deel van de stal in 1875, zie jaartal in zijpuntgevel. In de 20ste eeuw onderging de hoeve enkele aanvullingen en wijzigingen.


ID: 58024 | Bouwkundig element

Grote Hofstede

Brugse Steenweg 11 (Zuienkerke)
Historische hoeve met losse bestanddelen van verankerde baksteenbouw, hoog, witgekalkte boerenwoning en een lange erfoprit. Naar verluidt is deze hoeve opgericht in de middeleeuwen door de Orde der Tempeliers, die in 1128 het noordwesten van de parochie Nieuwmunster kregen van de Graaf van Vlaanderen (Diederik van den Elzas). Na de afschaffing van de Orde in 1312 geschonken aan de abdij van Sint-Clara in Brugge. Afgebeeld op de kaart van Pourbus (1571) en op Ferrariskaart (1770-1778) als "De Groote hofste" en Atlas der Buurtwegen (circa 1845). Na Atlas der Buurtwegen vinden verschillende wijzigingen plaats. Onder andere werden de wallen gedempt. De boerenwoning nu met een volume van vijf traveeën van anderhalve bouwlaag en twee opkamertraveeën, onder één doorlopend zadeldak. en rood geschilderd schrijnwerk, luiken. Voor de boerenwoning, een bakstenen muur, uitlopend op de zware bakstenen pijlers van het hekken dat nu het erf afsluit. Klein bakhuisje, stal en schuur,

Onderhoud wegens Gemeentefusies 2025

In de eerste week van januari voeren we aanpassingen door voor de gemeentefusies van 1 januari 2025. De toepassing kan tijdelijk offline zijn of onvolledige zoekresultaten tonen. Vanaf maandag 6 januari is alles weer volledig beschikbaar.