Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 302121 | Bouwkundig element

Bejaardenhof Mariadal

Mariadal 2-29, 30, 10A (Temse)
Hof met 28 bejaardenwoningen en clubhuis, in 1965 gerealiseerd door de sociale huisvestingsmaatschappij Bouwmaatschappij van Temse naar plannen van architect Rik De Rijck en stedenbouwkundige Arthur Canfyn uit 1961.


ID: 15626 | Bouwkundig element

Burgerhuis naar ontwerp van H. Buytaert-Reynaert

Markt 21A-B (Temse)
Burgerhuis in de hoek van het plein gebouwd. Bakstenen gebouw van 1912 naar ontwerp van architect H. Buytaert-Reynaert, gedeeltelijk met opengewerkte trapgevel.


ID: 216911 | Bouwkundig element

Heilig Hartbeeld

Kerkstraat (Tervuren)
Heilig Hartbeeld van 1932, van beeldhouwer F. Gysen, voetstuk naar ontwerp van Lucien Van huffel, ingeplant op een betegeld perk met buxushaag en afgescheiden door een ijzeren hek.


ID: 300114 | Bouwkundig element

Beeld van een Afrikaanse olifant

Leuvensesteenweg (Tervuren)
Beeld van een Afrikaanse olifant van de hand van Albéric Collin, gemaakt voor de Wereldtentoonstelling van 1935 en in 1938 naar Tervuren overgebracht.


ID: 300117 | Bouwkundig element

Koloniënpaleis met Hobégebinte en ijskelder

Warande 8 (Tervuren)
In de as van de Tervurenlaan werd in 1897 het Koloniënpaleis gebouwd, gerealiseerd door architect Ernest Acker naar een voorontwerp van de Franse architect Alfred-Philibert Aldrophe. Achter het paleis staat het Hobégebinte opgesteld. Ten oosten van het paleis ligt de begin 19de-eeuwse ijskelder van het voormalig jachtpaviljoen.


ID: 86674 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Heilige Familie-Instituut met tuin

Driesstraat 1, Hulstplein 32 (Tielt)
Imposant eclectisch schoolcomplex met aansluitende schooltuin gebouwd in 1913-1914. Typerend afwisselend materiaalgebruik van banden in bak- en natuursteen, onder meer in poortgebouw, eenlagige voorbouw (pilasters), haakse vleugel en noordgevel van hoofdvolume. In voortuin aan westzijde, beeld van Heilig Hart. In de tuin met grote vijver bleef ook een beukenberceau bewaard.


ID: 86581 | Bouwkundig element

Villa Emmaus

Driesstraat 71 (Tielt)
Villa "Emmaus" met omgevende tuin, gebouwd in 1962 naar ontwerp van architect H. Deely (of Beely ?). Laag omhaagde voortuin in twee gedeeld door gekasseide oprit. Deels in het terrein ingewerkte onderbouw waarin onder meer garage, met bovenbouw onder licht hellende bedaking aan de straatzijde voorzien van grote met hout beklede luifel.


ID: 86679 | Bouwkundig element

Gedenkteken met Heilig Hartbeeld

Ieperstraat (Tielt)
Gedenkteken in art-decostijl uit 1938 naar ontwerp van de Tieltse kunstenaar Maurice Vander Meeren, bestaande uit een natuurstenen sokkelvormige constructie met getrapte belijning, een bovenbouw tussen gestileerde biddende engelfiguren en een bekronend bronzen Heilig Hartbeeld. In de onderbouw is een bronzen hoogreliëfplaat (1898) ingewerkt, naar ontwerp van de Oost-Vlaamse beeldhouwer Aloïs De Beule, ter herdenking van de Boerenkrijg.


ID: 87025 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Neoclassicistisch herenhuis met dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin

Jules Van Ooststraat 2 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis met voormalige dokterspraktijk en 19de-eeuwse parktuin. Vrijstaand breedhuis in verankerde baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak. Zuidelijke aanbouw van één bouwlaag in rode onbeschilderde baksteenbouw onder platte bedaking. Aan noordzijde van het woonhuis een haaks achterhuis met voormalige stal in donkerrode baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder mank zadeldak. Aan zuidzijde een koetshuis. Op de Engelse landschapsstijl geïnspireerde parktuin, naar verluidt ontworpen door de Gentse tuinbouwkundige Frederik Burvenich (1837-1917). Nabij woning en koetshuis: gewijzigde siertuin, oorspronkelijk afgesloten met spijlenhekwerk.


ID: 87102 | Bouwkundig element

Beeld De Flandrien

Kanegem-Dorp (Tielt)
Eerbetoon aan oud wielrenner Briek Schotte (1919-2004), op initiatief van de Tieltse heemkundige kring "De Roede van Tielt". Creatie van beeldhouwer Jef Claerhout, onthuld op 5 april 1996 en geplaatst in de binnenbocht van de weg aan zuidzijde van het kerkkoor. Briek Schotte, alias "Yzeren Briek" en geboren Kanegemnaar, wordt beschouwd als de laatste der "Flandriens". Hij werd tweemaal wereldkampioen bij beroepsrenners op de weg, in 1948 en 1950.