Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4333 resultaten


ID: 21506 | Bouwkundig element

Rooiermeulen

Ginderoverstraat 32 (Diepenbeek)
Voormalige watermolen, tweede banmolen op de Stiemer, met dienstgebouwen rondom rechthoekig erf, bereikbaar langs de oprit. Deze molen is buiten werking sedert 1961, maar tot 1965 werd nog voor eigen rekening gemalen. De Stiemer werd stroomopwaarts deels verlegd en ingekokerd.


ID: 21525 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Kapelstraat 32 (Diepenbeek)
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, uit het tweede kwart van de 19de eeuw. Zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 21523 | Bouwkundig element

Hoekhuis met smidse

Kapelstraat 9 (Diepenbeek)
Voormalige smidse. Hoekhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak. Eind 19de-eeuws uitzicht doch oudere kern.


ID: 21566 | Bouwkundig element

Watermolen Sapitelmeulen

Molenstraat 24 (Diepenbeek)
Oorspronkelijk Middelmolen genaamd. De huidige benaming Sapitelmolen is een verbastering van Kapittelmolen, daar de molen afhing van het Sing-Lambertuskapittel van Luik. Hij wordt voor de eerste maal vermeld in 1272.


ID: 21584 | Bouwkundig element

Watermolen Plompaertmeulen

Plompaertstraat 29 (Diepenbeek)
Watermolen op de Stiemer, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, in U-vorm gegroepeerd rondom het rechthoekige erf.


ID: 21585 | Bouwkundig element

Hoeve

Reitje 7 (Diepenbeek)
Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw. Gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.


ID: 21594 | Bouwkundig element

Graanmolen

Stationsstraat 16 (Diepenbeek)
De voormalige mechanische graanmolen van de Weduwe Hendrik Beeken, opgericht in 1922 en buiten bedrijf sedert 1971, is gelegen achter het woonhuis.


ID: 300291 | Landschappelijk geheel

Asdonk, Grote Beek en Kleine Beek

Deurne, Molenstede, Schaffen (Diest), Tessenderlo (Tessenderlo)
Dit gebied ligt aan de rand van het Kempisch plateau, de zogenaamde Zuiderkempen, waar, gevoed door water uit het Kempisch plateau, verschillende beekvalleien ingesneden zijn. Het grootste deel van het gebied wordt gevormd door één van deze beekvalleien, met enkele parallelle waterlopen. In de beekvallei zijn ook enkel vennen aanwezig, nu veelal droogliggend. Buiten de vallei liggen enkele ijzerzandsteenheuvels met groeves waar de stenen gewonnen werden. De bebouwing concentreert zich op de hogere gronden buiten de vallei. Een groot deel van het gebied is ontgonnen in de tweede helft van de 18de eeuw. Een opvallend landschapselement zijn de schansen, opgericht in de periode van de Tachtigjarige Oorlog om de plattelandsbevolking te beschermen tegen plundering en geweld. Op enkele plekken zijn deze schansen nog te herkennen in het landschap.


ID: 41767 | Bouwkundig element

Watermolen Ezeldijkmolen

Ezeldijk 12 (Diest)
Grote watermolen, opgetrokken op een aftakking van de Demer; gebouw in de vorm van een Latijns kruis met trapgevels aan de vier uiteinden.


ID: 41808 | Bouwkundig element

Verloren Kostmolen

Kerkstraat (Diest)
De Verloren Kostmolen, is een 19de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaarmolen met gesloten voet. De molen werd in 1826 in Beverlo (Limburg) opgericht, maar in 1903-1904 ontmanteld en heropgebouwd in Schaffen. De windmolen staat ook bekend als de Molen van Schaffen, De Windmolen en de Molen van 't Dorp.