Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1199 resultaten


ID: 216903 | Bouwkundig element

Villa Speranza en Villa Marguerite

Hoogvorstweg 5-7 (Tervuren)
Ensemble van twee eclectische woningen met conciërgewoning, in 1907 kadastraal ingetekend als één geheel.


ID: 300088 | Bouwkundig element

Het Hoefijzer

Kasteelstraat 1-2, Warande 2-3, 5 (Tervuren)
Hoefijzervormig stallen- en bediendecomplex met ten zuiden oranjerie, opgetrokken halverwege de 18de eeuw, later omgevormd tot Panquinkazerne.


ID: 86599 | Bouwkundig element

Conciërge- of weverswoning met werkplaats

Feestewegel 15 (Tielt)
Woonhuis, voormalige conciërge- of weverswoning met werkplaats, gebouwd in 1927 door textielfabrikant Jean-Bernard Pollet aan het westeinde van zijn eigendom horend bij de nabijgelegen (hand-)weverij met magazijn en werkruimte, ondergebracht in "villa Clémence" en bijgebouwen op de hoek met de Stationstraat.


ID: 86772 | Bouwkundig element

Stadhuis van Tielt

Markt 13 (Tielt)
Stadhuis, gebouwd in 1872-1874 naar ontwerp (1869) van provinciaal bouwmeester Pierre Nicolas Croquison (Kortrijk) met lange vleugel langs de Tramstraat, restant van het middeleeuwse Alexianenklooster met hospitaal, sterk gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog naar ontwerp van architect Albert Impe (Tielt). Imposant gebouw met voorgevel in academische neoclassicistische stijl. Baksteenbouw van vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Rijk uitgewerkte voorgevel met bekleding in Franse witsteen, verlevendigd door (imitatie-)banden en verwerking van hardsteen voor onder meer plint en doorlopende dorpels.


ID: 86893 | Bouwkundig element

Feestpaleis

Stationstraat 6 (Tielt)
Voormalig "Feestpaleis", een circa 1926 gerealiseerde verbouwing van de bestaande feestzaal "A Capella" (1920), beide naar ontwerp van architect Valère Lievens (Tielt).  Dit complex heeft oorspronkelijk een beeldbepalende straatgevel met uitgewerkte brede rondbogige frontonbekroning en haaks op de straat ingeplante zaal.


ID: 86958 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Gasfabriek met directeurswoning en tuin

Wittestraat 100-102 (Tielt)
Resterend gebouwencomplex van de gasfabriek of het "gasgesticht", opgericht in 1905. Gebouwencomplex opgetrokken in bruine baksteen verlevendigd door opvallend gebruik van oranje baksteen voor onder meer banden, strekstenen, strekken en tandlijst. Noordelijk directeurswoning gelegen in tuin binnen een ommuring.


ID: 200151 | Bouwkundig element

Tramstation met dienstwoning en stelplaats

Tramstraat 12 (Tienen)
Het betreft een goed bewaard voorbeeld van een kleiner station van de Buurtspoorwegen uit circa 1912, inclusief de nog bewaarde oorspronkelijke stelplaatshal.


ID: 37516 | Bouwkundig element

Koekjesfabriek uit begin 20ste eeuw

Neremstraat (Tongeren)
Langgestrekt gebouw van begin 20ste eeuw met art nouveau-inslag, bestaande uit een centraal gedeelte geflankeerd door lagere gebouwen en links een torenachtige constructie.


ID: 87276 | Bouwkundig element

Kleine hoeve of boerenburgerhuis

Bollestraat 10 (Torhout)
Rijkelijk uitgewerkte kleine hoeve of boerenburgerhuis, in 1904 gebouwd door A. Olivier-Dekeyser, hovenier te Torhout, als huis en broeikassen (zie kadasteronderzoek, uitbreidingen in 1906 en 1911). Gelegen in voortuintje met haag. Rode baksteenbouw onder mansardedak (kunstleien, verzorgde dakvensters met houten fronton). Getoogde muuropeningen, bewaard houtwerk van de deur met ijzeren roosterwerk. Achtergelegen nutsgebouwen.


ID: 87341 | Bouwkundig element

Jachtmeesterswoning

Fonteinpad 2 (Torhout)
Jachtmeesterswoning met nutsgebouwen, afhankelijkheid van het kasteel van Wijnendale. In 1875 gebouwd door kasteeleigenaar J. Matthieu. Losstaande bestanddelen oorspronkelijk U-vormig, nu L-vormig rondom een erf geplaatst, deels met tuinmuren verbonden. Rode baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, deels vernieuwd), roodbeschilderde gootlijsten en windborden. Woonhuis in voortuintje gelegen, met meidoornhaag afgezet.