Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2016 resultaten


ID: 61023 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Antonius abt

Rollegemplaats (Kortrijk)
Georiënteerde kruiskerk, gelegen te midden van een plein, omzoomd door platanen. Calvarie onder zadeldakje aan het zuidelijke transept en monument met voorstelling van het Heilig Hart van Christus ter ere van de slachtoffers van beide wereldoorlogen aan de zuidelijke gevel. In oorsprong Romaanse kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw, met bewaard koor, vieringstoren en kruisbeuk.


ID: 61032 | Bouwkundig element

Parochiaal centrum

Rollegemplaats 14 (Kortrijk)
Voormalige noodkerk van 1905. Van 1929-1940 en van 1956-1982 gebruikt als parochiale bibliotheek. Pand van vijftien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Lijstgevel geritmeerd door deurrisalieten bekroond met trapgeveltje, rondboogfries onder kroonlijst.


ID: 60196 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pius X

Sint-Elooisdreef 50 (Kortrijk)
Zaalkerk zonder toren, naar ontwerp van Jos Baert (Kuurne) gebouwd in 1958-1959. Puntgevel opengewerkt door glasraam van glas in beton. Drieledige overluifelde inkom. Links en rechts schuin aflopende muur.


ID: 60201 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan-de-Doper

Sint-Jansplein (Kortrijk)
De Sint-Jan-de-Doperkerk wordt beschouwd als de belangrijkste Kortrijkse neogotische kerk. Het is tevens een meesterwerk van de late of Sint-Lucasneogotiek in Vlaanderen en werd ontworpen door J. Coomans (1871-1937). Ze wordt ontworpen voor een stadsuitbreiding die door architect L. De Geyne geconcipieerd wordt rond 1900. De bevolkingstoename circa 1900 noodzaakt een stadsuitbreiding en het oprichten van een nieuwe parochie (1906). De kerk krijgt een centrale ligging binnen deze stadsuitbreiding; hierdoor wordt het monumentale karakter beklemtoond.


ID: 60218 | Bouwkundig element

Kloosterkerk Sint-Michiel

Sint-Michielsplein (Kortrijk)
Noord-zuid-georiënteerde basilicale kerk, gelegen aan de noordzijde van het plein en langs drie zijden ingesloten door bebouwing. Voormalige kloosterkerk van het in 1773 afgeschafte Jezuïetenklooster (zie opheffingsbulle van paus Clemens XIV). Deze orde stond sinds 1587 in voor het onderwijs te Kortrijk. Het oorspronkelijke complex met school, kerk en klooster was gelegen tussen de Kasteelstraat, de Rijselsestraat, Oude Kasteelstraat en Papenstraat. Thans bleef enkel de kerk bewaard die heropgebouwd werd tussen 1950 en 1957 na bombardementen.


ID: 60405 | Bouwkundig element

Passionistenklooster

Wandelingstraat 33 (Kortrijk)
Complex gelegen tussen de Wandelingstraat, Veldstraat en Passionistenstraat en bestaande uit klooster, kloosterkerk en bedevaartstuin. Bakstenen afsluitmuur aan de Veldstraat geritmeerd door de rondboognissen. Aflijnende overhoekse muizentandfries. Uniek is het ingewerkte urinoir met houten klapdeurtjes.


ID: 60815 | Bouwkundig element

Klooster met Sint-Godelievekerk en vrije basisschool Sint-Godelieve

Watermolenwal 2-4, 8, 16 (Kortrijk)
Klooster met bijhorende Sint-Godelievekerk en de vrije basisschool Sint-Godelieve. Complex gelegen tussen de Izegemsestraat en Watermolenwal. In 1847-1848 opgericht onder impuls van weduwe Dinnecourt en haar dochter U. Dinnecourt, die verschillende woningen en percelen aankochten.


ID: 39908 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pancratius met kerkhof

Arthur Dezangrélaan 20A (Kraainem)
Georiënteerde zaalkerk met romaanse toren vermoedelijk opklimmend tot de 12de eeuw, 18de-eeuws schip en 16de-eeuws koor met neogotische aanpassingen. Het deels met natuursteen ommuurde kerkhof is gelegen op een hellende site.


ID: 201351 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Dominicus

Baron Albert d'Huartlaan 190 (Kraainem)
Zaalkerk van circa 1965, naar ontwerp van architect A. Milis. Kubusvormig volume met betonnen draagstructuur van twee bouwlagen onder plat overkragend dak.


ID: 201365 | Bouwkundig element

Kerk van de Saint-Anthony's Parish

Oudstrijderslaan (Kraainem)
Kapel naar ontwerp van Yvan Blomme en José Vandevoorde, gebouwd als tentoonstellingsruimte op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Na de Expo werd de kapel, inclusief kunstwerken, heropgebouwd als kloosterkapel.