Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2050 resultaten


ID: 131421 | Landschappelijk element

Opgaande zomereik

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Mooi ontwikkelde opgaande zomereik in de dorpskom van Lembeke. Deze boom is zéér bepalend, heeft een zéér hoge opgesleunde takvrije stam en een evenwichtige kruin. Gezien de aandacht die de boom gekregen heeft tijdens zijn ontwikkelingsproces, betreft het hier vermoedelijk een herdenkingsboom.


ID: 131423 | Landschappelijk element

Treurbeuk bij Sint-Egidiuskerk

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Aan de zuidkant van de kerk, op wat nog rest van het kerkhof, staat een treurbeuk.


ID: 131425 | Landschappelijk element

Opgaande linde als eeuwfeestboom

Lembeke-Dorp (Kaprijke)
Bij het oorlogsmonument vlakbij de parochiekerk werd in 1930, naar aanleiding van honderd jaar België, een linde als herdenkingsboom geplant.


ID: 305787 | Landschappelijk element

Jonge eikendreef bij het kasteeldomein Aveschoot

Nieuwstraat (Kaprijke)
Deze dreef is één van de drie toegangswegen naar het kasteel Aveschoot. Een populierendreef werd in het plantseizoen 2016-2017 vervangen door een dreef met opgaande zomereiken. We konden tijdens de inventarisatie vaststellen dat de aanplanting het sterk te verduren heeft gehad en dit ten gevolge de droogteperiode in het voorjaar 2017. Op het eerste zicht is ongeveer de helft afgestorven.


ID: 131155 | Landschappelijk element

Lijnaanplantingen van paardenkastanje en es Plein Kaprijke

Plein (Kaprijke)
De begraasde pleinen zijn met dubbele rijen monumentale bomen afgezoomd, respectievelijk witte paardenkastanjes (Aesculus hippocastanum) en essen (Fraxinus exelsior). Het noordelijke deel van het beboomde Plein met zijn unieke aanleg is het grootste dorpsplein van Oost-Vlaanderen.


ID: 131156 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met opgaande es

Voorstraat (Kaprijke)
De brede en lang uitgerekte Voorstraat is een mooi voorbeeld van een met bomen beplante dries. Het zijn opgaande essen aangeplant in een ruim plantverband.


ID: 131160 | Landschappelijk element

Twee opgaande beuken bij calvarie Sint-Egidiuskerk

Voorstraat (Kaprijke)
Twee opgaande beuken flankeren het calvariekruis aan de noordkant van de kerk. De beuken zijn hoog uitgegroeid en hebben bijgevolg een beeldbepalend voorkomen.


ID: 47336 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Rielenkapel

Hoge Rielen 32 (Kasterlee)
Kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Geboorte en reeds vermeld in een cijnsboek van 1564. De kapel lag aan de rand van de Rielen heide in een omhaagd kerkhof. De kapel werd herbouwd begin 17de eeuw en onderging meerdere herstellings- en verbouwingswerken in de 18de eeuw en later. Langs de straatzijde staan vier lindes bij de toegang tot de kapel.


ID: 131992 | Landschappelijk element

Twee dorpslinden bij gemeentehuis Tielen

Tielendorp (Kasterlee)
Twee dorpslinden flankeren het gemeentehuis aan weerszijden. Het zijn twee opgaande zomerlinden die geplant zijn in de periode 1880-1890, na de realisatie van het gemeentehuis in 1876. Samen met het gemeentehuis vormen ze een beeldbepalend geheel op het dorpsplein van Tielen.


ID: 47357 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw in 't Zand

Zandstraat (Kasterlee)
Georiënteerd zaalkerkje van drie traveeën met driezijdig koor onder zadeldak met opengewerkt klokkentorentje, aansluitend rechthoekige sacristie onder afgewelfd dak. De kapel werd ingeplant op een kruispunt van wegen aan de rand van de heide.