1161 resultaten
ID: 307738 | Landschappelijk element
Hollebeke, Voormezele, Zillebeke (Ieper)
Het kanaal tussen Ieper en Komen moest het IJzerbekken, dat via het Ieperleekanaal met Ieper verbonden was, verder verbinden met het Leiebekken. Op die manier konden de steden langs de Leie, de Deûle en de Schelde (Komen, Kortrijk, Gent, Armentières, Rijsel, …) worden verbonden met de kust. De aanleg start rond 1863, maar door de aanwezigheid van een heuvelrug waar het kanaal doorheen moest, wordt de aanleg een lijdensweg van 100 jaar. Uiteindelijk is het kanaal nooit echt in gebruik genomen, maar de bedding is nog duidelijk aanwezig in het huidige landschap en waar het kanaal door de heuvelrug snijdt heeft het natuurgebied De Palingbeek, later omgevormd tot provinciedomein, zich ontwikkeld.
ID: 135348 | Landschappelijk geheel
Nieuwerkerken, Wijer (Nieuwerkerken), Sint-Truiden, Zepperen (Sint-Truiden)
Dit gebied omvat een rijk en gevarieerd erfgoed: een oud boscomplex uit het bezit van de abdij van Sint-Trudo, afgewisseld met kastelen en parken van Nieuwenhoven, Nonnemielen, Spinveld, Nieuwerkerken, Terkelen en Kortenbos, de hoeven Schorrebos en Casselaer en de Metsterenmolen. Geografisch gezien behoort dit gebied tot het buitengebied van Sint-Truiden, op 5 km ten noorden van het stadscentrum. De omgeving is er dun bebouwd, weinig dooraderd met wegen en goed voorzien van erfgoedsites en relicten. Tot in de 18de eeuw kwamen op de hoger gelegen heuvelruggen tussen riviervalleien bossen voor, die intussen grotendeels zijn verdwenen. Alleen in de omgeving van Nieuwenhoven hield een vrij groot boscomplex stand. Dit bos vormt in combinatie met Nieuwenhoven, het middeleeuwse abdijgoed van de Sint-Trudo abdij, de kern van dit gebied.
ID: 3797 | Bouwkundig element
Begijnenstraat 19-23 (Mechelen)
De structuren van de bouwvolumes zijn sterk met elkaar verweven. De oudste delen gaan vermoedelijk terug tot twee breedhuizen, in de 16de eeuw samengevoegd tot één belangrijke patriciërswoning.
ID: 86118 | Bouwkundig element
Boomgaardstraat 10-12 (Maaseik)
De kloosterkerk is een barokke zaalkerk met laatgotische reminiscenties, van 1637-44. Het minderbroedersklooster uit de eerste helft van de 17de eeuw, bestond uit twee panden, achter elkaar gelegen, en aanleunend tegen de westgevel van de kerk.
ID: 4678 | Bouwkundig element
Vleeshouwersstraat 38 (Antwerpen)
Halle in gotische stijl gebouwd door het gilde van de Beenhouwers in 1501-1504, naar en ontwerp van bouwmeester Herman de Waghemakere. Aangekocht door de Stad Antwerpen in 1899, en na restauratie door stadsbouwmeester Alexis Van Mechelen heropend als Museum van Oudheden in 1913.
ID: 6243 | Bouwkundig element
Borzestraat 31 (Antwerpen)
Beursgebouw in neogotische stijl gebouwd in 1869-1872, naar een ontwerp door de architect Joseph Schadde. Het complex incorporeert de restanten van de laat-gotische beurs door Domien de Waghemakere uit 1531-1532, heropgebouwd in 1583 en afgebrand in 1858.
ID: 17144 | Bouwkundig element
Kloosterstraat 37 (Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht)
Het Huis Lombaert werd in 1703 opgericht en is een voorbeeld van de bouwevolutie van de traditionele bak- en zandsteenarchitectuur naar een goed geïntegreerde landelijke Lodewijk XV-stijl uit de tweede helft van de 18de eeuw, met aanpassingen in de 19de eeuw.
ID: 24213 | Bouwkundig element
Roeselaarsestraat (Moorslede)
Duitse militaire post, opgetrokken bij het voormalige station Vierkaven.
ID: 33195 | Bouwkundig element
Tynecotstraat (Zonnebeke)
Grootste Britse militaire begraafplaats ter wereld, met ongeveer 12.000 doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Herbert Baker, met medewerking van J.R. Truelove. Deze begraafplaats omvat het 'Memorial to the missing', waarop de namen van ongeveer 35.000 vermisten zijn gebeiteld, die tijdens de oorlog zijn gevallen. Deze gedenkmuur is ontworpen door Herbert Baker, met beeldhouwwerk van F.V. Blundstone en Joseph Armitage. Op de begraafplaats bevinden er zich vijf Duitse bunkers, waarvan er twee vrij liggen, één onder het centrale 'Cross of Sacrifice' en twee onder het gedenkteken voor de vermisten.
ID: 60715 | Bouwkundig element
Hoge Dreef 24 (Kortrijk)
De Preetjesmolen is een windmolen met gesloten voet, dat de intussen uiterst zeldzame functie van vlaszwingelmolen heeft.