Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1198 resultaten


ID: 305879 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Rooi

Rooi 4-6 (Tongeren)
Slechts ten dele bewaard kasteeldomein met toegangsdreef, aangelegd in het tweede kwart van de 19de eeuw, toen het deels 16de-, deels 17de-eeuwse kasteel met neerhof-opperhofstructuur, teruggaand op een minstens 14de-eeuwse site, is verbouwd.


ID: 37464 | Bouwkundig element

Kasteel en kasteelhoeve van 's-Herenelderen

Sint-Stefanusstraat 40, 40B (Tongeren)
Het kasteel, met toegang via de inrijpoort in het hoevegebouw, is omgeven door een park in landschapsstijl met vijver, de kasteelhoeve strekt zich uit langsheen de Sint-Stephanusstraat en is voorzien van twee hoektorens.


ID: 87350 | Bouwkundig element

Villa de Brouckère

's Gravenwinkelstraat 5 (Torhout)
In parktuin gelegen woonhuis met atelier. Deels gekasseide binnenplaats. Beeldengroep voorstellend "Ode aan de Arbeid" (1985). Woonhuis met atelier in 1950 gebouwd voor Carlo de Brouckère (1920-1985), kunstwever en schilder, spilfiguur van de kunstenaarsgroep van het "Atelier Groenhove" (1946-1949).


ID: 87278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Landhuis met park

Bollestraat 25 (Torhout)
Kasteeltje gelegen in park en bos, uit de periode 1895-1906. Zogenaamde "Villa Roger" (zie literatuur, naamgeving naar bouwheer) of "HUYS TE VELDE" zie cartouche boven het inkomportaal. In 1895 wordt een eerste volume (zogenaamd "Lusthuis en lusttuin") gebouwd door O. Roger-Bruneel, koopman uit Oostende zie kadastergegevens.


ID: 87353 | Bouwkundig element

Châlet de Brouckère

Groenhovestraat 40 (Torhout)
In de jaren 1860 gebouwd midden een uitgestrekt bosperceel als buitenverblijf van de familie de Brouckère. In een bosperceel gelegen "villa". Afsluiting van het domein met haag. Bakstenen hekpijlers met beschilderde houten poort. Omringend grasperk met vijver aansluitend bij het bos.


ID: 87385 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Keibergstraat 39 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met bestanddelen opgesteld in L-vorm rondom erf (op het primitief kadasterplan U-vormig opgesteld rondom erf). Ten noordwesten van het erf, boerenhuis met rechts aansluitend stalling.


ID: 87561 | Bouwkundig element

Hoeve

Slingerstraat 43 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve. Kapelletje en lindeboom bij erftoegang. Voorliggende weiden, bewaarde drinkpoel. Gaat terug op site als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), met losstaande bestanddelen U-vormig opgesteld rondom erf. Mutatie in 1894 waarbij volgens het kadaster het huis totaal herbouwd wordt door Tant Alfons (Staden).


ID: 87589 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Voshoekstraat 4 (Torhout)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen U-vormig rondom het erf gegroepeerd, deels uit de tweede helft van de 18de eeuw en het begin van de de 19de eeuw, zie aanduiding van data in het huis en de daarbij aansluitende stalling. Bij de erfoprit, kapel.


ID: 87608 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein d'Aertrycke

Zeeweg 38-42 (Torhout)
Landhuis van circa 1871, gelegen in een informeel landschapspark, toegangspoort, grote waterpartijen, ijskelder, bomen, heesters, lusvormige wandelpaden en plantsoenen. De nutsgebouwen zijn gegroepeerd ten zuiden van het kasteel, onder meer hoeve met duiventoren, tuinierswoning en fazantenhokken. Koetshuis ten westen met aansluitende ommuurde moestuin met serres en oranjerie. In het park bevinden zich twee classicistisch geïnspireerde tuinpaviljoentjes die respectievelijk gebruikt werden als badhuis en aanlegplaats voor roeibootjes. Toegang via dreef ten westen met toegangspoort en oprijlaan ten oosten afgesloten door een hek met hekpijlers.


ID: 134531 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel Fonteyn

Hilstraat 18-20 (Tremelo)
Neotraditioneel landhuis met bijgebouwen, heropgebouwd circa 1920 na brand eclectische kasteelvilla, waarvan enkel laat 19de-eeuwse dienstgebouwen en tuinpaviljoen behouden bleven; landhuis in bebost landschappelijk park rond een oude turfkuil (samen 4,5 hectare); grote vijver bedekt met waterlelie en gele plomp; aantrekkelijke site met hoge natuurwaarde.