Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

4941 resultaten


ID: 200799 | Bouwkundig element

Meebrug

Groenerei, Meestraat (Brugge)
De Meebrug onderbreekt de Meestraat en verbindt de Reie met de Groenerei.


ID: 200801 | Bouwkundig element

Peerdenbrug

Groenerei, Peerdenstraat (Brugge)
De Peerdenbrug wordt voor het eerst vermeld in 1392; het is een houten brug die reeds in 1431 wordt herbouwd.


ID: 82346 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuin

Groeninge 2 (Brugge)
Deels vrijstaand dubbelhuis, palend aan tuin van het Huis Arents, zie Dijver nummer 16. Breedhuis van vijf/zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) op L-vormige plattegrond; kern opklimmend tot de 17de eeuw.


ID: 200795 | Bouwkundig element

Gruuthusebrug

Gruuthusestraat (Brugge)
De Gruuthusebrug verbindt de Dijver met de Gruuthusestraat en scheidt de rei, zogenaamd Dijver, van het Bakkersreitje. Reeds in 1288 wordt melding gemaakt van een houten brug, zogenaamd de Nieuwbrug, verwijzend naar de nabijgelegen Nieuwstraat. In 1388 wordt een eerste stenen brug opgetrokken door de meester-metselaar Jan van Oudenaerde († 1412). In 1389 wordt de brug door dezelfde metselaar al verbreed. Circa 1425 komen de heren van Gruuthuse zich vestigen bij die brug en sindsdien krijgt de brug de huidige benaming. In 1760 wordt de huidige brug gebouwd. De Gruuthusebrug is een gekasseide brug van één brede boog. Het parement bestaat hoofdzakelijk uit baksteen, in combinatie met natuursteen voor de boog en arduin voor de dekbladen. Aan de noordzijde bevindt zich een borstwering met bakstenen parement en natuurstenen rollaag. Aan de westzijde is op de brug in de loop van


ID: 77777 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Leysselbeek met park

Heidelbergstraat 78 (Brugge)
Het neoclassicistisch kasteel Leysselbeek werd in 1803 gebouwd door de Bruggeling Charles Donny. In 1936 kochten de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika het kasteel aan en richten het in als rust- en herstellingsoord naar ontwerp van architect Firmin Koentges. Beschilderd, neoclassicistisch kasteel geïnspireerd door de architectuur van de renaissancebouwmeester Andrea Palladio. Het omliggend 19de-eeuws park met vijver en eeuwenoude bomen biedt afwisselend zichten en perspectieven op open grasvelden, waterpartijen en bosquets.


ID: 82443 | Bouwkundig element

Oud waterhuis

Hendrik Consciencelaan (Brugge)
Gelegen op de binnenvesten tussen de voormalige Boeverie- en Smedenpoort recht tegenover de Fonteinstraat.


ID: 79980 | Bouwkundig element

Lichtopstand

Henri Victor Wolvensstraat (Brugge)
Oeverlicht tussen 1906-1910 gebouwd in het kader van de aanleg van de eerste haven.


ID: 74972 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Noordveld

Hogeweg 158, Kasteelhoevestraat 12 (Brugge)
Kasteel Noordveld met hoeve, ingeplant in een ruime tuin doorlopend tot aan de spoorweg Brugge-Oostende. Het kasteel staat in verbinding met de Hogeweg via een lange dreef met bruin beuken afgezoomd met haag van haagbeuk.


ID: 29336 | Bouwkundig element

Huis de Zeven Torens

Hoogstraat 6-10, Meestraat 2-4, 2B (Brugge)
Complex, dat fasegewijs tot stand gekomen is en bestaat uit: de oudste vleugel Huis de Zeven Torren met 13de-eeuwse kern, het hoekpand Casselberg, wellicht heropbouwd eind 15de eeuw, het huis 't Fransche Schild, dat vóór 1562 bij Huis de Zeven Torren gevoegd werd en opklimt tot 15de-16de eeuw, het hoekpand Huis Calis in neo-Brugse stijl, daterend van 1899, een voormalige oranjerie met bewaarde classicistische Reiegevel uit de 18de eeuw en enkele 20ste-eeuwse telefooncentrales.


ID: 302341 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskom Assebroek

Jacobus Roelofstraat, Kerklaan, Pastoor Verhaegheplein (Brugge)
De dorpskom van Assebroek situeert zich rond het Pastoor Verhaegheplein met lindes omgeven door 19de-eeuwse dorpswoningen en de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekte-Ontvangenis met kerkhof en groenelementen.