3539 resultaten
ID: 26260 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Baarledorpstraat 1 (Gent)
Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, onder zadeldak met vorstkam en gebouwd in 1874 in opdracht van Ernest Solvijns, stichter van het Regina's Godshuisin Baarle, ter vervanging van de oude pastorie gelegen in de Kloosterstraat naast het godshuis. Omgevende tuin
ID: 26267 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Baarleveldestraat 86-88 (Gent)
Landhuis van twee bouwlagen onder leiendak, grotendeels daterend van 1908, doch met oude kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw, gelegen in een park in landschappelijke stijl. Van het oude huis rest een rechthoekig centraal blok van drie traveeën met behouden 18de-eeuwse deuromlijsting van arduin. In 1908 toevoeging van aanbouwsels links en rechts. Ten zuidwesten, wagenhuis van 1837.
ID: 26272 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beekstraat 1-3 (Gent)
18de-eeuwse kasteel met neerhof, gelegen in een omwald boomrijk park. Bakstenen en arduinen geblokte pijlers met vaasbekroning en smeedijzeren hek in Lodewijk XVI-stijl, respectievelijk aan de kasteelhoeve en in de noordelijke hoek van het domein. Oorspronkelijk 18de-eeuws waterkasteel in U-vorm; breedhuis met watergevel van dertien traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak met vier dakkapellen. Recentere gebouwen naar ontwerp van Valentin Vaerwyck, van circa 1950 opgetrokken uit gele baksteen. Kasteelhoeve, gebouw van één bouwlaag en elf traveeën onder mansardedak, vermoedelijk eveneens uit de 18de eeuw, met omringende boomgaard.
ID: 26280 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beekstraat 46, 46A, 46F (Gent)
Het kasteel werd in 1946 aangekocht voor de oprichting van een tehuis voor ouderloze kinderen en nagenoeg totaal verbouwd; het domein werd bebouwd met enkele afzonderlijke huizen en gebouwen, waaronder een klaslokaal naar ontwerp van Huib Hoste van 1949 en dat nu mits een kleine aanpassing dienst doet als kapel. Omgracht park in landschappelijke stijl met omheiningsmuur, vijver en een groep vrleugelnoten.
ID: 300868 | Landschappelijk element
Berouw (Gent)
De plantentuin bij het voormalig Schoolmuseum, bereikbaar via een toegangspoort langs de straat Berouw, werd tijdens het interbellum aangelegd.
ID: 26847 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Beukenlaan 20, Steenaardestraat 42 (Gent)
Sinds 1936 Sint-Camillusinstituut. Enorm domein op de hoek met de Steenaardestraat met neogotisch kasteel met verschillende losstaande aanhorigheden onder meer de vroegere paardenstallen en heden moderne paviljoenen. Parkaanleg met verbouwing van een bestaande hoeve in 1874. Kasteel van 1892, uitgebreid circa 1914. Prachtig aangelegd park met grote vijver en grot.
ID: 26848 | Bouwkundig element
Beukenlaan 30 (Gent)
Oorspronkelijk alleenstaand herenhuis in een ruim park, volgens archiefstukken daterend van 1859. Schuin ingeplant blokvormig gebouw op rechthoekige plattegrond. Bepleisterde gevels van drie traveeën met oorspronkelijk drie bouwlagen onder schilddak. Eveneens tot woning verbouwde aanhorigheden in het park.
ID: 20338 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bijlokekaai 1-8, 7B-G, Godshuizenlaan 2, 2B, Jozef Kluyskensstraat 2-6 (Gent)
Gebouwencomplex, waarvan de noordkant wordt ingenomen door het Burgerlijk Hospitaal uit 1864-1880 naar ontwerp van architect A. Pauli. De oude, tot de 13de eeuw opklimmende hospitaalgebouwen met kapel liggen deels geïncorporeerd tussen 19de-eeuwse gebouwen aan de oostkant. Centraal strekt zich een rechthoekig beplant plein uit waaraan in het zuiden de oude abdijgebouwen uit de eerste helft van de 14de eeuw palen, het huidig cisterciënzerinnenklooster en het Oudheidkundig Museum. In de verschillende tuinen zijn nog relicten van de historische aanplant aanwezig. De aanleg van de boomgaard dateert uit de 17de eeuw.
ID: 24516 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Bisdomplein 1 (Gent)
Het Bisschoppelijk Paleis is een vroeg neogotisch gebouw ontworpen door ingenieur M.J. Wolters in 1841-1845, voorzien van een zeven traveeën brede voorgevel en zijvleugels in de Maaseikstraat en de Hoofdkerkstraat van elk negen traveeën. De achterliggende tuin, aangelegd in Engelse landschapsstijl, strekt zich uit tot het koor en kapittelhuis van de Sint-Baafskathedraal op de plaats van het vroegere kerkhof.
ID: 18179 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Boomstraat 73 (Gent)
Driebeukige neoromaanse kruiskerk met toren op het noordoosten, gebouwd in gele baksteen, verwerkt met hardsteen naar ontwerp van Edgard Van Hoecke-Delmarle in 1928. Links van de kerk pastorie met aansluitende tuin, deel uitmakend van hetzelfde ontwerp.