Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

12853 resultaten


ID: 72179 | Bouwkundig element

Hoeve

Hellenhoek 5 (Spiere-Helkijn)
Aan de straat gelegen 19de-eeuws hoevetje. Bakstenen bestanddelen gegroepeerd rondom gekasseid erf. Boerenhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel.


ID: 72180 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Helstraat 69 (Spiere-Helkijn)
Dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws boerenhuis. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Witgekalkte lijstgevel op gepikte plint. Getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Beluikte vensters.


ID: 72131 | Bouwkundig element

Hoeve

Herdersstraat 1 (Spiere-Helkijn)
Kleine hoeve met laat 19de-eeuws uitzicht bestaande uit lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Ten zuiden, woonhuis van vijf traveeën, licht getoogde muuropeningen deels met bewaard schrijnwerk. Schuur ten noordoosten.


ID: 73719 | Bouwkundig element

Hoeve

Ijzeren Bareel 19 (Spiere-Helkijn)
Dieper in gelegen hoeve aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1843 met gesloten opstelling. Heden semigesloten opstelling met woonhuis uit de jaren 1940 en vervallen nutsgebouwen, onder meer stalvleugel met aandak.


ID: 72189 | Bouwkundig element

Hoeve

Jacquetbosstraat 23 (Spiere-Helkijn)
Hoeve, thans niet meer in gebruik. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) weergegeven, bestaande uit twee volumes: een L-vormig volume aan de straat en een dieper in gelegen volume (parallel aan de straat), de huidige dwarsschuur. Vermoedelijk in het laatste kwart van de 19de-eeuw uitgebreid met huidig woonhuis, poortdoorgang en stalvleugel, waardoor een gesloten vierkantshoeve ontstond.


ID: 72269 | Bouwkundig element

Historische hoeve

Jacquetbosstraat 41 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve met 18de-eeuws uitzicht, aangegeven op de Atlas der Buurtwegen van 1843 als hoeve met gesloten opstelling. Heden is de zuidelijke vleugel afgebroken en heeft de hoeve een U-vormige opstelling. Lage verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Ten westen boerenhuis met witgekaleide erfgevel.


ID: 72268 | Archeologisch / Bouwkundig element

Kasteelhoeve bij kasteel van Spiere

Jacquetbosstraat 60 (Spiere-Helkijn)
Voormalige "Kasteelhoeve", centrum van het Nederhof van Spiere (Spiere-Doornikse). Achter de hoeve ligt een uitzonderlijk gaaf bewaarde feodale motte.


ID: 72270 | Bouwkundig element

Hoeve

Kraaibos 1 (Spiere-Helkijn)
Sterk aangepaste hoeve met 19de-eeuws uitzicht. Site reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), bestaande uit twee parallelle volumes binnen een vierkante omwalling en met lange zuidelijke dreef (nu Kraaibos). Eveneens aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (1843) maar met andere configuratie.


ID: 72123 | Bouwkundig element

Hoeve 't Wit Hof

Make Bekestraat 1 (Spiere-Helkijn)
Historische hoeve "'t Wit Hof", opgericht door de bisschoppen van Doornik die een residentie, het "Hoge Hof", hadden in de gemeente. Kromstaf van de bisschoppen, samen met de datum 1735 en de initialen M.B.L.U. afgebeeld in de sluitsteen van de boogvormige poortdoorgang van de schuur. Balkroostering poortgebouw met datum 1680 en letters A.M.E, betekenis niet gekend.


ID: 72274 | Bouwkundig element

Molenaarshoeve

Oudenaardseweg 28 (Spiere-Helkijn)
Deze met de woning aan de straat palende hoeve gaat in kern vermoedelijk terug tot de 18de eeuw. Ten oosten van de hoeve ligt de molenberg van de in 1859 verdwenen, 18de-eeuwse Moulin d'Espierres of Plaatsemolen. In de molenberg is de overwelfde doorgang naar de vroegere olieslagerij van deze staakmolen bewaard.