Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

84066 resultaten


ID: 76010 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hof Den Dijk

Dijkstraat 7 (Assenede)
Achterin gelegen boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met toegevoegde dakkapel, in kern opklimmend tot begin 19de eeuw en volgens kadastergegevens uitgebreid in 1886.


ID: 76025 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 13 (Assenede)
Oude hoeve met losstaande bestanddelen. Bewaard boerenhuis vermoedelijk opklimmend tot 18de eeuw en verbouwd eind 19de eeuw, en vernieuwde bijgebouwen. Boerenhuis onder pannen zadeldak met naar de straat en het zuiden gerichte, verankerde en witgeschilderde voorgevel.


ID: 76027 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Doodhoek 19 (Assenede)
In de straatbocht gelegen hoeve met losse bestanddelen, ingeplant ten noordoosten van boomgaard. Hoevegebouwen toegankelijk via oprit opzij afgelijnd met knotwilgen. De boerenwoning dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 18de eeuw. Ten oosten, tussen huis en schuur, laag wit gebouwtje onder pannendak, met vroegere varkensstallen en toilet.


ID: 76065 | Bouwkundig element

Dijkhuis

Doornendijkstraat 1 (Assenede)
Dijkhuisje, gebouwd eind 19de eeuw, als eerste huisje op de Doornendijk. Huisje van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met geschilderde gevel op gepikte plint met rechthoekige deur en beluikte vensters met bewaard houtwerk.


ID: 76020 | Bouwkundig element

Muziekkiosk

Dorp (Assenede)
De muziekkiosk werd opgericht in 1930 door de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia. De eenvoudige achthoekige constructie bevat een bakstenen onderbouw waarop een betonnen vloer en acht gietijzeren zuiltjes onder een houten tentdak met rode kunstleien.


ID: 76304 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart met kerkhof

Dorp (Assenede)
Imposante, witgeschilderde kerk ingeplant in het midden van het dorpsplein en omgeven door het kerkhof met omheining met ijzeren hekken op lage bakstenen voet tussen vierkante pijlers en haag aan de kerkhofzijde, en muur met spaarvelden aan de zuidzijde, naar ontwerp van architect O. Oosterlinck van 1905. Deze parochie werd in 1264 definitief onder het gezag van de bisschop van Doornik geplaatst en stilistisch zijn de oudste delen van de kerk met name de kruising met achtzijdige toren, het transept met traptorentje en de kern van vijf traveeën van het schip, in deze periode te situeren. Omhaagd en ommuurd kerkhof omheen de parochiekerk met een collectie aan voornamelijk 20ste-eeuwse graftekens en een neoclassicistisch bakstenen utilitair gebouw.


ID: 300462 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dorpskern Bassevelde

Dorp (Assenede)
De dorpskern van Bassevelde bestaat uit een opvallende open ruimte gevormd door het dorpsplein en de aangrenzende dorpsstraat. De open ruimte gaat is een relict van de middeleeuwse dorpsvorm en van een proto-industriële site in functie van de lakennijverheid.


ID: 305854 | Landschappelijk element

Dubbele bomenrij van gekandelaarde paardenkastanjes

Dorp (Assenede)
Twee bomenrijen van gekandelaarde paardenkastanjes van telkens 23 bomen sieren het dorpsplein van Bassevelde. De bomen zijn geplant met een tussenafstand van 8,5 meter in de rij, tussen de rijen is er een plantafstand van 12 meter met er tussenin een kasseiweg van circa 7 meter breed.


ID: 76256 | Bouwkundig element

Rij van drie dorpswoningen

Dorp 10-14 (Assenede)
Rij typische 19de –eeuwse dorpshuisjes aan de zuidzijde van het dorpsplein voor de kerk. Rijhuizen van vier traveeën en oorspronkelijk één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 76028 | Bouwkundig element

Burgerhuis met tuin

Dorp 11 (Assenede)
Art-decowoning uit 1935, opgetrokken in een baksteenarchitectuur aansluitend bij het romantisch kubisme met strakke voorgevel met een verzorgd parement van bruingele baksteen met diepliggende, schuine uitgewerkte lintvoegen, op een plint van arduinplaten. De diepe achterliggende tuin bewaart nog de vrij formele aanleg.