Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1734 resultaten


ID: 70294 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostvleterenstraat 18 (Lo-Reninge)
Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw met lage losse bestanddelen rond deels verhard erf. Geelbakstenen boerenhuis onder zadeldak van 1869 met klein Mariakapelletje. Haaks op de opkamer, getransformeerd bakhuis. Gedeeltelijk versteende dwarsschuur met geïntegreerde stal en wagenkot met stijl- en regelwerk met beschilderde horizontale plankenbeschieting.


ID: 70112 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Rabbelaresteenweg 23 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losstaande bestanddelen. Ten oosten van het erf, witgeschilderd bakstenen boerenhuis onder zadeldak uit laatste kwart van de 19de eeuw/ begin 20ste eeuw, zie kaarten Militair Cartografisch Instituut (1883 en 1911). Kort daarna aan rechterzijde uitgebreid met twee traveeën onder schilddak.


ID: 70303 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Marchiennegoed

Sint-Corynstraat 2 (Lo-Reninge)
18de-eeuwse omwalde hoeve met losse lage bestanddelen; U-vormig gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Korte onverharde erfoprit afgezoomd met knotbomen en ten zuiden ervan drenkplaats met knotbomen en gekandelaarde linde. Achter het boerenhuis en binnen de met knotbomen afgezoomde U-vormige omwalling: moestuin met boomgaard. De mestvaalt is uitgewerkt met een muurtje van betonstenen. Langgestrekt boerenhuis. Verankerde gele baksteenbouw van twee staltraveeën, acht traveeën en vier opkamertraveeën onder doorlopend zadeldak met jaarankers 1749.


ID: 70304 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve met losse bestanddelen

Sint-Corynstraat 8 (Lo-Reninge)
Historisch hoevetje wellicht teruggaand tot de 18de eeuw. Lage losse bestanddelen in vakwerkbouw rondom met gras begroeid erf en waterput. Resten van wal afgeboord met rij knotwilgen. Boerenhuis met aanpalende dwarsschuur onder doorlopend zadeldak en stalvleugel van één bouwlaag en vier traveeën onder schilddak, beide met strobedekking en kleivorst met donderkruid. Eénbeukig wagenkot onder; mank schilddak. Schaapskooi met één bouwlaag.


ID: 70307 | Bouwkundig element

Vakwerkhoeve

Tempelare 2 (Lo-Reninge)
Kleine vakwerkhoeve met een versteend boerenhuis en een kleine vakwerkschuur met een recentere beplanking. Boerenhuis van vijf traveeën + rechts één opkamertravee onder een pannen zadeldak. Witgeschilderde baksteenbouw waaronder de oorspronkelijke vakwerkbouw grotendeels bewaard is. De haaks aansluitende bakstenen koeienstal is tegen het huisvolume aangebouwd; verder nog kleine dwarsschuur onder steil zadeldak.


ID: 70143 | Bouwkundig element

Het Iepenhof

Zavelhoek 3 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met omwald opperhof en niet omwald neerhof. Naar verluidt was het een voormalige abdijhoeve. Opperhof toegankelijk via een bruggenhoofd, met hooghuis van drie traveeën en twee bouwlagen boven kelderverdieping onder steil zadeldak blijkens de laatgotische typologie teruggaand op de 15de of 16de eeuw. Bij de opkamer sluit rechts een lager huisgedeelte aan, in kern wellicht terug tot de 17de of de 18de eeuw. Ten zuiden, neerhof met lage losstaande bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken rondom verhard erf met centrale mestvaalt. Soldatenbarak van de Eerste Wereldoorlog van 1917.


ID: 34499 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3-5 (Lochristi)
Huidig kasteel, gewitte villa van circa 1950 naar ontwerp van architect Pierre Agie de Selsaeten, met bijgebouwen, onder meer portierswoningen, modelhoeve met personeelswoning, paardenstallen, koestallen, koetshuizen, in park met vijver en begrensd door de Beerveldse Baan, de spoorlijn Gent-Antwerpen, de Toverstraat en een beek. De keldergangen van het voormalige kasteel zijn bewaard en bevatten muurschilderingen naar ontwerp van Roger Raveel.


ID: 34130 | Bouwkundig element

Puin van Helspoorthoeve

Voldersstraat (Lochristi)
Gelegen binnen een ruitvormig omgracht erf omringd door wetland en akkers en bereikbaar via een L-vormige aarden toegangsweg van circa 400 m lang.


ID: 80141 | Bouwkundig element

Hoeve De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Eertijds goed van de abdij van Averbode, uitgegroeid tot de grootste hoeve van Lommel met bebouwing die opklimt tot de 15de-16de eeuw. Door twee oude linden beschaduwd langgestrekt hoofdgebouw met lagere stal en vooruitspringend woonhuis in versteend vakwerk, waarvan het woonhuis mogelijk in kern daterend van de 15de eeuw en 1587. Voor de Kempen unieke overkragende oostelijke zijgevel met een centraal deel in vakwerk. Tweebeukige, oorspronkelijk éénbeukige schaapskooi uit de 19de eeuw met sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Voor de Limburgse Kempen zeldzame driebeukige langsschuur met vakwerk in kern van 1736. Daarnaast omvat de site onder meer een waterput en een houten rosmolen van 1995-97 van het West-Vlaamse type.


ID: 80174 | Bouwkundig element

Hoeve Spooren en omgeving

Loberg 33 (Lommel)
Bakstenen hoeve, acht traveeën en één bouwlaag onder een steil leien wolfsdak op daklijstbalkjes. Van de voormalige nutsvoorzieningen bleef enkel een waterput bewaard.