Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1181 resultaten


ID: 86769 | Bouwkundig element

Stanislaspoort

Markt 1 (Tielt)
Opgericht ter herinnering aan de Poolse soldaten en aan de Weerstand tijdens de Tweede Wereldoorlog. Onder impuls van burgemeester Baert wordt op 11 november 1948 de Stanislaspoort opgericht ter ere van en zogenaamd naar Stanislaw Maczek (Szczerzec, 1892 - Edinburgh, 1994), generaal en aanvoerder van de Eerste Poolse Pantserdivisie die op 8 september 1944 de stad bevrijdt van de Duitse bezetter. Ruim poortgebouw met korfboogvormige doorgang in witstenen geblokte omlijsting, met dito ribgewelven op gepolychromeerde consoles waarop onder meer het Belgisch wapenschild, de Poolse adelaar en kenteken van het Geheime Leger. Nis boven poort onder driehoekig fronton met gestrekte uiteinden, waarin (gerestaureerd) verguld beeld van Sint-Stanislaw, de patroonheilige van Polen, door de Tieltse beeldhouwer Maurice Vander Meeren die zich hiervoor heeft laten inspireren door een brandvenster uit een Dominicanenklooster in Krakau.


ID: 86812 | Bouwkundig element

Klooster De Hoop met wijk- of Poelbergschooltje

Poelberg 1, 1A (Tielt)
Voormalig klooster "De Hoop" met wijk- of Poelbergschooltje, opgericht in 1882 op de top van de Poelbergheuvel. U-vormig complex in sobere neogotische en traditionele stijl, met voormalig kloosterhuis aan zuidzijde en aanpalende voormalige klasvleugels omheen de speelplaats. Aan de straat, laag omhaagd ondiepe voortuin en stoepje. IJzeren toegangshekjes tussen natuurstenen pijlers in neogotische vormgeving.


ID: 86814 | Bouwkundig element

De Polderhoeve

Polderstraat 10 (Tielt)
Schuur van "De Polderhoeve", een hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86815 | Bouwkundig element

Hoeve

Polderstraat 12 (Tielt)
Hoeve gelegen aan de Rijkegemkouterslag. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 86846 | Bouwkundig element

Hoeve 't Lijsterhof

Ruiseleedsesteenweg 36 (Tielt)
Hoeve waarvan de site minimaal opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden twee parallelle hoevegebouwen, een bakhuis en twee kleine bijgebouwtjes weergegeven met poel aan de straatzijde. De hoeve is dan nog gelegen in een bocht van de weg die circa 1840 bij de aanleg van de steenweg wordt rechtgetrokken.


ID: 86883 | Bouwkundig element

Herberg

Sint-Michielstraat 88 (Tielt)
Voormalige herberg gebouwd volgens kadaster in 1907 in opdracht van de weduwe en kinderen van Ivo Donego, schoenmaker uit Tielt, nadat een kleiner pand wordt gesloopt. Tot 1933 uitgebaat als café "De Nieuwe Sint-Michel". Het groot Sint-Michielsbeeld in de nis op de hoektravee is naar verluidt geschonken door schoenfabrikant Jules Donego, eigenaar van een huizenrij in de Luchtbalstraat. Heden begane grond deels verbouwd voor diverse handelszaken.


ID: 86877 | Bouwkundig element

Cultureel Centrum Gildhof

Sint-Michielstraat 9 (Tielt)
Cultureel Centrum "Gildhof", gebouwd in 1905 naar ontwerp van architect Henri Vanden Broucke. Gebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl met regionalistische inslag van negen traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met straat; leien). Brede schoorsteenvolumes.


ID: 42859 | Bouwkundig element

Waterpomp van 1729

Grote Markt (Tienen)
Arduinen pomp, gedateerd A/ 1729/ O; bekroond met Onze-Lieve-Vrouwebeeld van J. de Lavasserie.


ID: 200309 | Bouwkundig element

Standbeeld Ambiorix

Grote Markt (Tongeren)
Bronzen standbeeld door Jules Bertin in 1866 ontworpen en kenmerkend voor het romantisme van die periode.


ID: 37376 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwecollege

Sint-Truidersteenweg 17 (Tongeren)
Alleenstaand gebouw met diephuisopstelling, achteraan en aan de rechterzijde recente schoolgebouwen. Door middel van muurankers gedateerd ANNO 1897, en gebouwd in neogotische stijl.