Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1215 resultaten


ID: 37590 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Servatius

Viséweg (Tongeren)
Van de oorspronkelijke kerk in Rijn-Maaslandse stijl uit 12de-13de eeuw bleven alleen de toren, en het koor bewaard. De midden- en zijbeuken uit de 17de eeuw werden in neoromaanse stijl herbouwd (1865-1870) naar ontwerp van architect H. Jaminé.


ID: 37624 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pancratius

Widooiestraat (Tongeren)
In 1845 wordt de nieuwe kerk gebouwd, naar ontwerp van J. Dumont en onder leiding van architect Suys. Classicistische pseudo-basiliek, omringd door het ommuurd kerkhof.


ID: 87246 | Bouwkundig element

Oude begraafplaats van het gehucht Wijnendale

Baarsstraat (Torhout)
Oude begraafplaats van het gehucht Wijnendale met circa een honderdtal graven. In gebruik tot de jaren 1970 toen men in de Warandestraat de nieuwe begraafplaats opende. Opdeling in drie rijen, geheel omzoomd met sparren.


ID: 87297 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Oude begraafplaats

Bruggestraat (Torhout)
Oude begraafplaats. In 1834 worden de graven van het zogenaamde "oud kerkhof" rond de Sint-Pietersbandenkerk overgebracht naar deze begraafplaats. In 1883 belangrijke vergroting. Sinds 1971 wordt de begraafplaats aan de Warandestraat gebruikt. Omhaagde en deels met bomenrijen omsloten rastervormig aangelegde begraafplaats. Centrale hoofdas met calvarieberg en begeleidende bomengroep.


ID: 87591 | Bouwkundig element

Nieuwe begraafplaats

Warandestraat (Torhout)
Nieuwe begraafplaats. In gebruik vanaf 1972, vervangt de oude begraafplaats aan de Bruggestraat/ Sint-Jozefstraat. Aan de Warandestraat, bakstenen muur met herhaling van kruismotief. Aan de zijde van de begraafplaats is de muur uitgewerkt als urnemuur met aansluitende strooiweide. Rotsblok met gekapt opschrift: "ALS STOF EN AS GESTROOID IN DE AARDE WORDT DEZE PLAATS EEN TUIN VAN GEDENKEN OM NOOIT TE VERGETEN WIE ONS IS VOORGEGAAN".


ID: 308882 | Bouwkundig element

Begraafplaats Baal

Beulkensstraat (Tremelo)
Ommuurde begraafplaats uit de 20ste eeuw met origineel hekwerk, verschillende bijzondere graven, centraal een calvariebeeld en in de noordoostelijke hoek een bewaard lijkhuis. In het zuidoosten zijn er een groot aantal graven bewaard van slachtoffers van de mijnramp van Marcinelle. Het geheel is georganiseerd in een strak geometrisch verband door de twee hoofdgangen met daarop loodrechte gravenrijen. Centraal bevindt zich een calvarie met Jezus aan het kruis. Het lijkhuis bevindt zich in de noordoostelijke hoek en is een bakstenen gebouw in traditionele stijl met een zinken dak met een ruiter.


ID: 308919 | Bouwkundig element

Begraafplaats Ninde

Leuvensebaan (Tremelo)
De gemeentelijke begraafplaats Ninde dateert uit de 2de helft van de 20ste eeuw en is ingeplant op een L-vormig perceel. Aan de straatzijde is de begraafplaats ommuurd, aan de linkerzijde eindigt de muur met een ezelsrug, aan de rechterzijde wordt de muur afgedekt met betonnen dekstenen. Centraal vanaf de straatzijde gezien staat op de begraafplaats een groot kruisbeeld met Jezus, met daarboven een bord met de inscriptie ‘INRI’. Op de achtergrond van het kruisbeeld staan twee grote naaldbomen.


ID: 12045 | Bouwkundig element

Decanale kerk Sint-Pieter en Sint-Barbara

Grote Markt (Turnhout)
Georiënteerde pseudo-basiliek, met vroeggotische kern uit de 13de - 14de eeuw, hooggotisch koor en transept, renaissancistische kruisingstoren, schip en zijbeuken in classicistische stijl.


ID: 12089 | Bouwkundig element

Kerkhof

Kapelweg (Turnhout)
Aan de zuidzijde van school palend voormalig kerkhof met deels bewaarde kerkhofmuur, geopend in 1856.


ID: 12128 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Kwakkelstraat 135 (Turnhout)
Volgens dambordpatroon aangelegd kerkhof, bakstenen omheiningsmuur, hoofdingang met fraai smeedijzeren toegangshek en aanpalende woning voor de grafmaker.