Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1246 resultaten


ID: 134771 | Landschappelijk element

Domein Coloma

Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.


ID: 40679 | Bouwkundig element

Hof te Nederloo

Postweg 265 (Sint-Pieters-Leeuw)
Omgracht complex in traditionele bak- en zandsteenstijl met Vlaamse renaissance-elementen, grotendeels opklimmend tot 16de eeuw, doch al vernoemd in 13de eeuw en kenmerken van oorspronkelijke aanwezigheid van donjon, hersteld en gerestaureerd in 1910.


ID: 90810 | Bouwkundig element

Nieuw Kasteel van Rukkelingen

Victor Maloustraat 69-71 (Sint-Pieters-Leeuw)
In kern 18de-eeuws neoclassicistisch landhuis uitgebreid in 1905 en 1910, bijhorend neerhof met wagenhuis en paardenstallen heropgebouwd in 1945-1946, gedeeltelijk ommuurde moestuin met serres uit 1885, omringd door een park uit 1870-1880.


ID: 134773 | Landschappelijk element

Park van het Nieuw Kasteel van Rukkelingen

Victor Maloustraat 69-71 (Sint-Pieters-Leeuw)
'Huis van plaisantie' met pachthof uit de 18de eeuw naast een rond 1800 aangelegde lusthof met vista (skyline van Brussel) en belvédèretoren, meermaals aangepast en vergroot in de 19de eeuw; het huidig landschappelijk park (circa 4,5 hectare) en het merendeel van de bomen dateren uit 1870-1880.


ID: 135125 | Landschappelijk geheel

Kasteeldomein van Duras en omgeving

Duras, Gorsem, Runkelen, Sint-Truiden, Wilderen (Sint-Truiden), Zoutleeuw (Zoutleeuw)
Het kasteeldomein van Duras is een uitgestrekt landgoed van circa 134 hectare in het zachtglooiende vochtig-Haspengouw ten noordwesten van Sint-Truiden. Door zijn ontstaan, evolutie en bestanddelen is het uitzonderlijk en bepalend voor de inrichting en organisatie van het landschap.


ID: 304374 | Landschappelijk element

Duraslaan

Duraslaan (Sint-Truiden)
De Duraslaan vormt de rechte verbindingsweg tussen de dorpscentra van Duras en Gorsem die de kasteeldreef van het Kasteel Duras kruist. Deze laan werd ca. 1828 aangelegd om een vlotte rechtstreekse verbinding te maken met Gorsem. Vermits tegelijk ook de Kasteeldreef werd heraangelegd, gebeurde de aanleg van de Duraslaan vermoedelijk onder invloed van de kasteelheer. Langs een deel van de Duraslaan staat nog een dubbele beukenrij als restant van de oorspronkelijke aanleg.


ID: 135425 | Landschappelijk element

Weg Engelbamp

Engelbamp (Sint-Truiden)
Ten noorden van Sint-Truiden ligt in noord-zuidrichting een historische wegtracé dat op basis van historische kaarten zeker tot in de 17de eeuw kan worden teruggevoerd, maar vermoedelijk een vroegmiddeleeuwse oorsprong kent. Deze weg zou al van in de vroege middeleeuwen in het verlengde van een Romeinse weg van Hoei over Landen-Velm en Sint-Truiden zijn aangelegd. Ter hoogte van Nieuwenhoven heet dit wegtracé Engelbamp. Langs dit tracé vestigde de abdij van Sint-Truiden haar buitenverblijf en hoeve Nieuwenhoven. Onmiddellijk ten noorden van Nieuwenhoven vormde zich een holle weg in een geul op de flank van een hoogte, een uitloper van het interfluvium tussen Herk en Gete. Waar het wegtracé in deze geul ligt, komen langs beide zijden houtkanten op de hoger gelegen wegbermen voor.


ID: 135421 | Landschappelijk element

Domeingrens rond het domein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Tot eind 18de eeuw was het domein bij het buitenhof van de abdij van de Sint-Trudoabdij in Nieuwenhoven aan alle zijden begrensd door een dreef. Aan de westzijde grensde het abdijdomein aan de historische dreef Engelbamp, die nu nog als een verharde weg met nieuw aangeplante bomen of houtkanten bestaat. Noord en oost omgrensde een dreef of pad het domein. Die dreef bestond uit een onverhard pad, een gracht en een houtkant van opgaande beuken of hakhout uit haagbeuk. Aan de zuidkant vormt de gekanaliseerde Kelsbeek de grens tussen abdijdomein en andere bezittingen. Deze structuur is nog goed herkenbaar, hoewel op sommige plaatsen vervaagd. Binnen de contouren lag de kern van het abdijdomein met het buitenverblijf van de abt, de hoeve, vijvers, begraasde hoogstamboomgaarden en akker 'Den Hulst'. In de 17de eeuw was de ruimte binnen deze begrenzing opener dan nu het geval is.


ID: 300064 | Landschappelijk element

Kasteeldomein Nieuwenhoven

Engelbamp 55-57 (Sint-Truiden)
Uitzonderlijke parkaanleg in landschappelijke stijl met riant karakter, nu moeilijk waarneembaar, als deel van zeer uitgestrekte kasteeldomein, teruggaand op het volgens het neerhof-opperhofschema gebouwde zomerverblijf van de abten van de Sint-Trudo-abdij.


ID: 303476 | Landschappelijk element

Parkje van Villa Les Tilleuls

Helshovenstraat 35 (Sint-Truiden)
Villaparkje uit de tweede helft van de 19de eeuw met voortuin, straathek, bomenrijk parkje en lindendreef naar de achteraan gelegen boomgaard met barrier.