1256 resultaten
ID: 59032 | Bouwkundig element
Drijdijk 3 (Sint-Laureins)
Mooi gelegen hoeve in de Jeronimus Oudelandpolder op de grens met Sint-Jan-in-Eremo en de Oostpolderkreek. Grote hoeve, erf toegankelijk via een ijzeren hek aan bakstenen pijlers en een gekasseide populierendreef, reeds opgetekend op de kaart van de Ferraris van 1771-1178.
ID: 58292 | Bouwkundig element
Sint-Livinuspolder 4 (Sint-Laureins)
De hoeve is opvallend ingeplant in het landschap, wordt omgeven door populieren en is toegankelijk via een gekasseide populierendreef. De oude hoeve is een representatief voorbeeld van een met zorg bewaarde hoeve met losse bestanddelen gelegen in een gedeeltelijk bewaarde omgrachting. Aangezien het gebied ingedijkt werd in 1652 is een datering in de tweede helft van de 17de eeuw mogelijk. Indrukwekkende schuur, kenmerkend voor de grote schuren in het Meetjesland en het krekengebied, met paardenstallen en wagenhuis. Verder nog varkensstallen, reeds opgetekend op een pré-primitief kadastraal verzamelplan van 1821, en bakhuis.
ID: 38781 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 19 (Sint-Martens-Latem)
Bij de Leie gelegen 18de-eeuws kasteel met omringend park. Het oorspronkelijk kasteel, opgetrokken uit baksteen van een steenoven ter plaatse, werd gebouwd op een motte en was omgeven door aangelegde tuinen, een boomgaard, grachten en talrijke dreven waaronder de Rode Beukendreef als toegangsdreef. Het had een rechthoekige plattegrond, negen traveeën en twee bouwlagen onder schild- of zadeldak. Vermoedelijk circa 1840, onder P. de Kerchove, toevoeging van één verdieping en nieuwe gevelordonnantie, en begin 20ste eeuw aanpassing tot huidig uitzicht.
ID: 134313 | Landschappelijk element
Belseledorp 131-133 (Sint-Niklaas)
Domein in landschappelijke stijl waarin nog relicten van een dendrologische collectie uit de tweede helft van de 19de eeuw bewaard zijn. De Japanse tuin met typische elementen zoals ondermeer een theehuis, stapstenen en rotsen dateert uit 1929.
ID: 15392 | Bouwkundig element
Hulstbaan 276, 280, Leestraat 2, 6 (Sint-Niklaas)
Het Hof van Lijsdonck, oorspronkelijk een ontginningshoeve waarvan de oorsprong tenminste tot de 13de eeuw, mogelijk de 12de eeuw teruggaat, vormde het zomerverblijf en de residentie van de abt van de Baudelo- abdij. Aansluitend bij de hoeve bevindt zich een 19de-eeuwse parkaanleg, met onder andere delen van een gracht, een toegangshek, een dreef en hoogstamaanplanten.
ID: 15309 | Bouwkundig element
Omloopdreef 4 (Sint-Niklaas)
Omwalde hoeve uit de eerste helft van de 20ste eeuw, bestaande uit woonhuis, dwarsschuur, kleine dienstgebouwen en bakstenen inrijpoort onder zadeldekje, toegankelijk via een dreef van Canadabomen die eveneens de gracht omzomen.
ID: 14933 | Bouwkundig element
Philippus Neridreef 3 (Sint-Niklaas)
Dekenij, voormalig huis van het Oratorie, gelegen aan het einde van een gekasseide dreef in de hoek van de straat en bestaande uit een poortgebouw met aansluitende voormalige stallen, ruime alleenstaande woning en uitgestrekt park met tuinhuisje.
ID: 40625 | Bouwkundig element
Joseph Depauwstraat 25-27 (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot, gebouwd in 1515, in traditionele bak- en zandsteenstijl met brede, vierkante slotgracht, koetshuis uit 1731 (historiserende wederopbouw omstreeks 1879), tuinpaviljoen van 1906, in 1984 werd het eigendom van de gemeente die in de daaropvolgende jaren de nodige restauraties uitvoerde zowel aan de gebouwen als aan het park.
ID: 134771 | Landschappelijk element
Joseph Depauwstraat 25-27, Sint-Sebastiaansstraat (Sint-Pieters-Leeuw)
Waterslot met bijgebouwen, in het begin van de 16de eeuw gebouwd als omgracht 'huis van plaisantie' met omliggend kasteelpark van 4 hectare 26 are, omstreeks 1860 heraangelegd in landschappelijke stijl binnen het 17de-eeuwse, strak-geometrische stramien; op heden openbaar park van 15 hectare na uitbreiding met aanleg van grote rozentuin op aanpalende gronden vanaf 1995, voorzien van een internationaal belangrijke collectie.
ID: 40679 | Bouwkundig element
Postweg 265 (Sint-Pieters-Leeuw)
Omgracht complex in traditionele bak- en zandsteenstijl met Vlaamse renaissance-elementen, grotendeels opklimmend tot 16de eeuw, doch al vernoemd in 13de eeuw en kenmerken van oorspronkelijke aanwezigheid van donjon, hersteld en gerestaureerd in 1910.