Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

3059 resultaten


ID: 131152 | Landschappelijk element

Opgaande linde met boomkapel bij kruispunt

Hekkestraat, Steenhuizestraat (Herzele)
Opgaande linde met boomkapel bij het kruispunt waar de Hekkestraat uitkomt op de Steenhuizestraat. Reeds op de 18de eeuwse Kaart van Ferraris staat hier een kruis of een kapel ingetekend. Het is niet erg duidelijk wat het precies is geweest, maar de boom met boomkapel is hier duidelijk het gevolg van een continue voortzetting van een devote aanplanting horende bij een religieus bouwkundig element of symbool.


ID: 305783 | Landschappelijk element

Op stam gezette meidoorn bij Kapel Sint Apollonia ten Doorn

Hogeweg, Winkelstraat (Herzele)
In het Tijdschrift van de Geschiedkundige Vereniging Het Land van Aalst werd in 1989 melding gemaakt van de slechte toestand van de kapel Sint-Apollonia-ten-Doorn en bijhorende boom. Bij een latere restauratie is de eeuwenoude meidoorn verwijderd en vervangen door een nieuwe meidoorn op halfstam.


ID: 200961 | Bouwkundig element

Neogotisch kruisbeeld met taxusbomen

Kauwstraat (Herzele)
Op de hoek tussen Doorn- en Kauwstraat, staat tussen taxusbomen, op een natuurstenen sokkel, een gietijzeren kruis opgesteld. Vermoedelijk gaat het hier om een laat-19de-eeuwse constructie. Het kruis kreeg een neogotische vormgeving met een ijzeren sokkel gedecoreerd met vierlobbige bloemen en verdiepte nissen.


ID: 9049 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
De kapel is gelegen op een helling in een open landschap en wordt omgeven door lindebomen. Een jaartal op een nis in de gevel dateert de kapel in 1781.


ID: 132702 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Korrestraat (Herzele)
Ten noorden van de parochiekerk, langs de Korrestraat, staat een opgaande linde die werd geplant als vredesboom na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 300845 | Landschappelijk element

Geleide zilverlinden rond Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën

Korrestraat (Herzele)
Met uitzondering van de straatzijde is de Kapel Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën volledig omringd met een leibomenrij van zilverlindes. Voor deze toepassing werd de cultuurvariëteit ‘Brabant’ gebruikt omdat deze zich goed laat leiden.


ID: 132701 | Landschappelijk element

Leilindenrij als schermbeplanting

Korrestraat 16 (Herzele)
Op traditionele wijze is een bomenrij van zes leibomen aangeplant langs de straat. De straatzijde van het erf is op het zuiden gelegen zodat de leilinden er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd.


ID: 300896 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Leugenstraat 6 (Herzele)
Op het kruispunt van een landweg met de toegangsweg tot een hoeve staat een wegkruis dat vergezeld wordt van twee Hollandse lindes. De bomen zijn op traditionele wijze gekandelaard.


ID: 131153 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde Pardassenhoek

Pardassenhoek (Herzele)
Langs de Pardassenhoek bij een kruispunt met een veldweg staat een gekandelaarde kapellinde. Het betreft hier de, voor de regio, zeldzame kleinbladige linde of winterlinde.


ID: 300801 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes

Provincieweg 430 (Herzele)
De twee gekandelaarde welkomstlindes of wachters flankeren de erftoegang. Deze bomen bevinden zich bij een in verval zijnde kapel en het geheel is beeldbepalend in het straatbeeld.